ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4127929

Επιστροφή στον μεταρρυθμιστικό λόγο

σε Ελλάδα/Πολιτική

Να διορθώσει ένα λάθος που μπορεί να αποβεί μοιραίο επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ο πρόεδρος της ΝΔ, που το τελευταίο διάστημα υπέπεσε στον διαρκή για όλους τους πολιτικούς πειρασμό του λαϊκισμού, αντιλήφθηκε γρήγορα ότι κινδυνεύει να ακυρώσει τον εαυτό του και να απογοητεύσει όσους πίστεψαν σ’ αυτόν και επιστρέφει με βήμα ταχύ στον μεταρρυθμιστικό λόγο, αφήνοντας στην άκρη τα ωραία λόγια και τις στρογγυλές διατυπώσεις.
Μόλις την προπερασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε έναν «κόντρα-ρόλο», όπως λένε στο θέατρο. Έπαιξε, δηλαδή, έναν ρόλο που ακυρώνει τον εαυτό του και το προφίλ του: επιχείρησε να κάνει «ρελάνς» στην κυβέρνηση και να δείξει ότι ο ίδιος είναι περισσότερο φιλολαϊκός από τον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μερικά… αντίμετρα-ασπιρίνες για το 2019, που θα ισχύσουν μόνο και εφόσον η κυβέρνηση πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με… επιχειρηματολογία ΣΥΡΙΖΑ: πρότεινε να δώσει η κυβέρνηση από τώρα το… πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, παρότι ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για φέτος, εξαιτίας της τεράστιας ζημιάς από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, αν έβλεπε κανείς την σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, θα έβγαζε το συμπέρασμα πως ένας ανεύθυνος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε από τον πρωθυπουργό να μοιράσει… χρήματα που ακόμη δεν υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο, αλλά και έναν υπεύθυνο πρωθυπουργό που αρνείται να μοιράσει και το παραμικρό ευρώ, αν δεν τελειώσει ο χρόνος για να φανεί ότι όντως υπάρχουν αυτά τα χρήματα!

«Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα»
Μάλιστα, αυτά που ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απραγματοποίητα και αυτό δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός στα οικονομικά του κράτους για να το καταλάβει: αρκεί να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζητούσε παροχές ύψους… 880 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 1/3 των εισπράξεων του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ! Η πολιτική σύγκρουση, μάλιστα, ήταν τόσο έντονη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να ειρωνεύεται τη ΝΔ με τον ίδιο τρόπο που στο παρελθόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει… «λεφτόδεντρα» και λαϊκίζει.

Κίνδυνος αυτοακύρωσης
Ωστόσο, η στροφή προς τον λαϊκισμό και τον κλασικό πολιτικαντισμό κράτησε μόνο μερικές ημέρες. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έφτασαν μηνύματα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς, από τοπικά στελέχη αλλά και από απλούς ψηφοφόρους και μέλη του κόμματος, με τα οποία ζητούσαν από τον Μητσοτάκη να… ξαναγίνει Κυριάκος. Δηλαδή, να μην απογοητεύσει τον κόσμο που τον ανέδειξε αρχηγό της ΝΔ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, εξελέγη αρχηγός της Κεντροδεξιάς όχι από κομματικούς στρατούς και ευνοϊκούς συσχετισμούς, αλλά από μία κρίσιμη μάζα πολιτών, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν καν σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα ή με κόμματα γενικώς. Πρόκειται για ανθρώπους που έπειτα από πολλά χρόνια Μνημονίων, ήθελαν επιτέλους έναν άνθρωπο που θα πρέσβευε την ανάγκη για συμμάζεμα των οικονομικών, για την εμπέδωση ενός λειτουργικού κράτους που θα υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι για να εξυπηρετείται απ’ αυτόν, για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και για την εγκαθίδρυση μίας αγοράς που θα θυμίζει καπιταλισμό δυτικού τύπου και όχι καζινοκαπιταλισμό σε συνδυασμό με κρατισμό βαλκανικού τύπου. Όλοι αυτοί, λοιπόν, ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη για να μην λαϊκίζει, για να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και για να αποτελέσει τον πρώτο ίσως πολιτικό που θα κάνει αυτά που λέει -και όχι τα αντίθετα.

Βρήκε τον εαυτό του
Τα μηνύματα, λοιπόν, ήταν ισχυρά. Και η διαμαρτυρία που έγινε κύμα και… έσκασε στην οδό Πειραιώς ήταν αρκετή, προκειμένου ο πρόεδρος της ΝΔ να καταλάβει πως με τον λαϊκισμό δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Αντιθέτως, μες στην εβδομάδα που πέρασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε τον παλιό εαυτό του. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει, βεβαίως, να ακολουθεί την τακτική επαφής με την κοινωνία, ωστόσο δεν λαϊκίζει και δεν λέει ευχάριστα πράγματα: την περασμένη Πέμπτη, για παράδειγμα, μετέβη σε καφενείο στην Καλλιθέα και όταν άκουσε τους συνταξιούχους να τού παραπονιούνται για τις χαμηλές συντάξεις τους, τούς ξέκοψε ότι ο ίδιος δεν θα υποσχεθεί αυξήσεις στις συντάξεις, διότι δεν μπορεί να το κάνει. Μία ημέρα μετά, μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική, επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι κάνουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ: δηλαδή, να δώσει υπηρεσίες του Δημοσίου σε ιδιώτες, ώστε να μην είναι τόσο μεγάλο, σπάταλο και αναποτελεσματικό το κράτος. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στους χιλιάδες υπαλλήλους που απασχολούνται για… να βγάζουν την μισθοδοσία του Δημοσίου, τους σχολικούς φύλακες, αλλά και τις καθαρίστριες, λέγοντας πως όλα αυτά θα μπορούσε να τα κάνει ιδιωτική εταιρεία, με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη ταχύτητα και απόδοση.
Ταυτοχρόνως, ενώ θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να ποντάρει πολιτικά στο «δράμα» των συμβασιούχων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής: υπογράμμισε ότι δεν είναι λύση τα «παραμάγαζα» στο Δημόσιο και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης, που προβλέπει ότι δε θα μονιμοποιηθεί κανείς εκ των συμβασιούχων.
Συμπερασματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διόρθωσε» τον εαυτό του και κατάλαβε πως, όπως έδειξε και η Γαλλία, έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή: σε μία εποχή κατά την οποία δεν χρειάζεται ένας πολιτικός να τάξει στους πάντες τα πάντα για να εκλεγεί, αλλά αρκεί να μιλάει την γλώσσα της αλήθειας. Αυτό έκανε στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν και έγινε, από το πουθενά, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτό οφείλει να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι έμαθαν από τα λάθη τους και πως χόρτασαν από ψέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top