ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

2_14123738-thumb-large

«Αγαπητοί Έλληνες, έτσι δεν πρόκειται να βγει άκρη»

σε Ελλάδα/Κοινωνία/Οικονομία

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση δεν έχει τέλος και ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν…
Για μια κρίση χωρίς τέλος γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στην πορεία του ελληνικού προβλήματος.
«Αγαπητοί Έλληνες, έτσι δεν πρόκειται να βγει άκρη» γράφει η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν.
«Από σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G7 στην Σεντάι της Ιαπωνίας. Όλο και πιθανότερη γίνεται μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στην Ελλάδα ωστόσο πολλές μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν» γράφει χαρακτηριστικά. Η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει παραθέτοντας ορισμένες περιπτώσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική κρίση: «Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι μάλλον απογοητευτικός:
1) Ζάκυνθος: “Το νησί των τυφλών” είναι εμβληματικό για την διαφθορά σε ένα διαλυμένο κράτος. Στις αρχές της κρίσης από τους 35.000 κατοίκους οι 700 λάμβαναν αναπηρική σύνταξη ως τυφλοί, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν είχαν πρόβλημα όρασης. Η απάτη αποκαλύφθηκε το 2011 και απασχολεί έκτοτε την ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι σήμερα ουδείς έχει καταδικαστεί. Η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει πέντε με δέκα χρόνια.
2) Ακριβό γάλα: Το 2010 ένα καρτέλ γάλακτος μονοπωλούσε την αγορά παρεμποδίζοντας τις εισαγωγές και κρατώντας τις τιμές ψηλά. Η τρόικα ζήτησε μια μεταρρύθμιση, η οποία ήρθε, με καθυστέρηση, τέσσερα χρόνια αργότερα. Σήμερα οι τιμές είναι χαμηλότερες. Ένα λίτρο φρέσκο γάλα κοστίζει ωστόσο στο σούπερ μάρκετ από 94 λεπτά μέχρι 1,60 ευρώ ανά λίτρο, διπλάσια τιμή από όσο στη Γερμανία. Οι λόγοι: Η μεταρρύθμιση δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα. Και ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23%.
3) Στις υπηρεσίες και τα φορολογικά έσοδα επικρατεί χάος: Το 2009 οι Έλληνες χρωστούσαν στο κράτος 31 δις ευρώ, το 2015 80 δις. Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει ότι το πρόβλημα είναι η «φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά». Στις φορολογικές υπηρεσίες υπάρχει «έλλειψη υπολογιστών και λογισμικών», το κράτος χάνει κάθε χρόνο «15 με 20 δις ευρώ». Την ίδια στιγμή περίπου 2.000 Έλληνες, των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά, διαθέτουν λογαριασμούς με συνολικά δις ευρώ στην HSBC Ελβετίας. Από το 2012 η δικαιοσύνη έχει εξετάσει μόλις 150 περιπτώσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top