ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1_

Αλλάζει τη ΝΔ και τη χώρα

σε Ελλάδα/Πολιτική

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΣΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

Μείζονες αλλαγές στην λειτουργία και τη δομή της ΝΔ και, μέσω αυτής, σε όλο το πολιτικό σύστημα, φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του Συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εγκρίνει σήμερα το νέο καταστατικό του. Ο πρόεδρος της ΝΔ αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι είναι μεταρρυθμιστής και, μάλιστα, με τον πιο αξιόπιστο τρόπο: ξεκινώντας τις μεταρρυθμίσεις από «τα του οίκου του» και όχι στηρίζοντας μεταρρυθμίσεις μόνο για… τους άλλους: δηλαδή, προάγει την έννοια των μεταρρυθμίσεων και την καθιστά εκ νέου αξιόπιστη, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, που σήμερα κείτεται απαξιωμένο στο περιθώριο των πολιτικών λιτότητας, του πελατειακού κράτους, των ρουσφετιών και των προεκλογικών ψεμάτων που φέρνουν δυσάρεστες μετεκλογικές αλήθειες και διαψεύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει ήδη από την θητεία του ως βουλευτής του κόμματος, αλλά και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πως πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και εννοεί ό,τι λέει. Κατά συνέπεια, τώρα που πλέον έχει γίνει «κανονικός» αρχηγός της ΝΔ και δεν φοβάται «βαρόνους» και «πάτρονες», προωθεί πραγματικές αλλαγές, έχοντας ως βασικό στόχο και φιλοδοξία να πείσει τους πολίτες ότι δεν είναι «ένας από τους άλλους». Ότι, δηλαδή, δεν είναι ένας πολιτικός αρχηγός που θα μιλάει γενικόλογα και θα λέει ευχάριστα πράγματα, μόνο και μόνο για να πάρει την εξουσία ως αυτοσκοπό.

Βαθιές τομές παντού
Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ, με το νέο καταστατικό προωθεί βαθιές τομές στην δομή και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ενώ μέσω αυτών, φιλοδοξεί να «συμπαρασύρει» και το σύνολο του πολιτικού συστήματος στον εκσυγχρονισμό, την εξυγίανση και τις βαθιές μεταρρυθμίσεις. Γιατί είναι εξάλλου κοινός τόπος και συμπέρασμα ότι για να μεταρρυθμιστεί η χώρα, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να εξιλεωθεί στα μάτια των πολιτών και να πείσει την κοινωνία ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Και για να το κάνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να προωθήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις στον ίδιο τον εαυτό του, όπως ακριβώς κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το πρώτο δείγμα γραφής του νέου αρχηγού ήταν η απόφασή του, την περασμένη Δευτέρα, να καταργήσει μεμιάς την ΟΝΝΕΔ. Ο λόγος για την ιστορική νεολαία της ΝΔ, που «έβγαλε» γενιές και γενιές στελεχών, αλλά είχε καταντήσει τα τελευταία χρόνια να είναι «φυτώριο» κομματικών παραγόντων, επίδοξων πολιτευτών και βουλευτών αλλά και ανθρώπων που ήθελαν απλώς να βρίσκονται στην κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος, όταν η ΝΔ θα γινόταν εξουσία για να βρουν μια θεσούλα στον κρατικό μηχανισμό. Έτσι, μετά τα έκτροπα που έγιναν το περασμένο σαββατοκύριακο στο συνέδριο της «γαλάζιας» νεολαίας, με τις… «πέτσινες» ψηφοφορίες και τους προσωπικούς «εμφυλίους» ορισμένων… νεολαίων 45 ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μία απόφαση που δεν είχε τολμήσει να πάρει κανείς αρχηγός της ΝΔ στο παρελθόν: να διαλύσει την ΟΝΝΕΔ και να εξαγγείλει ότι η νεολαία θα φτιαχτεί από το μηδέν, αμέσως μετά το Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οικονομική εξυγίανση
Όμως, οι τομές δεν σταματούν εδώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας πράξη την ανάγκη για διαφάνεια παντού, έχει αρχίσει να εφαρμόσει το σύστημα της «Διαύγειας» στο εσωτερικό του κόμματός του: στην ιστοσελίδα της ΝΔ μπορεί να βρει κανείς από προχθές το κείμενο του καταστατικού του κόμματος, που πλέον δεν είναι ένα «κρυμμένο κείμενο», σαν τα «απόκρυφα ευαγγέλια», αλλά ένα κείμενο «ζωντανό», που επιδέχεται σχολίων και αλλαγών ενόψει των τελικών αποφάσεων το βράδυ της Κυριακής στο συνέδριο της ΝΔ.
Ταυτόχρονα, η ΝΔ αναρτά πλέον όλες τις δαπάνες της στο Διαδίκτυο, προκειμένου να ξέρει ο κάθε πολίτης τι δαπανά, αλλά και… πού βρίσκει τα λεφτά. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εντάξει στο Καταστατικό που θα εγκριθεί απόψε μία ρηξικέλευθη διάταξη, που βάζει τέλος στην υπερχρέωση των κομμάτων, στην επιβάρυνση του ελληνικού λαού μέσω «κρατικών επιχορηγήσεων», αλλά και στις σχέσεις τριγωνικής διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζιτών: την απαγόρευση του δανεισμού της ΝΔ από τις τράπεζες. Παράλληλα, η ΝΔ δε θα παίρνει στα χέρια της ούτε ένα ευρώ από την κρατική επιχορήγηση, καθώς το σύνολο αυτής θα κατευθύνεται στις πιστώτριες τράπεζες, ούτως ώστε να αποπληρωθούν τα δυσθεώρητα δάνεια για να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός, που συνεχώς καλείται να χρεώνεται και νέα δανεικά για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, όταν στα οικονομικά τους εμφανίζονται «μαύρες τρύπες».

ΟΙ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΔ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Άλλο κόμμα, άλλο κράτος
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει τέλος και σε ένα άλλο νοσηρό φαινόμενο, που αφορά στον πυρήνα του πολιτικού προβλήματος της χώρας: στο πελατειακό κράτος. Ως τώρα, τα διάφορα κομματικά στελέχη είχαν ως μόνο στόχο να αξιοποιήσουν τις σφραγίδες στο κομματικό τους διαβατήριο, αλλά και τις γνωριμίες τους, προκειμένου να προωθηθούν σε κάποια κρατική θέση, για να κάνουν ρουσφέτια, να αποκτήσουν το δικό τους πελατειακό «δίκτυο» και έτσι, να συγκροτήσουν μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που θα τους επέτρεπε να υπηρετήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες: δηλαδή, μια καριέρα στην πολιτική, είτε με εκλογή στο βουλευτικό αξίωμα, είτε με εκλογή τους στα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ αφαιρεί αυτό το «κίνητρο» από επίδοξους κομματάρχες και κομματικά στελέχη, αφού θέτει ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικής και κρατικής θέσης. Ασυμβίβαστο το οποίο θα ισχύει στο καταστατικό και, άρα θα είναι απαραβίαστο. Μάλιστα, ειδικά για τις κρατικές θέσεις που συνδέονται με διαχείριση δημόσιου χρήματος, το ασυμβίβαστο θα είναι αυστηρό και όποιος είναι κομματικό στέλεχος δε θα μπορεί να παραιτείται από την κομματική θέση για να καταλάβει μία κρατική: θα απαγορεύεται γενικώς και δια ροπάλου.

Δημοκρατική λογοδοσία
Τέλος, άξιο επαίνου είναι και το πλαίσιο δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας που εγκαθιδρύει στη ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος, καθώς είναι ο πρώτος πρόεδρος που προωθεί ένα καταστατικό που… τον αυτοπεριορίζει. Και περιορίζει, ταυτόχρονα, τους «κομματικούς στρατούς». Το Συνέδριο της ΝΔ δε θα συγκαλείται κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, όπως γινόταν ως τώρα, αλλά κάθε χρόνο. Επίσης, δε θα έχει 4.000 ή 5.000 συνέδρους, αλλά 1.000 μέλη αιρετά και άλλα 1.000 που θα συμμετέχουν λόγω ιδιότητας. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται, καθώς η θητεία του προέδρου θα είναι πενταετής και μετά θα πρέπει αυτός να ξανακριθεί από το κόμμα, με εξαίρεση αν κατά την λήξη της θητείας του είναι πρωθυπουργός. Τότε και μόνο τότε, η θητεία του θα ανανεώνεται αυτόματα. Όμως, αυτόματα θα τελειώνει η θητεία του εκάστοτε προέδρου έπειτα από εκλογές, αν η ΝΔ χάσει τις εκλογές αυτές. Αμέσως μετά την εκλογική ήττα, η θητεία του προέδρου λήγει αυτοδίκαια και συγκαλούνται αμέσως οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού ή για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του ηττημένου.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ανοίγει την πόρτα των μεταρρυθμίσεων για όλο το πολιτικό σκηνικό. Διότι πλέον, η ΝΔ βάζει ψηλά τον πήχη της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας και κάπως έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκάσει τα υπόλοιπα κόμματα να τον ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο. Ενώ, ταυτόχρονα, θα έχει καταγραφεί στην Ιστορία ως εκείνος που έκανε την αρχή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ανατροπές σε όλα τα επίπεδα.

1 Comment

  1. Δίστηλο σε scroll down;
    Ποια σαδιστική διάνοια το σκέφτηκε αυτό;
    Άντε και τρίστηλο για να βγάλουν μέχρι και αιμορροΐδες τα μάτια μας

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top