ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

juncker

Είναι υποχρέωση του κ. Γιούνκερ να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

σε Ελλάδα/Κόσμος/Πολιτική

Η Γερμανία να διαγνώσει το ουσιαστικό και μακρόχρονο συμφέρον της – Υψίστης σημασίας η ολοκλήρωση της ενοποίησης για την ευημερία όλων…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟ

Ανοικτή Επιστολή
Προς: Τον Πρόεδρο της Commision, κ.Jean Claude Yuncker
Κοιν/ση: α) Πρόεδρο Ε.Κ.Τ. κ. Mario Draghi
β) Επιτρόπους κρατών μελών, φροντίδι Commission
γ) Ηγέτες κρατών μελών Ε.Ε.
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητέ Κύριε Γιούνκερ,
Ως άξιος, ικανός, δραστήριος και αποτελεσματικός ηγέτης της Ε.Ε., αλλά και αντικειμενικός εκπρόσωπος όλων των κρατών μελών της, είστε την στιγμή αυτή ενώπιο της μοίρα σας. Είστε αντιμέτωπος με την ιστορία και οφείλετε να αποδείξετε ότι είστε αντάξιός της, να αποδείξετε τις θετικές σκέψεις σας και να ακολουθήσετε την οδό της ευημερίας, της ασφάλειας και της ειρήνης των λαών της Ευρώπης. Είστε ενώπιον της κρισιμότερης στιγμής της ιστορίας για το μέλλον της Ευρώπης, όπου θα γράφεται το όνομα Jean Claude Yuncker!
Καλείστε νηφάλια και τεκμηριωμένα να αντιμετωπίσετε τυχόν μικρόψυχες και προ πάντων κοντόφθαλμες θέσεις και απόψεις ορισμένων κρατών μελών, που τους έχουν διαλάθει οι οραματισμοί των Μεγάλων Ευρωπαίων Robert Schuman και Jean Monnet, για μια ουσιαστικά ενωμένη και ευημερούσα εν ειρήνη Ευρώπη.
Στο εισαγωγικό κείμενο των πέντε εναλλακτικών σεναρίων, αναφέρετε τόσο σοφά και υπεύθυνα ότι, «πριν από 60 χρόνια, οι πατέρες της Ευρώπης επέλεξαν να ενώσουν την Ήπειρο με τη δύναμη του νόμου αντί για τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι καιρός για την ενωμένη Ευρώπη των 27 να διαμορφώσει ένα όραμα για το μέλλον της. Είναι καιρός για ηγεσία, ενότητα και κοινή βούληση. Κρατάμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας». Σοφές, σοβαρές και υπεύθυνες σκέψεις, τις οποίες θέλω να πιστεύω, όπως και κάθε νουνεχής ευρωπαίος πολίτης, ότι αποτελεί και την δική σας πρόταση, την οποία έχετε ιστορική ευθύνη να υποστηρίξετε και να επιτύχετε την έγκρισή της, κατά το δυνατό ομόφωνα και των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.
Είναι πλέον ή βέβαιο ότι η επιλογή των πατέρων της Ευρώπης, όπως λέτε, δεν στηριζόταν ποιος θα γίνει πλουσιότερος και τίνος τα στενά κρατικά του συμφέροντα θα πετύχαινε καλύτερα. Το κυριότερο όραμά τους, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ήταν η ασφάλεια και η ειρήνη, όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια είχαν θανατωθεί εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, σε ανούσιους και ματαιόδοξους πολέμους. Η ευημερία και ευτυχία των λαών, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί χωρίς την εξασφάλιση της ειρήνης. Θέλω να πιστεύω επίσης, όπως και κάθε νουνεχής και υπεύθυνος ευρωπαίος πολίτης, επιδιώκει την ευημερία και την ευτυχία του και επομένως, να αποτραπεί κάθε εκδοχή πολέμου. «Η ισχύς εν τη ενώσει», είναι το ελληνικό ρητό, η έννοια του οποίου πρέπει να επικρατήσει πάση θυσία!
Φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα σεναρίων και προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης, παρά μόνο διαδικασίες ολοκλήρωσης της ενοποίησης, αρχής γενομένης από την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, σύμφωνα με το άρθρο 42 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ακολουθήσει η οικονομική ενοποίηση, για μια κοινή οικονομική πολιτική, με απώτερο στόχο την ισοδύναμη οικονομική ανάπτυξη, ως το μόνο βέβαιο μέσο ασφαλούς ευημερίας και ειρήνης. Η αιτία αυτού του προβληματισμού προέκυψε από την είτε αλόγιστη, είτε στενή αναζήτηση νέων αγορών, διεύρυνση της Ε.Ε., εντάσσοντας όλα τα ανέτοιμα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία βρισκόταν πολύ πίσω των υπολοίπων κρατών μελών και άρα ανέτοιμα για ένταξη, αλλά και πριν εμβαθύνει η Ε.Ε. Ενδέχεται αυτά τα κράτη να αποτελέσουν μια κατηγορία «εν αναμονή», μέχρις ωρίμανσης τους.
Πιθανολογώ ότι με τα πέντε σενάριά σας, θελήσατε να καλύψετε τις διάφορες θέσεις, τις οποίες διαγνώσατε μεταξύ των κρατών μελών, θέσεις και απόψεις επιφανειακές όμως και επομένως με τον έναν ή άλλον τρόπο, να αποτραπούν. Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι έχουν ηθική και πανανθρώπινη υποχρέωση, ότι οφείλουν να παραμερίσουν τα στενά βραχύβια συμφέροντά τους, κάθε μορφής και αξίας και να επικεντρωθούν στον κοινό σκοπό της ειρήνης που εξασφαλίζει την ευημερία, με την αποτροπή κάθε δυνατότητας εμπόλεμης ή και απλά εχθρικής κατάστασης, που φέρνει πίσω κάθε επίτευγμα της ειρήνης. Οφείλουν όλοι να μην ξεχνούν τους αρχικούς σκοπούς και λόγους που μας οδήγησαν στην ενωμένη Ευρώπη. Αλλά και το γεγονός ότι είναι τα ίδια κράτη μέλη, που αποβλέπουν σε Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων, που ευθύνονται για την άκαιρη διεύρυνση, η οποία και δημιούργησε το πρόβλημα, αλλά και την αρχική αντικειμενική, εκ των πρόσφατων γεγονότων, ανάγκη δημιουργίας της Ε.Ε.
Αν επομένως είναι ανάγκη η συζήτηση και απόφαση να γίνει με βάση τα πέντε σενάρια που προτείνετε, τότε το πέμπτο σενάριο πρέπει να υιοθετηθεί, το οποίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από το πρώτο, δηλαδή η παρούσα κατάσταση προχωρημένη κατά ένα η δύο στάδια προς την ολοκλήρωση.
Αγαπητέ κύριε Γιούνκερ, έχετε υποχρέωση έναντι της ιστορίας, να φανείτε άξιος συνεχιστής των πατέρων μας, των οραματιστών της Ενωμένης Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top