ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4_

Διώξεις για την προμήθεια των 20 ελικοπτέρων της NH Industries

σε Ελλάδα/Μαζί τα φάγαμε

Από την έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς προέκυψε ότι η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει ζημιογόνους όρους
Με μια ακόμη κακουργηματική ποινική δίωξη βαρύνεται ο υπόδικος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο στενός του συνεργάτης στην εταιρεία SONAK Ηλίας Αρκουμανέας καθώς επίσης ο πρώην γραμματέας αμυντικών επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σπυρίδωνας Τραυλός και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.
Οι διώξεις ασκήθηκαν με παραγγελία της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, μετά την ολοκλήρωση έρευνας σχετικά με την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την κοινοπραξία ΝΗ Industries για τον ελληνικό στρατό.
Ειδικότερα, ο κ. Τραυλός και τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων διώκονται για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ για ηθική αυτουργία στην απιστία διώκονται ο κ. Λιακουνάκος πρόεδρος της εταιρείας SONAK και ο κ. Αρκουμανέας διευθύνων σύμβουλος. Μάλιστα, η εισαγγελία Διαφθοράς έστειλε αντίγραφα της δικογραφίας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.
Από την έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία μάλιστα έγινε με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού, προέκυψε ότι στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ωφελήματα αυτά που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό δημόσιο.
Μεταξύ άλλων, προέκυψε ότι αν και σε ένα από τα προγράμματα που είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου και προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό, αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας. Το αποτέλεσμα ήταν να μην δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος. Στην πραγματικότητα η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, από την έρευνα προέκυψε πως ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία τελικά η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.
Πλέον η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου. Οι ανακριτές αφού μελετήσουν τη δικογραφία θα καλέσουν τους κατηγορούμενους σε απολογίες και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.
Βασιλική Κόκκαλη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top