ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÂÏÕËÇ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÄÇÌÏÓÉÙÍ ÅÐÉ×ÅÉÑÇÓÅÙÍ, ÔÑÐÁÅÆÙÍ, ÏÑÃÁÍÉÓÌÙÍ ÊÏÉÍÇÓ ÙÖÅËÅÉÁÓ ÊÁÉ ÖÏÑÅÙÍ ÊÏÉÍÙÍÉÊÇÓ ÁÓÖÁËÉÓÇÓ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Θα εξελιχθεί ο Μεϊμαράκης σε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ;

σε Ελλάδα/Πολιτική

Την ώρα που στη ΝΔ μαίνεται ο εσωκομματικός «πόλεμος» υπονόμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους «καραμανλικούς» που δουλεύουν για τις απώτερες φιλοδοξίες του πρώην πρωθυπουργού, η σιωπή, αλλά και τα όσα είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όταν επανεμφανίστηκε στιγμιαία, στρέφουν τα βλέμματα όλων στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Και προκύπτει το ερώτημα: τώρα, που το πολιτικό σκηνικό ετοιμάζεται για την πολιτική μάχη ενός θερμού φθινοπώρου και ενός καυτού χειμώνα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό που του έχουν αποδώσει ως «στρατιώτη της παράταξης» ή θα συνεχίσει να ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και του Μεγάρου Μαξίμου;
Προφανώς και η ως άνω ερώτηση είναι βαριά για έναν πρώην πρόεδρο της ΝΔ, πολλώ δε μάλλον όταν αυτός έχει το προφίλ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος υπηρετεί την κεντροδεξιά παράταξη με συνέπεια για περισσότερα από 40 χρόνια, δεν «αλληθώρισε» ποτέ προς άλλα κόμματα, υπηρέτησε με πίστη όλους τους αρχηγούς της ΝΔ, ενώ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εξάλλου, με αυτές τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του, επελέγη από τον Αντώνη Σαμαρά το καλοκαίρι του 2015, προκειμένου να αναλάβει προσωρινά την αρχηγία του κόμματος, έως ότου αναδεικνυόταν η νέα ηγεσία.

Στην υπηρεσία του Καραμανλή
Ωστόσο, μπορεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να ανήκε στην γενιά των στελεχών που αναδείχθηκαν από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά συνδέθηκε άρρηκτα πολιτικά με τον Κώστα Καραμανλή. Ήταν ο πρώτος γραμματέας του κόμματος επί προεδρίας του πρώην πρωθυπουργού, η γνώμη του βάρυνε κατά την διάρκεια της καταστροφικής «καραμανλικής» διακυβέρνησης και, βεβαίως, μοιράζεται κοινές απόψεις με τον Κώστα Καραμανλή. Τον οποίο, συν τοις άλλοις, θαυμάζει απεριόριστα. Μάλιστα, το πόσο τον επηρεάζει το πολιτικό στίγμα του πρώην πρωθυπουργού φάνηκε στους μερικούς μήνες που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο οποιοσδήποτε άλλος, που θα είχε απέναντί του μία καταστροφική κυβέρνηση που διοργανώνει διχαστικά δημοψηφίσματα, που κλείνει τις τράπεζες, που επιβάλλει capital controls, που παίζει με την τύχη της χώρας εντός Ευρώπης και Ευρωζώνης, θα ασκούσε σκληρή αντιπολίτευση και δε θα άφηνε τους κυβερνώντες σε… χλωρό κλαρί. Ωστόσο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κινήθηκε διαφορετικά: ασκούσε ήπια κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ έβαλε πλάτη και στην ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, όταν πλέον ο πρωθυπουργός είχε χάσει την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής. Και αντί να «επιβάλει» τότε εκλογές μη συναινώντας ή να υιοθετήσει μία, τελοσπάντων πιο σκληρή στάση, εκείνος έκανε ό,τι… ήταν χρήσιμο στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια εξαπατήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει, εις επήκοον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι μετά την ψήφιση του Μνημονίου δε θα πήγαινε σε εκλογές και μερικές ημέρες αφότου ψηφίστηκε η τρίτη δανειακή σύμβαση, τα τίναξε όλα στον αέρα και οδήγησε τη χώρα σε κάλπες -τις… τρίτες εντός ενός έτους!
Έπειτα απ’ αυτό τον εμπαιγμό, θα περίμενε κανείς ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ήταν… έξαλλος. Ωστόσο, ο ίδιος διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία όχι διεκδικώντας την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι αν το χρειαζόταν η χώρα και το απαιτούσαν οι συνθήκες, θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάπως έτσι, αντί να συσπειρώσει το κομματικό ακροατήριο και να θέσει στους υπόλοιπους αναποφάσιστους πολίτες το σκληρό δίλημμα «ή ΝΔ ή συνέχεια των πειραματισμών Τσίπρα», έστειλε το μήνυμα ότι είτε ψηφίσουν τον έναν, είτε τον άλλο, θα κυβερνά… ο ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι, η ΝΔ ηττήθηκε παταγωδώς, αν και κράτησε σταθερά τα ποσοστά της, αφού σε όποια άλλη περίσταση και σε όποια άλλη χώρα βρισκόταν σε εκλογές μία κυβέρνηση που είχε επιφέρει τόσα δεινά, θα είχε συντριβεί. Κι όμως, ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την δεύτερη ευκαιρία στην νομή της εξουσίας χάρη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον σιωπηλό ινστρούχτορά του: τον Κώστα Καραμανλή, που βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον κρατά σε προκλητικό καθεστώς ασυλίας και τον «αποθεώνει» διαρκώς, θυμίζοντας τις «διαφορές» της «καραμανλικής» ΝΔ με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά…

Κρίσιμες συνθήκες
Μάλιστα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνέχισε να υπονοεί ότι είναι… διατεθειμένος να συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και όταν διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ. Ωστόσο, οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι είχαν αγανακτήσει. Και έτσι, το «απόλυτο φαβορί» κατέστη… ο μεγάλος ηττημένος της αναμέτρησης του περασμένου Ιανουαρίου, όταν οι ψηφοφόροι και τα μέλη της ΝΔ έδωσαν εντολή στο κόμμα να πάρει μεταρρυθμιστική πορεία, η οποία προσωποποιήθηκε με την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε ό,τι κάνει και εκείνος που θαυμάζει. Έχασε τη λαλιά του, όπως ο Κώστας Καραμανλής. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις του με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ ήταν σε κατάσταση… βαρομετρικού χαμηλού και απαξιούσε να συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά και στις αρχές του καλοκαιριού, όταν αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, δεν το έκανε για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ή να ασκήσει αντιπολίτευση, αλλά για να υπογραμμίσει τις διαφορές και τις έντονες διαφωνίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας νέο εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ.
Έκτοτε, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και υποτίθεται ότι οι παρεξηγήσεις λύθηκαν. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Κώστα Καραμανλή, ώστε να μιλήσει… αυτοπροσώπως στον ενορχηστρωτή της διαδικασίας υπόγειας στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι Καραμανλής και Μεϊμαράκης σταμάτησαν να έχουν τις απόψεις που έχουν ή τις φιλοδοξίες και τις σκοπιμότητες που επιβεβαιώνουν συνομιλητές τους. Έτσι, από την ερχόμενη εβδομάδα θα φανεί κατά πόσο η «καραμανλική» πτέρυγα θα αρχίσει να βοηθά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξαναφέρει την ΝΔ στη εξουσία ή αν θα συνεχίσει… το ίδιο βιολί υπονόμευσης. Η υπόθεση Γεωργίου δυστυχώς έδειξε ότι οι «καραμανλικοί» παραμένουν κολλημένοι με την μπάλα. Όπου μπάλα, σε ελεύθερη μετάφραση, είναι η τακτική να είναι «δεκανίκι» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όμως, οι προθέσεις του ενόψει των μεγάλων πολιτικών μαχών που έρχονται θα φανούν όταν, κάποια στιγμή, αποφασίσει να ξανασπάσει τη σιωπή του. Και τότε θα φανεί αν είναι «στρατιώτης της παράταξης» ή δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top