ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

˅ӂϓ-񼥤񯲠�͝Რħ쯪񡴟Რʵ񩜪ﲠ̧�ܪ粠﬩럡 󴧭 ꯰ޠ�🴡򠴧򠍏ą ˝󢯵.

Η ωρίμανση της κοινωνίας συμπαρασύρει τη ΝΔ

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΕΝΟΣΩ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΛΜΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ Η ΝΔ ΩΣ ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Την ταχύτατη ωρίμανση της κοινωνίας και την συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις μεταρρυθμίσεις, τις επώδυνες αλλαγές και τις γενναίες αποφάσεις σηματοδοτεί η διαφαινόμενη αποτυχία της «πρώτη φορά Αριστεράς», καθώς και η τραγική διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεών της κάθε μέρα που περνά. Την ώρα, όμως, που οι Έλληνες συνειδητοποιούν σιγά σιγά ότι πρέπει να… αλλάξουμε για να μην βουλιάξουμε και, μάλιστα, ζητούν από την ΝΔ να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται αδύναμο να σηκώσει στις πλάτες του το πέρασμα σε μία νέα εποχή και την επί της ουσίας υπέρβαση της Μεταπολίτευσης. Αντιθέτως, η ΝΔ εμφανίζεται ως ένα συνονθύλευμα παλαιοκομματικών πολιτευτών, με πεπερασμένες νοοτροπίες, ο πυρήνας των οποίων οδήγησε στην χρεοκοπία και στα Μνημόνια.
Ως εκ τούτου, απαιτείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να μετεξελιχθεί η ΝΔ σε μία σύγχρονη φιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική παράταξη, χωρίς… «δεύτερες σκέψεις», η οποία θα καταφέρει να μετουσιώσει τις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας σε πολιτική δράση, ώστε επιτέλους η Ελλάδα να ξεφύγει από την δαγκάνα της μικροκομματικής καθυστέρησης και των κοντόθωρων πολιτικών ηγετών, που την κρατούν καταδικασμένη στην φτώχεια και την εξωτερική εξάρτηση.
Τον τελευταίο καιρό, η ωρίμανση της κοινωνίας καταγράφεται παντού: από τις συζητήσεις σε λεωφορεία και καφενεία ως τις ποιοτικές έρευνες της κοινής γνώμης. Ειδικά οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις και ποιοτικές μετρήσεις του think tank «Δια-neosis» δείχνουν πως η ελληνική κοινωνία έχει χορτάσει από παχιά λόγια, μεγάλα ψέματα και εύκολες λύσεις και συνταγές και έχει ωριμάσει σε σημείο τέτοιο, ώστε να θέτει τα σωστά προτάγματα και να βρίσκεται… πιο μπροστά από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις! Ενώ, δηλαδή, στο παρελθόν υπήρχαν ηγέτες με όραμα που προσπαθούσαν να «ρυμουλκήσουν» την κοινωνία στο μέλλον, τώρα γίνεται το ακριβώς αντίθετο: η κοινωνία καταλαβαίνει ότι χρειάζεται «μικρότερο και αποδοτικότερο Δημόσιο», ότι απαιτείται «ανταγωνισμός παντού και καταπολέμηση των προνομίων των συντεχνιών και των συνδικαλιστών», ότι υπάρχει ανάγκη για «βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα», αλλά και ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει «να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Έλληνα εργαζόμενο». Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα των τελευταίων ερευνών, που δείχνουν ότι την ώρα που η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί όσες αλλαγές πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χώρας και η παραμονή της στον πυρήνα της Ευρώπης και στον… δυτικό αναπτυγμένο κόσμο, οι πολιτικοί διστάζουν, ασκούνται σε μισόλογα και ασκούν την δραστηριότητά τους με βάση την επιδίωξή τους να προσελκύσουν κι άλλους ψηφοφόρους.

ΚΑΘΩΣ OΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα απαραίτητα βήματα
Τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει… πολλή δουλειά να κάνει. Καταρχάς, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ο μόνος αρχηγός που έχει μία πιθανότητα να μπορέσει να αντιστοιχηθεί με τις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας -κι αυτό διότι, ως προφίλ, ως πολιτική ιδεολογία, αλλά και ως πρόεδρος ενός συγκεκριμένου κόμματος, είναι ο μόνος που έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μετασχηματίσει αυτή την νέα κοινωνική πραγματικότητα σε μία μεταρρυθμστική δυναμική που θα αλλάξει μία για πάντα τη χώρα. Ωστόσο, όσο μεταρρυθμιστής και σύγχρονος πολιτικός είναι ο Μητσοτάκης, τόσο… προβληματικό είναι το κόμμα του οποίου ηγείται. Η ΝΔ είναι ένα συνονθύλευμα παλαιοκομματικής Δεξιάς με πολιτευτάδες, λαϊκιστές, κρατιστές, υπερασπιστές των συντεχνιών και των συνδικαλιστικών προνομίων και στελεχών που ασχολούνται με… το lifestyle ή νομίζουν πως η πολιτική είναι η επίδειξη της καλής ζωής.
Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να «καθαρίσει» το κόμμα του απ’ όλα αυτά τα στοιχεία, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο, προκειμένου στις επόμενες εκλογές να έχει στα χέρια του το «όχημα» που θα του επιτρέψει να αλλάξει τη χώρα. Και για να γίνει αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα:
• Πέρα και πάνω απ’ όλα, είναι η ανάγκη να καταρτίσει και να παρουσιάσει η ΝΔ ένα συγκεκριμένο, φιλόδοξο και άκρως μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους και δε θα αποτελεί άλλη μία συρραφή από μισόλογα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα θετικό «σοκ», όσο κι αν οι οπισθοδρομικοί θα το λοιδορούσαν, ενώ ταυτόχρονα θα έπειθε την κοινωνία και την «υγιή πλειοψηφία» πως ο πρόεδρος της ΝΔ εννοεί όσα λέει και ευαγγελίζεται.
• Το δεύτερο βήμα θα είναι μία επίπονη και συνεχή προσπάθεια να πείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταρρυθμιστικό προφίλ του κόμματός του. Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ θα «μάθει» στην κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και θα καταστήσει σαφές ότι όποιος δεν τις υπερασπίζεται, είναι… «ασύμβατος» με την νέα φυσιογνωμία της ΝΔ της νέας εποχής.
• Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει τώρα, που είναι παντοδύναμος, να προωθήσει σε καίριες και προβεβλημένες θέσεις στελέχη που να θέλουν και να μπορούν. Να αποσύρει, μ’ άλλα λόγια, με ένα σαρωτικό εσωκομματικό ανασχηματισμό, τους «ελέφαντες» και τους «δεινοσαύρους» του κόμματός του, δίνοντας μία πρόγευση της «κυβέρνησης των αρίστων» που υπόσχεται ότι θα φτιάξει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
• Η ανάδειξη νέων προσώπων δεν πρέπει να περιοριστεί στις κομματικές θέσεις, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί με μία σαρωτική ανανέωση στα ψηφοδέλτια. Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως κάθε πολιτικός αρχηγός, έχει τους… τρόπους του να διασφαλίσει ότι τα νέα και πρόθυμα στελέχη θα καταφέρουν να ξεπεράσουν σε σταυρούς τις παλιές και κουρασμένες υποψηφιότητες, ώστε μετά τις επόμενες εκλογές να έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Άλλωστε, αν αναδείξει σε καίριες θέσεις την «νέα φρουρά» του κόμματος, τότε θα διασφαλίσει στα νέα στελέχη την αναγνωρισιμότητα που χρειάζονται για να εκλεγούν.
• Πέραν του «παροπλισμού» των λαϊκιστών από τον λαό, ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να στείλει το μήνυμα και πριν τις εκλογές: δηλαδή, θα πρέπει να μην δείξει άλλη ανοχή και να προχωρήσει σε μπαράζ διαγραφών, αν ορισμένα στελέχη δείξουν ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν με τις νέες απαιτήσεις και αρχίσουν τις… διαφοροποιήσεις και τις «γκρίνιες».
• Με όλα τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πείσει ότι θέλει και μπορεί. Και ταυτόχρονα, θα καταφέρει να οδηγήσει την ΝΔ σε μία μετεξέλιξη, ώστε να γίνει ένα άλλο κόμμα, που θα ξεφεύγει από τους κομματάρχες της Δεξιάς και θα αγκαλιάζει τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Απαιτήσεις που είναι ζωτικής κοινωνίας για να ξεφύγει η Ελλάδα από… τα Βαλκάνια και για τον λόγο αυτό τις θέλει με πλειοψηφικούς συσχετισμούς η ελληνική κοινωνία…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top