ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÓõíÝäñéï ôïõ Economist óôï ËáãïíÞóé.(Eurokinissi-ÊÏÕÔÑÏÕÌÁÍÏÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Δημόσιο «άδειασμα» Χουλιαράκη στην Κυβέρνηση για το χρέος

σε Ελλάδα/Πολιτική/Πρώτη φορά αριστερά

Σε μια πρωτοφανή παραδοχή για τον τρόπο που η κυβέρνηση καθυστέρησε την αξιολόγηση και προσπάθησε να παίξει με τις εντυπώσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και την ποσοτική χαλάρωση προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν μπει στο «στόχαστρο» του Μαξίμου για το αποτέλεσμα της συμφωνίας.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, όπου έδωσε το παρών σύσσωμη η ευρωπαϊκή τρόικα, ο Γ. Χουλιαράκης παραδέχθηκε κυνικά ότι «κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέους σε αυτή τη φάση» και ότι «όλοι ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος το 2018 σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις του Eurogroup».
Παρ’ όλα αυτά είπε ότι οι προσδοκίες που είχε η κυβέρνηση ήταν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες οι κεφαλαιαγορές με την περαιτέρω εξειδίκευση των υποθέσεων εργασίας για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από το Eurogroup.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποβάθμισε και το κυβερνητικό αφήγημα που είχε δημιουργηθεί για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί μόνο από την ΕΚΤ» είπε ο Γ. Χουλιαράκης, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο QE επισημαίνοντας ότι «είναι κάτι που θέλουμε, αλλά το QE δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές» για να συμπληρώσει ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top