ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_

Αναζητούνται για απογραφή… 178 φορείς – φαντάσματα

σε Ελλάδα/Μαζί τα φάγαμε/Πολιτική

Επιβεβαιώνοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Έθνους» της 24ης Μαρτίου με τίτλο «στο σκοτάδι οι φορείς-φαντάσματα» ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην απάντησή του αναφέρει ότι μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 δεν είχαν απογραφεί 350 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου απεγράφησαν 182 νέοι φορείς, από τους οποίους οι 25 είναι ΝΠΙΔ και Δημοτικές Επιχειρήσεις και οι 157 είναι φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης από τους 157 φορείς του Δημοσίου, οι 115 είναι Σχολικές Επιτροπές των Δήμων (ΝΠΔΔ), οι οποίες εξυπηρετούνται διοικητικά από υπαλλήλους των Δήμων.
Οι υπόλοιποι 42 φορείς του Δημοσίου που απεγράφησαν εξυπηρετούνται από αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ήταν ήδη απογεγραμμένοι στον φορέα όπου ανήκαν οργανικά, ή δεν διαθέτουν προσωπικό. «Ως εκ τούτου, οι 157 φορείς του Δημοσίου εμφανίζονται μεν ως νέοι φορείς στην απογραφή, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αύξηση του προσωπικού του Δημοσίου, δεδομένου ότι το προσωπικό τους ήταν ήδη απογεγραμμένο. Αντιθέτως, τα 25 ΝΠΙΔ που απεγράφησαν αποτελούν νέους φορείς για το Μητρώο και όσοι από αυτούς διαθέτουν προσωπικό, το εισάγουν στο Μητρώο», αναφέρει ο κ. Βερναρδάκης στην επιστολή του.
Στα 178 νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν απογραφεί με βάση τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, περιλαμβάνονται ΝΠΙΔ που δεν εντάσσονται στο Μητρώο των φορέων του κράτους όπως για παράδειγμα ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η Εστία Ναυτικών, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ομάδες ΝΠΙΔ όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης οι οποίες εφαρμόζουν προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης δεν απογράφουν το προσωπικό τους.
Αναζητούνται για απογραφή 178 φορείς – φαντάσματα
«Οι προαναφερθείσες δικαστικές εκκρεμότητες καθιστούν δύσκολη και την επιβολή κυρώσεων στα εν λόγω ΝΠΙΔ, δεδομένου ότι η Διοίκηση δεν μπορεί να επιβάλει αναστολή χρηματοδότησης ή άλλες κυρώσεις εάν η υποχρέωση απογραφής ενός ΝΠΙΔ δεν επιβεβαιωθεί πέραν πάσης νομικής αμφιβολίας. Ως εκ τούτου, η ολοκλήρωση της απογραφής των ΝΠΙΔ που απομένουν θα γίνει όταν αρθούν οι νομικές αμφισβητήσεις σχετικά με την υπαγωγή ορισμένων ΝΠΙΔ ή κατηγοριών ΝΠΙΔ στις διατάξεις περί απογραφής» αναφέρει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Τελεσίγραφο
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το επόμενο δίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των δημόσιων οργανισμών ενώ δεν αποκλείουν να ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η απλή καταγραφή τους προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα των δημόσιων φορέων. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διακόψει τη χρηματοδότηση των φορέων που επιμένουν να μην απογράφονται. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η μη απογραφή των νομικών προσώπων δεν αλλοιώνει τον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο, καθώς στην πλειονότητά τους οι συγκεκριμένοι φορείς λειτουργούν με αποσπασμένους υπαλλήλους που έχουν απογραφεί και πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Νίκος Β. Τσίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top