Βαρύ κλίμα επικρατεί από την περασμένη εβδομάδα στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά την ακατανόητη και απολύτως ακατάλληλη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να… αφήσει ένα σωρό κατηγορίες του πρωθυπουργού να πέσουν κάτω κατά την πρόσφατη κοινοβουλευτική τους μάχη. Μάλιστα, ενώ όλοι περίμεναν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκμεταλλευόταν την αρνητική συγκυρία και τις πολλαπλές αποκαλύψεις που εκθέτουν την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, εκείνος επέλεξε μία χαμηλών τόνων ομιλία, φέρνοντας τον συνειρμό πολλών στην «πολιτικά ορθή» και συναινετική στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία έγινε αιτία να πέσει στα Τάρταρα εκλογικά η Κεντροδεξιά, αλλά και να ανανεώσει με άνεση ο ΣΥΡΙΖΑ την λαϊκή εντολή του από τους πολίτες, παρά το πρώτο καταστροφικό 8μηνο της διακυβέρνησής του.
Η μοίρα όλων των προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεων σε επίπεδο αρχηγών που έχουν διεξαχθεί στη Βουλή από την Μεταπολίτευση ως σήμερα είναι κοινή: αν και συνήθως όσοι αιτούνται την διεξαγωγή αυτών των συζητήσεων, επικαλούνται πολύ συγκεκριμένα και σοβαρά θέματα, συνήθως η συζήτηση μετεξελίσσεται σε μία σφοδρή πολιτική και προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του εκάστοτε πρωθυπουργού και του εκάστοτε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξ αντικειμένου θέτουν σε δεύτερη μοίρα το θέμα της συζήτησης.
Διάψευση προσδοκιών
Όλοι, λοιπόν, περίμεναν ότι η συζήτηση της περασμένης Τετάρτης θα εξελισσόταν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. «Γαλάζια» στελέχη δεν έκρυβαν τις προσδοκίες τους για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αντιστοίχως το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμαζόταν για το χειρότερο σενάριο και ο πρωθυπουργός είχε μαζί του όλα τα επιχειρήματα, τα προσχήματα και τις δικαιολογίες για να αντικρούσει τις αναμενόμενες σκληρές κατηγορίες που θα δεχόταν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε από την πρωτολογία του, υιοθέτησε την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Έτσι, όταν έλαβε τον λόγο -πρώτος, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής- προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά σε θέματα διαπλοκής, προσπαθώντας να ξεφύγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει βάλει την κυβέρνηση η άβολη πραγματικότητα. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι έβλεπε τους βουλευτές του να προσδοκούν από εκείνον να εξαπολύσει ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης, επιχείρησε να… «προσπεράσει» το θέμα. Άφησε τις κατηγορίες και τα υπονοούμενα του Αλέξη Τσίπρα να πέσουν κάτω, έκανε σαν να μην τα άκουσε και τόνισε ότι «θα έχουμε την ώρα σε άλλη στιγμή να ασχοληθούμε με την διαπλοκή», προειδοποιώντας, μάλιστα, τον πρωθυπουργό ότι «θα έρθει στην συζήτηση αυτή ως κατηγορούμενος και όχι ως κατήγορος».
Μετά από αυτές τις δύο υπαινικτικές και «δειλές» αναφορές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην Παιδεία, ξεδιπλώνοντας τις προτάσεις του κόμματός του για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νήπιο ως τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά.
Πέταξε μία ιδανική ευκαιρία!
Οι βουλευτές της ΝΔ δεν πίστευαν τί άκουγαν και τί έβλεπαν. Γι’ αυτό και επέλεξαν να δείξουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την δυσφορία τους δια γυμνού οφθαλμού. Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηκώθηκε για την δευτερολογία του, οι μισοί και πλέον βουλευτές της ΝΔ σηκώθηκαν από τα έδρανά τους και πήγαν στο… καφενείο της Βουλής, πράγμα ασυνήθιστο για βουλευτές, όταν μιλάει ο αρχηγός τους.
Βεβαίως, η στάση και η απογοήτευση των βουλευτών είναι απολύτως δικαιολογημένη: ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε την ιδανική και ιστορική ευκαιρία που είχε να «στριμώξει» για πρώτη φορά τον Αλέξη Τσίπρα -και, μάλιστα, σε ένα θέμα που θίγει την Αριστερά στο μαλακό υπογάστριό της, δηλαδή στο περίφημο μύθο του «ηθικού πλεονεκτήματος». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άπειρα όπλα στην φαρέτρα του: τις αποκαλύψεις για τις «εκλεκτικές» δανειοδοτικές επιλογές της Τράπεζας Αττικής, την εξέλιξη του τηλεοπτικού διαγωνισμού που «μυρίζει» φιάσκο, ακόμη και την απόσυρση του υπερθεματιστή Καλογρίτσα από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, λόγω αδυναμίας καταβολής της πρώτης δόσης για την πανελλαδική άδεια. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαινε στο βήμα της Βουλής σε μία συγκυρία που ο ΕΝΦΙΑ και οι δόσεις για την φορολογία εισοδήματος έχουν «γονατίσει» την ελληνική κοινωνία, ενώ οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων… μεγαλώνουν μήνα με τον μήνα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ «προσπέρασε» αυτή την μοναδική ιστορική ευκαιρία και μας εξηγούσε πώς πρέπει τα πανεπιστήμια να διασυνδεθούν με… τις start-ups επιχειρήσεις και να κάνουν… clusters.
Όχι νέος Μεϊμαράκης!
Βεβαίως, υποστηρικτές του προέδρου της ΝΔ υπερασπίζονται την επιλογή του να κάνει προγραμματική αντιπολίτευση. Και, πράγματι, κανείς δεν λέει ότι η ΝΔ πρέπει να ασκηθεί στην έξαλλη αντιπολίτευση περασμένων ετών. Ωστόσο, χρειάζονται όλα μία δοσολογία: κανείς δε θα «έκοβε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε θα του αφαιρούσε τον λόγο, αν επιχειρούσε να συνδυάσει τις προτάσεις του κόμματος για την Παιδεία με ένα σκληρό «κατηγορώ» κατά του πρωθυπουργού για τις μεθοδεύσεις του στο θέμα με τα κανάλια, για τον αδιαφανή δανεισμό που καταγράφεται στην Τράπεζα Αττικής, αλλά και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην ύφεση και τον «κόφτη».
Σημειωτέον ότι όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και η «θετική» ή τουλάχιστον ουδέτερη προς την κυβέρνηση στάση του, έφερε σε πολλούς τη μνήμη της αντιπολίτευσης που… (δεν) ασκούσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε φτάσει να… ζητήσει και «συγγνώμη» από τον Αλέξη Τσίπρα όταν τον είπε «ψευτράκο» και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τη ΝΔ σε μία τραγική ήττα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία ακόμη τραγικότερη (για τη χώρα τουλάχιστον) ανανέωση του πολιτικού και κυβερνητικού του χρόνου. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός επειδή οι νεοδημοκράτες δεν ήθελαν άλλη συναινετική αντιπολίτευση. Και τώρα πρέπει να τους δικαιώσει για να μην γίνει άλλος ένας «αναλώσιμος» αρχηγός της ΝΔ, όπως ο Αβέρωφ, ο Έβερτ και ο Μεϊμαράκης…