ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

HǍ`- ӕͅđɁӇ ԏՠӴŠÉ`ԉӠԇ˅ϐԉʅӠDʼnœ (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Άκυρες οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων αποφάσισε το ΣτΕ

σε Ελλάδα/Πρώτη φορά αριστερά/Υγεία

Ηχηρό ράπισμα δέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης από το Συμβούλιο τη Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς έκρινε άκυρες ως μη νόμιμες τις απολύσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων που έγιναν το 2015 μετά από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ ανοίγουν το δρόμο στους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων να διεκδικήσουν πλέον (δικαστικά και πάλι) τις αποδοχές του χρονικού διαστήματος που ξεκινά από την ημέρα της πρόωρης παύσης τους έως την ημερομηνία που θα έληγε η 3ετής θητεία τους.
Συγκεκριμένα, το 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη Υγείας από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παρέμεινα στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι 9 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές είχαν ήδη υποβάλει τότε τις παραιτήσεις τους.
Ένα μεγάλος αριθμός των διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών που παύθηκε πρόωρα η θητεία τους έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες τέθηκαν σε αργία.
Όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κ.λπ. των νοσοκομείων είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν, μεταξύ των άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων από το ίδιο Τμήμα που αφορά και πάλι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top