ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Flag_of_the_Communist_Party_of_Vietnam.svg

Άχρηστους κρατικούς φορείς ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ!

σε Ελλάδα/Πολιτική

«Νάρκη» στην δύσκολη και επίπονη πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας βάζει η κυβέρνηση, με τις αριστερίστικες ιδεοληψίες που διακατέχουν πολλά μέλη της. Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή συνιστά τον απόλυτο παραλογισμό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για να επιτευχθεί συμφωνία, να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, ο απόλυτος παραλογισμός συνίσταται στο γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει έμμεσους φόρους-φωτιά που θα υπονομεύσουν έτι περαιτέρω την ήδη αποδυναμωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, μεγαλώνει το… κράτος, καθιστώντας ολοένα και πιθανότερα τα νέα μέτρα και νέους φόρους, για να… υποστηριχθούν οι δαπάνες ενός ήδη σπάταλου και αντιπαραγωγικού δημοσίου…
Παρότι με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή ελέχθη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, επιτέλους, να δει τα πράγματα με ρεαλισμό και να κάνει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από την κρίση, οι ιδεοληψίες των κυβερνώντων δεν αφήνουν την Ελλάδα και την κοινωνία να ανασάνει. Σε μία τραγική συγκυρία, όπου αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει εδώ και 6 χρόνια ότι η Ελλάδα πληρώνει το μεγάλο και υπέρογκο βάρος για την συντήρηση ενός μεγάλου δημόσιου «τέρατος», η κυβέρνηση ναρκοθετεί την πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, καθώς αντί να μειώνει το κράτος, το… μεγαλώνει κι άλλο!

Απελπισία
Αν ρίξει κανείς μία ματιά στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε, βράδυ Κυριακής, από το Κοινοβούλιο, θα καταλάβει ότι αποτελεί ένα συμπίλημα αλληλοαναιρούμενων ρυθμίσεων, καθώς από τη μία περιέχει νέους δυσβάσταχτους φόρους που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος (δηλαδή για να μπορέσει το κράτος να αντεπεξέλθει με τις δημόσιες δαπάνες και να μην χρειαστεί δανεικά…) και από την άλλη… διευρύνεται η «ζούγκλα» του κρατικού μηχανισμού, την ώρα που ειδικοί επί της δημόσιας διοίκησης υπολογίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.300 φορείς-φαντάσματα του Δημοσίου που… ουδείς ξέρει τί προσφέρουν και πόσο επιβαρύνουν τον δημόσιο κορβανά -δηλαδή όλους εμάς που καλούμαστε να πληρώσουμε βαρύτατους φόρους.
Με εξαίρεση την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αποτελεί εχέγγυο για την διασφάλιση των εσόδων του κράτους με ανεξάρτητο τρόπο, χωρίς ποικίλες πολιτικές παρεμβάσεις και «μπαρμπάδες» στην Κορώνη, όλοι οι άλλοι δημόσιοι φορείς είναι τουλάχιστον αχρείαστοι και όσα υποτίθεται ότι θα τούς ανατεθεί να κάνουν μπορούν να τα κάνουν υφιστάμενες υπηρεσίες του κράτους, χωρίς να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος με το παραμικρό ευρώ.

Η λίστα της ντροπής
Η λίστα της ντροπής είναι τόσο μεγάλη, ώστε να απορεί κανείς ποιος νοσηρός κυβερνητικός εγκέφαλος σκέφτηκε να μεγαλώσει το κράτος και να αυξήσει τις σπατάλες με τόσο αλόγιστο τρόπο, την ώρα που η ιδιωτική οικονομία και οι πολίτες στενάζουν υπό το βάρος της υπερφορολόγησης. Μεταξύ πολλών άλλων, συγκροτείται Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, λες και οι τράπεζες δεν έχουν… καταγεγραμμένα τα «κόκκινα δάνεια» που οφείλουν οι δανειολήπτες. Ταυτόχρονα, συγκροτείται και… Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρότι ψηφίζεται ότι το χρέος αυτό θα μεταβιβαστεί από τράπεζες σε μεγάλα funds και άρα αυτή η Συντονιστική Επιτροπή, κατά πάσα πρόβλεψη, θα… λύνει σταυρόλεξα. Όλα αυτά, όμως δεν φτάνουν για το ιδιωτικό χρέος, καθώς παράλληλα με τα προαναφερθέντα, ιδρύεται και… Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία, όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, «είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία». Επίσης, συγκροτούνται… Κέντρα Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ). Γράφει, χαρακτηριστικά το πολυνομοσχέδιο: «Επιχειρησιακός στόχος των ΚΕΥΔ είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη φυσικών και νομικών προσώπων (νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων), με την παροχή οικονομικών και νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για ζητήματα σύναψης δανείων, διαχείρισης ενήμερων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι πιστωτικών, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και εταιριών του ν. 4354/2015, καθώς και εν γένει για θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης».
Παράλληλα, έπειτα από 1,5 χρόνο διακυβέρνησης, οι κυβερνώντες αποδεικνύονται και… πονηρούληδες. Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο που ιδρύεται το νέο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και εγκρίνονται 19 αποκρατικοποιήσεις, ιδρύεται και… Δημόσια Αρχή Λιμένων, προκειμένου να παρεμβαίνει διαρκώς και να μην αφήσει τους Κινέζους της Cosco να εκμεταλλευθούν όλα τα… αγορασμένα από τους ίδιους κομμάτια της περιουσίας του λιμανιού του Πειραιά. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η εν λόγω αρχή θα είναι «αποκεντρωμένη, αυτοτελής και ανεξάρτητη υπηρεσιακή μονάδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια»!
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση ιδρύει και Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία θα έχει και την δική της κρατική δομή, ενώ θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό -προφανώς για να… διορίζονται οι φίλοι του. «Η Γενική Γραμματεία αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία, υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και έχει ως αποστολή κυρίως τον σχεδιασμό και την κατάρτιση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής», αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο.
Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται και η ίδρυση της… Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., η οποία, κατά τις διατάξεις που ψηφίζονται στη Βουλή, «συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επίσης συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας». «Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ και διαιρείται σε 40.000 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστης. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας καλύπτεται στο σύνολό του από το Ελληνικό Δημόσιο», συνεχίζει το νομοσχέδιο, εννοώντας ότι καλύπτεται… από όλους εμάς.

Ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις
Φυσικά, και μόνο από τις σύντομες περιγραφές των προαναφερθέντων δημόσιων φορέων, είναι ευνόητο για τον καθένα ότι πρόκειται για άχρηστες -ή, μετριοπαθέστερα, αχρείαστες- δημόσιες δομές. Δομές οι οποίες θα χρειαστούν υπαλλήλους, ενώ μένει να φανεί αν οι διορισμοί που θα γίνουν για να στελεχωθούν θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ ή θα… προτιμηθούν κομματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ με βιογραφικό τύπου… Καρανίκα. Ταυτόχρονα, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το κράτος πληρώνεται με τα χρήματα των φορολογουμένων και η λογική λέει ότι, αν θέλουμε κάποια στιγμή να μειωθούν οι φόροι, θα πρέπει οι κρατικές δαπάνες να περικοπούν. Αντί, όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ψάχνοντας «με το ντουφέκι» και την παραμικρή αχρείαστη δημόσια υπηρεσία που θα μπορούσε να καταργηθεί, ιδρύει κι άλλες τέτοιες επιχειρήσεις. Επαναλαμβάνουμε: με τα δικά μας τα λεφτά…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top