ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Αδιόρθωτοι και αμετανόητοι

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ OΤΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Σ’ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

«Αγιάτρευτη» ασθένεια αποδεικνύεται η κρατικιστική εμμονή των κυβερνώντων με την μεγέθυνση του Δημοσίου, καθώς για την κυβέρνηση της «Πρώτη Φορά Αριστεράς», η… λύση για όλες τις ασθένειες είναι οι προσλήψεις. Βεβαίως, δεν πρόκειται για θέμα αμιγώς ιδεολογικό, αλλά ταυτοχρόνως η αδιόρθωτη κυβερνητική τακτική των αμετανόητων υπουργών και του πρωθυπουργού εξυπηρετεί και τα ρουσφετολογικά και πελατειακά κίνητρα του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να «τακτοποιήσει» τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να διαμορφώσει συνθήκες διαχειρίσιμης εκλογικής ήττας, όταν έρθει η ώρα να ανοίξουν οι κάλπες. Μόνο που όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία και έχουν οσμή χρεοκοπίας, θα πληρωθούν από όλη την υπόλοιπη κοινωνία, που αιμορραγεί από τις εισφορές, τις περικοπές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις προκειμένου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να εξυπηρετεί τις ιδεοληψίες, αλλά και την πελατειακή νοοτροπία και πρακτική της.
Τα αυτονόητα σε αυτή τη χώρα παραμένουν αδιανόητα. Και αυτή η διαπίστωση κατέστη σαφέστερη την εβδομάδα που πέρασε, καθώς πριν καν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, «συμμάζεμα» του προϋπολογισμού του κράτους και εξοικονομήσεις δαπανών ώστε να μην χρειαστούν νέα μέτρα, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ παίρνουν πίσω την υπογραφή τους και κάνουν αυτό που ξέρουν… καλύτερα: ρουσφέτια, μονιμοποιήσεις από την πίσω πόρτα και το παράθυρο, μεγέθυνση του Δημοσίου, δημιουργία νέων βαρών στον προϋπολογισμό και καθήλωση της χώρας στην θέση του «μεγάλου ασθενούς», που παραμένει αθεράπευτος γιατί δεν δέχεται να πάρει τα φάρμακά του.

Απλοϊκότητα και κουτοπονηριά
Μάλιστα, η παραβίαση των δεσμεύσεων της χώρας και η πορεία υποχώρησης προς όσες ήδη κατακτημένες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει με κόπο και αίμα γίνεται με τρόπο απλοϊκό και κουτοπόνηρο, όπως αναδείχθηκε ανάγλυφα στο θέμα με τα σκουπίδια, αλλά και με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, που κράτησαν 11 ημέρες και παραλίγο να… μας στείλουν όλους στο νοσοκομείο λόγω της μόλυνσης.
Η κυβέρνηση αρχικά δεσμευόταν ότι θα διορίσει στους δήμους 2.500 εργαζομένους μέσω ΑΣΕΠ, τηρώντας το ηλικιακό όριο των 45 ετών που προβλέπεται για όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Ταυτοχρόνως, το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο απέκλεισε την φθηνότερη και αποδοτικότερη λύση της αποκομιδής απορριμμάτων από ιδιώτες, αλλά όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, θα «κατεβάσει» στην Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε… να απαγορεύσει στους δήμους τη δυνατότητα να προστρέχουν σε ιδιώτες εργολάβους οψέποτε κρίνουν ότι έχουν τέτοια ανάγκη!
Η απεργία συνεχίστηκε, οι εργαζόμενοι δεν ικανοποιήθηκαν και τότε, η κυβέρνηση υποχώρησε σε όλα, ανοίγοντας ένα νέο πελατειακό σύστημα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και εργαζομένων στην καθαριότητα. Ζήτησε από τους δήμους να στείλουν… νέους καταλόγους με τα «κενά» τους, ώστε να είναι πολύ περισσότερες από 2.500 οι θέσεις των διοριζομένων. Παράλληλα, κατήργησε κάθε ηλικιακό όριο, ώστε να μπορούν να διοριστούν μόνιμοι στο Δημόσιο… ακόμη και 65άρηδες! Και, σαν να μην έφτανε αυτό, για να πετύχει το «κόλπο» και να «προσπεράσει» την δέσμευση του Μνημονίου για τον κανόνα «1 προς 4» (δηλαδή, μία πρόσληψη αφού θα γίνονται πρώτα τέσσερις αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα…) η κυβέρνηση «βάφτισε» τα κονδύλια για την μισθοδοσία τους ως… «ανταποδοτικά τέλη». Δηλαδή, υποτίθεται ότι θα τους πληρώνουν όσους προσληφθούν οι δήμοι, μέσω των ανταποδοτικών τελών και όχι το Δημόσιο μέσω του προϋπολογισμού και των κονδυλίων που προβλέπονται στον λογαριασμό της «γενικής κυβέρνησης». Βεβαίως, πρόκειται περί… απάτης, καθώς τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», πολλώ δε μάλλον για προσλήψεις υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων. Απλώς, η κυβέρνηση δε θα εγγράψει τη μισθοδοσία τους στις «δαπάνες γενικής κυβέρνησης», αλλά στις δαπάνες για… την επιχορήγηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ΞΕΚΙΝΟΥΝ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ, ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ, ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ OΛΑ OΣΑ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ

Αυτονόητα και λησμονημένα
Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, η κυβέρνηση έδειξε ότι στρατηγικός της στόχος παραμένει η ακύρωση της «δίαιτας» που έγινε στο Δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια και που ήταν επιβεβλημένη, καθώς οι δημόσιες δαπάνες ήταν εκείνες που έριξαν την Ελλάδα έξω και κατέστησαν αναγκαία τα Μνημόνια και τα ξένα δανεικά. Άλλωστε, πέραν των προσλήψεων και των μονιμοποιήσεων στους δήμους, η κυβέρνηση έχει κι άλλα… μεγαλεπήβολα σχέδια: όπως μας ενημέρωσε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν ήδη διοριστεί 9.000 άνθρωποι στον χώρο της Υγείας και προγραμματίζονται για τους επόμενους 5 μήνες σχεδόν άλλες τόσες προσλήψεις!
Έχουμε, δηλαδή, την πλήρη αναστροφή της πορείας που μας βγάζει από την καταστροφή και την εκ νέου βύθιση της χώρας σε συνθήκες χρεοκοπίας. Κι αυτό διότι το πολιτικό σύστημα -όχι όλο, για να είμαστε δίκαιοι, αφού η ΝΔ από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ των ιδιωτών εργολάβων και κατά των προσλήψεων και των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων- αλλά και η κοινωνία ακόμη δεν έχουν καταλάβει τον πραγματικό ρόλο και λόγο ύπαρξης του Δημοσίου σε όλα τα σύγχρονα κράτη: ο δημόσιος τομέας δεν υπάρχει για να τακτοποιούνται συμβασιούχοι, ούτε για να παιρνούν καλά όσοι εργάζονται σ’ αυτόν. Αντιθέτως, υπάρχει για να υπηρετεί την κοινωνία, να λειτουργεί το κράτος και να εξυπηρετεί την ιδιωτική οικονομία και τους υπόλοιπους πολίτες. Δηλαδή, εκείνους τους οποίους η κυβέρνηση καθημερινά αφαιμάσσει, ώστε να μπορεί να στηρίζει τα ρουσφέτια της, να υπηρετεί τις ιδεοληψίες της και να τακτοποιεί την εκλογική της πελατεία.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top