Το «μέτωπο» και η διάσταση απόψεων μεταξύ των «καραμανλικών» και της ηγεσίας της ΝΔ είναι γνωστό, καθώς παρά το γεγονός ότι κάθε φορά η υποβόσκουσα κρίση εκτονώνεται με κάποιον τρόπο, οι μεν δεν θέλουν να βλέπουν τους μεν. Και, όταν οι «καραμανλικοί» αποφασίζουν να… στείλουν μηνύματα, έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να το κάνουν: απλώς υπονομεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, αδυνατίζοντας ταυτόχρονα την θέση ολόκληρου του κόμματος σε μία φάση που εκείνο διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία με αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ως τώρα, η δύσκολη «συμβίωση» των «καραμανλικών» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΝΔ φαινόταν μόνο από συγκεκριμένες «σιωπηλές» κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού που ερμηνεύονταν με… περίεργο τρόπο, αλλά και από υπονομευτικές κινήσεις και δηλώσεις «καραμανλικών». Για παράδειγμα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να καταψηφίσει, ως μονομερή που θα τίναζε την διαπραγμάτευση στον αέρα, την 13η σύνταξη, τότε ήταν που ο βέρος «καραμανλικός» Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσπάθησε να τινάξει την ΝΔ στον αέρα: χαρακτήρισε, σε «ανεπίσημη» συζήτηση με δημοσιογράφους, την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «τζάμπα μαγκιές» και πίσω του στοιχήθηκε μία σειρά… γνωστών και μη εξαιρετέων βουλευτών, που ανήκουν στο «καραμανλικό» μπλοκ.
Ιδιοκτησιακό σύνδρομο
Με άλλα λόγια, ανεξαρτήτως της πολιτικής συγκυρίας ή της άποψης που μπορεί να είχε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πολιτικοί φίλοι του εντός ΝΔ, το θέμα ήταν πάντα… ποια ήταν η άποψη της ηγεσίας. Οι «καραμανλικοί» αισθάνονταν την ανάγκη να διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή, όχι μόνο για να «φλερτάρουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να στέλνουν μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος πως… το κόμμα έχει καραμανλικό DNA. Πρόκειται, μ’ άλλα λόγια, για ένα κλασικό ιδιοκτησιακό «σύνδρομο» που θέλει τους «καραμανλικούς» αλλά και τους Καραμανλήδες να θεωρούν ότι… αφού το κόμμα το ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πάντα εκείνοι που θα έχουν την σφραγίδα θα είναι οι διάδοχοι του ιδρυτή.
Συν τοις άλλοις, εκτός από το ιδιοκτησιακό σύνδρομο, υπάρχει πάντα, όπως προαναφέρθηκε, και η επιδίωξη για «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Καραμανλής, εξάλλου, δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας και, για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να έχει επιρροή και εκτός των ορίων της παράταξής του. Έτσι, διαρκώς εμφανίζεται συναινετικός, στέλνει μηνύματα «ενότητας» και «ευθύνης», ενώ με αυτή την γραμμή, της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, πορεύθηκε προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Βεβαίως, όπως θυμόμαστε όλοι, η γραμμή αυτή κατέγραψε μία ευρύτατη ήττα, κάτι που επαναλήφθηκε αργότερα και όταν οι ψηφοφόροι και τα μέλη της ΝΔ κλήθηκαν να αποφανθούν ποιος θέλουν να είναι ο επόμενος αρχηγός τους. Αλλά αυτό δεν απασχολεί τους Καραμανλήδες, καθώς… ως ιδιοκτήτες που αισθάνονται, θεωρούν προφανώς ότι μπορούν να ρισκάρουν πλήγματα στο κόμμα, αν εξυπηρετείται η δική τους γραμμή.
Ακόμη δεν βγήκε στην πολιτική…
Όμως, δε πρέπει να μας εκφεύγει της προσοχής ότι πλέον ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή δεν είναι… ένας: εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, βουλευτής Σερρών -δηλαδή στην «μήτρα» των Καραμανλήδων- έχει εκλεγεί ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, δηλαδη ο… Καραμανλής ο Γ’. Ο οποίος, μάλιστα, είχε την τύχη να ευνοηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ σε μία κίνηση καλής θέλησης προς τους «καραμανλικούς», αλλά και σε μία προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα ότι αναδεικνύει βουλευτές επαρχίας που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έδωσε στον Κώστα Καραμανλή τον Γ’ ένα πολύ φιλόδοξο χαρτοφυλάκιο: τις υποδομές και τις μεταφορές. Κάπως έτσι, ο Κώστας Καραμανλής άρχισε να βγαίνει σε όλα τα κανάλια, να λέει την άποψή του και να γίνεται ευρέως γνωστός.
Ωστόσο, πριν καν η αναγνωρισιμότητά του φτάσει σε επίπεδα του… τελευταίου βουλευτή που έχει εκλεγεί στην Β’ Αθήνας, φαίνεται πως ο μικρός Καραμανλής άρχισε τις διαφοροποιήσεις και την υπονόμευση της ηγεσίας. Μάλιστα, προχθές, μιλώντας στην «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ, έφτασε στο σημείο να διαφοροποιηθεί ευθέως από τις επίσημες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα μείζον θέμα: στο θέμα ποιος πρέπει να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Η ΝΔ στέλνει εδώ και πολύ καιρό ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση: πως αν δεν μπορεί να κυβερνήσει ή να διαπραγματευθεί, οφείλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να αφήσει την «καυτή πατάτα» στη ΝΔ. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΝΔ ζητεί «καθαρές λύσεις», όπως ακριβώς ταιριάζουν στην ιστορία αυτής της χώρας. Όμως, ο Κώστας Καραμανλής ο Γ’, δίνοντας ένα ρεσιτάλ αντικομματικότητας και υπονόμευσης, μας ενημέρωσε προχθές ότι… αυτό που θέλει η ΝΔ είναι να… παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και να αναδειχθεί νέος πρωθυπουργός από την παρούσα Βουλή, χωρίς εκλογές! «Αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να διαπραγματευθεί και θέλει συναίνεση, μπορεί κάλλιστα να παραιτηθεί. Και να πάμε στη Βουλή και να βγάλουμε έναν άλλον πρωθυπουργό, αυτό έχει γίνει στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, επιχειρηματολογώντας μάλιστα πως «όταν θες συναίνεση πρέπει να κάνεις κι εσύ ένα βήμα πίσω». «Ας πάρει τις πρωτοβουλίες ο κ. Τσίπρας. Αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εδώ είμαστε, αυτός είναι ο πρωθυπουργός. Εδώ είμαστε, να μας κάνει μερικές προτάσεις και να τις συζητήσουμε», κατέληξε. Προφανώς, δε μας απάντησε… ποιοι είναι εδώ, αφού η φράση «εδώ είμαστε» δεν αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει εκλογές και το έχει πει σε όλους τους τόνους: ωστόσο, αν θέλει όντως να κερδίσει τις εκλογές και να έχει σοβαρές πιθανότητες για αυτοδυναμία, τότε υπάρχει μόνο ένας δρόμος: να μην είναι τόσο ανεκτικός απέναντι σε υπονομευτές και να μην επιτρέπει σε βουλευτές που ακόμη δεν… έχουν μάθει καλά καλά τους διαδρόμους της Βουλής να αυθαδιάζουν και να δημιουργούν πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση, μόνο και μόνο επειδή έχουν «βαρύ» επώνυμο…