FYROM2

ΕΕ και Ρωσία προειδοποιούν για την αυξανόμενη ένταση στην ΠΓΔΜ

σε Κόσμος

Ευρωπαίοι και Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για μια πιθανή εθνοτική σύγκρουση και γεωπολιτική κρίση στα Βαλκάνια, όταν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εμπόδισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να σχηματίσει κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών. Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ αναμενόταν την Τετάρτη να παραδώσει την εντολή στον Ζόραν Ζάεφ, ηγέτη του αριστερού κόμματος SDSM, αφού μάζεψε υπογραφές από τους περισσότερους βουλευτές που εκλέγονται στις εκλογές του Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των αλβανοφώνων βουλευτών. Η νέα διοίκηση θα έληγε την δεκαετή εξουσία των κατεστημένων συντηρητικών. Αλλά ο Ιβανόφ αρνήθηκε το αίτημα, κατηγορώντας τον Ζάεφ για συνωμοσία σε ένα σχέδιο των δυτικών, υποστηριζόμενο από την Αλβανία, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να «καταστρέψει τη χώρα» με την αποδοχή των αιτημάτων της μεγαλύτερης μειονότητας. Ο Ζάεφ, ο οποίος έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τη θέση της αλβανικής γλώσσας ως μέρος της συμφωνίας, με τη σειρά του κατηγόρησε τον Ιβάνοφ για «πραξικόπημα».
Το τελευταίο κεφάλαιο στην τεταμένη πολιτική κρίση της ΠΓΔΜ έχει αναβιώσει τους δυτικούς φόβους, ότι η οι πολιτικοί της χώρας μπορεί να τονώσουν λανθάνουσες εθνοτικές εντάσεις για πολιτικό όφελος -προκαλώντας ανησυχίες για την εύθραυστη ειρήνη και παρεμποδίζοντας την πορεία της ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ. Έχει προκαλέσει επίσης φόβους για μια γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία έχει καταδικάσει έντονα τις δυτικές προσπάθειες διαμεσολάβησης. Η Μογκερίνι προειδοποίησε τους ηγέτες για την ανεύθυνη συμπεριφορά ή την υποκίνηση εθνοτικών συγκρούσεων, 15 χρόνια μετά τη λήξη ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου μεταξύ της πλειονότητας του πληθυσμού και Αλβανών, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού. «Πρέπει να αποφευχθεί αυτή η πολιτική και θεσμική κρίση να γίνει μια εθνοτική σύγκρουση ή ακόμα χειρότερα, μια γεωπολιτική», είπε.
Οι εκλογές του Δεκεμβρίου έγιναν στο πλαίσιο μιας διετούς, διεθνούς μεσολαβητικής προσπάθειας να ξεριζωθεί η συστημική διαφθορά, διώκοντας υψηλόβαθμους πολιτικούς και σταματώντας την δημοκρατική οπισθοδρόμηση στη νέα βαλκανική Δημοκρατία των 2 εκατ. ανθρώπων, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ένα ειδικός εισαγγελέας που ορίστηκε βάσει της συμφωνίας ευρωπαϊκής μεσολάβησης συνεχίζει να ερευνά αυτό που περιγράφει ως μια συνωμοσία σε κρατικό επίπεδο, που περιλαμβάνει μερικούς από τους ανώτερους πολιτικούς της χώρας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την Πέμπτη, κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ και την υποβοήθηση μιας αλβανικής πλατφόρμας που θα μπορούσε να προκαλέσει εδαφικές διαφορές στη διχοτομημένη περιοχή. «Πιστεύουμε ότι αυτή η γραμμή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ρισκάρει την καταστροφή του κράτους της ΠΓΔΜ και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια στο σύνολό τους» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Sputnik, μία ρωσική κρατική, αγγλόφωνη ιστοσελίδα, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ ήταν «πρόθυμο να δει αίμα στους δρόμους της ΠΓΔΜ για ένα σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας».
ft.com

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*