ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

_spd141459882502_1

Κίνηση ανιδιοτελούς γενναιότητας

σε Ελλάδα/Πολιτική

Πολιτικές διεργασίες που θα οδηγήσουν, αναπόφευκτα, στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού προκαλεί το σκηνικό αβεβαιότητας που έχει εγκατασταθεί εκ νέου στη χώρα, με απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ αναδεικνύεται στον ισχυρό αντίπαλο πόλο της κυβέρνησης και ενισχύονται εκ νέου τα «ευρωπαϊκά» χαρακτηριστικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ότι, αργά ή γρήγορα, οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ θα αναγκαστούν να κάνουν πράξη ένα σχέδιο που έμεινε μισό κατά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού: την συγκρότηση ενός «τόξου ευρωπαϊκών δυνάμεων», που θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και οι διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει, τα σχετικά σενάρια και επιχειρήματα κυκλοφορούν ευρέως σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ενώ στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει μία μεγάλη και απολύτως ανιδιοτελή απόφαση, με μόνο γνώμονα της σωτηρία της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ.
Τα στοιχεία του παζλ έχουν αρχίσει, ένα ένα, να τοποθετούνται στις θέσεις τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ που ολοκλήρωσε τις εργασίες του το περασμένο σαββατοκύριακο, υπερασπίστηκε σθεναρά -και συμπεριελήφθη στο κείμενο της πολιτικής απόφασης του Συνεδρίου…- την ανάγκη να πραγματοποιήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «άνοιγμα» σε δυνάμεις και σε πολίτες που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους -με προτιμησιακή προτεραιότητα στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ, μόλις προχθές, μιλώντας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, προέβη σε νέο πολιτικό άνοιγμα προς κόμματα και πολίτες. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ «οφείλει να ξεσηκώσει την κοινωνία». «Να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με όλων εκείνων που ζητούν να φύγει η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας, μάλιστα, πως «η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση που καθήλωσε τη χώρα στο χθες έχει αρχίσει». «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και αμέσως μετά, πέταξε μία «βόμβα», ζητώντας «να δημιουργηθεί ένα σαρωτικό κίνημα για να φύγει η κυβέρνηση». Παράλληλα, κάνοντας πράξη τα όσα είπε στο Συνέδριο της ΝΔ, που επικυρώθηκαν από το συνεδριακό σώμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η ΝΔ «ανοίγεται σε νέες δυνάμεις». «Συνεργαζόμαστε με όλους τους πολίτες. Αγωνιζόμαστε βήμα βήμα για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος».

Σηκώνει το γάντι ο Σταύρος
Αμέσως μετά τις ως άνω τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σήκωσε το γάντι που πέταξε προς τον χώρο του Κέντρου ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Βήματος», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ίδιος και το κόμμα του σε ένα «ευρωπαϊκό τόξο». Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την πιθανότητα δημιουργίας «ενός ευρωπαϊκού τόξου σε πιθανές πρόωρες εκλογές», ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε μεν τη θέση του ότι «δεν είναι πολύ πιθανές οι εκλογές», ωστόσο αμέσως μετά έστειλε πολλαπλά μηνύματα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Δεν μπορούν να δοθούν επιπόλαιες απαντήσεις σε ένα τέτοιο πολύ σοβαρό ερώτημα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, που συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε τί προέχει εκείνη την στιγμή (σ.σ. δηλαδή την στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές) για την κοινωνία». «Αν λοιπόν, έχουμε τέτοιες εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε όλα τα σενάρια και να σκεφτούμε το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό συμφέρον του καθενός», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθιστώντας σαφές ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ίδιο, θα κινηθεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό και προσωπικό συμφέρον του ίδιου και του Ποταμιού.

Απόφαση ευθύνης
Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση των σεναρίων που περιγράφηκαν παραπάνω, καθώς οι συνθήκες αδιεξόδου που δημιουργούνται προφανώς και θα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις. Η πίεση που μπορεί να δημιουργήσει η απειλή μίας νέας χρεοκοπίας κινητοποιεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, αυτονοήτως, θέτει όλα τα κόμματα της λεγόμενης «ευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους. Με εξαίρεση, βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά που προσπαθεί να έρθει… πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους που έχασε και που «μετακόμισαν» στην Κουμουνδούρου, η ΝΔ και το Ποτάμι αποτελούν κατά τεκμήριο τα μόνα σοβαρά κόμματα για να πυροδοτήσουν μία νέα δυναμική, δημιουργώντας ένα νέο πολιτικό μπλοκ. Ένα μπλοκ πολιτικών δυνάμεων ανυποχώρητα φιλοευρωπαϊκών, φανατικά μεταρρυθμιστικών, που δεν αντιλαμβάνονται τις μεταρρυθμίσεις με το δόγμα «φορολογώ ό,τι κινείται και αναπνέει, για να μην πειράξω τις σπατάλες του Δημοσίου και τους κομματικούς πελάτες μου». Συν τοις άλλοις, οι μεν απόψεις που εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες και τα πεπραγμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποδεικνύουν πως ένα ευρωπαϊκό «τόξο» με πυρήνα τα δύο αυτά κόμματα θα μπορούσε να αποτελέσει την πραγματική πολιτική λύση στο μαραθώνιο ελληνικό δράμα, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από την αλλοπρόσαλλη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι όταν δύο κόμματα συνεργάζονται, τότε το «μικρό» προφανώς και χάνει μέρος της αυτονομίας και του χαρακτήρα του επειδή συνεργάζεται με το «μεγάλο», η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να θέσει σε δεύτερη μοίρα το προσωπικό και κομματικό του συμφέρον και να προτάξει την ανάγκη να βγει η χώρα από την κρίση, είναι επαινετή και δείχνει την συναίσθηση ευθύνης για τη χώρα, που διαθέτει ο επικεφαλής του «Ποταμιού».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top