ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

farmaka

Κατάσχεση πλαστών φαρμάκων από τον ΕΟΦ

σε Μαύρη Λίστα

Επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία σκευάσματα προκύπτουν από τους ελέγχους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κατασχέθηκαν παραστατικά από τα οποία προκύπτουν αγορές από μη νόμιμες πηγές, μεταξύ των οποίων και το Διαδίκτυο, και διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας του Οργανισμού σε νόμιμα σημεία διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων (φαρμακεία), καθώς και σε μη αδειοδοτημένους χώρους. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ και διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις της νομοθεσίας, που δεν περιορίζονται μόνο στο κανονιστικό πλαίσιο των φαρμάκων.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κατασχέθηκε πλήθος παραστατικών και σκευασμάτων από τα οποία προκύπτουν:
-Αγορές από μη νόμιμες πηγές, μεταξύ των οποίων και το Διαδίκτυο.
-Πωλήσεις σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα να κατέχουν φάρμακα, εντός και εκτός Ελλάδας.
-Διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων.
Η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ΕΟΦ θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις με την ολοκλήρωση κάθε σταδίου, ενώ οι περιπτώσεις που διαπιστώνεται ποινικό αδίκημα παραπέμπονται αρμοδίως.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα μισά φάρμακα που διακινούνται στο ίντερνετ είναι πλαστά ή νοθευμένα και βέβαια μη εγκεκριμένα από τις αρχές, ενώ είναι αγνώστου προελεύσεως. Το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλαστά, ενώ εκτιμάται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Μαύρη Λίστα

Chalvas

Ανακαλείται χαλβάς

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε από τις αρχές της Αυστραλίας σχετικά με την απόρριψη
Go to Top