ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÄÇÌÏØÇÖÉÓÌÁ 2015 - ÐÁÍÇÃÕÑÉÓÌÏÉ ÓÔÏ ÓÕÍÔÁÃÌÁ ÁÐÏ ÕÐÏÓÔÇÑÉÊÔÅÓ ÔÏÕ "Ï×É"(EUROKINISSI/ÌÐÏËÁÑÇ ÔÁÔÉÁÍÁ )

Δύο χρόνια από την «Σικελική Εκστρατεία» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

σε Ελλάδα/Πολιτική

Πριν από δύο χρόνια, αυτές τις ημέρες, βρισκόμασταν στην επομένη εκείνου του γελοίου «δημοψηφίσματος», είχαν ήδη επιβληθεί οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, η χώρα βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού με το ένα πόδι στο κενό και οι κυβερνητικοί πανηγύριζαν για το «περήφανο Όχι», λίγο πριν το κάνουν «Ναι» και υπογράψουν τη μνημονιάρα τους…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ, ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ

Πρόκειται για μια αποφράδα ημέρα, τις συνέπειες της οποίας υφίσταται ακόμη η χώρα, με κλειστές τράπεζες, πτώση σε όλους τους δείκτες της οικονομίας και νέα σκληρά προγράμματα που φθάνουν ως το 2060. Είναι η μέρα που –αποβραδίς – στήνονταν χοροί και πανηγύρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Συνοδεύθηκε δε από σειρά ανόητων δηλώσεων:
Πρώτος, ο κ. Τσίπρας του οποίου η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουλίου: «Σήμερα, όλες και όλοι μαζί, γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.
Σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Από αύριο, όμως, όλοι μαζί συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την Εθνική προσπάθεια για μια συμφωνία διεξόδου. Με ισχυρό σύμμαχο την πίστη του λαού μας στις δυνάμεις του. Με ισχυρό σύμμαχο τη δημοκρατία και το δίκιο, που είναι με το μέρος μας. Είμαι, βέβαιος, ότι θα τα καταφέρουμε».
«Δώσαμε ένα παράδειγμα Δημοκρατίας», είπε το μεσημέρι επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από κοντά και ο συγκυβερνήτης Π. Καμμένος: «Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε με ένα μεγάλο όχι ενάντια στη φτωχοποίηση και στο τρόμο που εδώ και μια εβδομάδα καλλιεργήθηκε. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Αυτό που μας ζητούσαν ήταν ανήθικο, δεν ήταν μια έντιμη συμφωνία. Αυτό που ζητούσαν ήταν να γονατίσει ο ελληνικός λαός με στόχο την αλλοίωση της Ευρώπης», ήταν η πρώτη του δήλωση.
Μετά πήγε στο Ζάππειο για νέες μεγαλειώδεις δηλώσεις: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, γιατί ουσιαστικά μπαίνει τέλος στην εποχή της μεταπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε και είπε ένα μεγάλο «όχι». Ένα μεγάλο «όχι» στην πολιτική της λιτότητας, στην πολιτική που έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό, έναν περήφανο λαό, στην εξαθλίωση» / «Από αύριο, λοιπόν, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Θα είμαστε εκεί και ελπίζουμε σύντομα να βρούμε μία λύση. Αλλά να ξέρουν καλά ότι η εντολή που έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό είναι ότι οι απειλές τελείωσαν σήμερα τη νύχτα. Οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία δεν περνούν στη χώρα της Δημοκρατίας»!
Ακολούθησε κι’ άλλη δήλωσή του μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών: «Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Χθες ο ελληνικός λαός έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία. Ο ελληνικός λαός έστειλε το μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται και ότι στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία αποφασίζουν οι λαοί» / «Πρόκειται για μία μεγάλη μέρα. Είναι η επόμενη της μεταπολίτευσης, όπου το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων δίνουμε τη δύναμη στον Πρωθυπουργό της χώρας να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού και της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων. Από εδώ και πέρα, είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση που αποτελεί επιθυμία του συνόλου του ελληνικού λαού και των κομμάτων θα πρέπει να δοθεί άμεσα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».
Ευχαρίστησε και την κοινοβουλευτική του ομάδα: «Είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός, με εθνική ομοψυχία, πάει στις Βρυξέλλες και ζητά το δίκαιό του, μία λύση η οποία θα φέρει πάλι την ανάπτυξη, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε σταθερά μονοπάτια και θα αποδείξει ακόμα μία φορά ότι στις Δημοκρατίες αποφασίζουν οι λαοί και όχι τα κέντρα εξουσίας».
Και βέβαια ο Βαρουφάκης με σειρά δηλώσεων μέχρι την παραίτησή του και τις δηλώσεις κατά την παράδοση του υπουργείου Οικονομικών στον Τσακαλώτο:
«Από αύριο, με το γενναίο αυτό “όχι” που μας προίκισε ο λαός- με το “όχι” που είπε αγνοώντας τον φόβο που δημιούργησαν με τις κλειστές τράπεζες και τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας- με αυτό το εργαλείο θα τείνουμε χείρα συνεργασίας προς τους εταίρους μας. Θα τους καλέσουμε έναν- έναν να βρούμε κοινό τόπο» / «Από αύριο η Ευρώπη, της οποίας η καρδιά χτυπά στην Ελλάδα απόψε, αρχίζει να γιατρεύει τις πληγές της, της πληγές μας» / «Ο λαός επέστρεψε το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου».
Και: «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος» / Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρισε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος» / «Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»
Και: «Η μοναδική είδηση που μετράει σήμερα είναι το μεγαλειώδες «όχι» του ελληνικού λαού και ο τρόπος που θα βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».
Και: «Είναι μια αλλαγή φρουράς μεταξύ κάτι παραπάνω από συντρόφων, φίλων, συναδέλφων, πανεπιστημιακών», είπε ο Βαρουφάκης κατά την παράδοση του υπουργείου στον Τσακαλώτο. Ο οποίος (Τσακαλώτος) έσπευσε να δηλώσει:
«Το μήνυμα της Κυριακής, αυτό το 61%, θα μείνει στην οικονομική ιστορία, στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης και όχι μόνο» / «Η ψήφος αυτή έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Οι απλοί άνθρωποι είπαν ότι θέλουμε να εμπιστευτούμε αυτήν την κυβέρνηση για μια βιώσιμη λύση» / «Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να είναι δίπλα μου και να μου δίνει συμβουλές. Δεν παίρνω αυτήν τη θέση στην πιο εύκολη στιγμή της ιστορίας».
«Νομίζω πως δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα που να μην είναι υπερήφανος», δήλωσε ο τότε υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης. Και λίγο αργότερα στον Αντέννα: «Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μετά από πέντε μήνες δυσκολιών, το 61,3% είπε «φτάνει, αυτό είναι το όριό μας»».
Για «ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα δημοκρατικής κουλτούρας, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία», μίλησε ο Ν. Βούτσης, υπουργός των Εσωτερικών τότε.
«Το αποτέλεσμα το αποψινό ακυρώνει όλες εκείνες τις πολιτικές που επεβλήθησαν στη χώρα και αποδείχθηκαν άκαρπες», είπε ο τότε υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής.
«Είναι μία ιστορική ημέρα την οποία θα θυμόμαστε και στην οποία θα ανατρέχουμε με υπερηφάνεια ως λαός. Είναι μία ιστορική ημέρα που οι σύγχρονες γενιές, οι νέες γενιές γράφουν τη δική τους ιστορία», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν εκκωφαντικό ως προς τη διάθεση και τη θέληση του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός Αθλητισμού τότε.
«Η νίκη του ελληνικού λαού, ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, στους καναλάρχες και ενάντια στη πίεση του εξωτερικού, είναι μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από το Ισραήλ.
«Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου. Κι εγώ είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτόν τον λαό», δήλωσε πρώην ο υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης.
«Είναι μία μεγάλη μέρα του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης», είπε ο τότε υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.
Α, να μην ξεχάσω. Ο κ. Τσίπρας έλαβε και τα συγχαρητήρια των αδελφών Κάστρο (Φιντέλ και Ραούλ), του Μαδούρο της Βενεζουέλας, του Μοράλες της Βολιβίας, της Κίρχνερ της Αργεντινής, του Πάμπλο Ιγκλέσιας των «Ποδέμος».
Τέλος, να θυμίσω ότι το βράδυ της 6ης Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, δέκα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Μιλάμε για το εμβληματικό και διαχρονικό έργο, μια κραυγή κατά της στάσης των Αθηναίων κατά των συμμάχων Μηλίων και της Σικελικής Εκστρατείας που προετοίμαζαν… Τα αποτελέσματα είναι γνωστά – και της καταστροφικής Σικελικής Εκστρατείας και της επίσης καταστροφικής «εκστρατείας» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top