ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4_

Κινητικότητα και φαντάσματα του Δημοσίου

σε Ελλάδα/Μαζί τα φάγαμε/Πολιτική

Υποστελεχωμένες υπηρεσίες σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα και δήμους αποτελούν το πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος κινητικότητας το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών να εφαρμόσει τάχιστα, με τρόπο που να συνταιριάζει με τη λιτότητα των συμφωνημένων μνημονιακών δεσμεύσεων.
Φορείς-φαντάσματα που δεν έχουν απογραφεί, δήμοι που δεν έχουν καν οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας, προσλήψεις στοιχειωμένες στη μνημονιακή αναλογία αποχωρήσεων – διορισμών. Σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο από τη μία και πλήθος αντιφάσεων που συνθέτουν την καθημερινότητα της δημόσιας διοίκησης, διαμορφώνουν μια «κινούμενη άμμο».
Εξ ου και το ηγετικό επιτελείο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Όλγας Γεροβασίλη αποκωδικοποιεί βήμα-βήμα τις κινήσεις του για να «εκσυγχρονίσει» α λα ΕΕ και ΟΟΣΑ το μοντέλο του δημοσίου τομέα. Μετατάξεις και αποσπάσεις με το νέο σύστημα του άλλως ειπείν δημοσιοϋπαλληλικού… πήγαινε-έλα, σε συνδυασμό με την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών, και με τη δημιουργία οργανογραμμάτων και με περιγράμματα θέσεων και ειδικοτήτων και με αξιολόγηση δομών και προσωπικού και… και….
Όμως, εδώ είναι η ζυγαριά του μοντέλου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη δημόσια διοίκηση. Στις αποψιλωμένες υπηρεσίες θα μετράνε τη στελέχωση όχι για να γίνουν προσλήψεις υπαλλήλων ώστε να καλύπτονται, όσο πιο κοντά στο… 100%, οι ανάγκες των ανθρώπων, αλλά για να μεταταχθούν υπάλληλοι ώστε να καλύψουν άλλες πιο αποψιλωμένες δημόσιες υπηρεσίες.
Τον υποκατώτατο μπούσουλα για να λειτουργεί «τόσο όσο» το Δημόσιο (τις τρύπες θα κλείσουν ενδεχομένως εν ευθέτω οι πάντα σε ετοιμότητα ιδιωτικές εργολαβίες) το βρήκαν ποσοστιαία. Οι σοφότατοι Βρυξελλών και Αθήνας έβαλαν γράδο επιβίωσης δημοσίων υπηρεσιών το 50% της στελέχωσής τους για να μπορεί να ζητήσει μετάταξη υπάλληλος (ή να είναι στελεχωμένη κατά 65% η υπηρεσία για δήμους κάτω των 90.000 κατοίκων).
Έλα όμως που κάθε άρθρο, κάθε παράγραφος και στίχος του σχεδίου νόμου για την κινητικότητα προϋποθέτει, ακόμα και στη λογική των κυβερνητικών επιδιώξεων, διοικητικό σαφάρι από τα υπουργικά επιτελεία. Ένα τέτοιο «σαφάρι» έδειξε η κυρία Γεροβασίλη όταν έλεγε πριν από δύο-τρεις ημέρες στην επιτροπή της Βουλής ότι «σήμερα στο Δημόσιο υπάρχουν υπάλληλοι που κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται και τι κάνουν». Ξανά θα ψάξουν για τους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου που δεν απογράφονται, αν και απειλούνται κατ’ επανάληψιν με αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

«Φαντάσματα» και οργανισμοί
Τα νομικά πρόσωπα-φαντάσματα τα είχαν υπολογίσει σε 178 προ οκταμήνου, επί υπουργίας κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος είχε εξηγήσει και με εγκυκλίους ποια ΝΠΙΔ που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση σε επίπεδο άνω του 50% του προϋπολογισμού τους έπρεπε να δώσουν στοιχεία για την ταυτότητά τους. Με βάση τις διατάξεις περί απογραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού. Η δυσκολία για το ξεκαθάρισμα ήταν η ύπαρξη εξαιρέσεων ΝΠΙΔ από τις γενικές διατάξεις του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα υπάρχουν δικαστικές προσφυγές από φορείς που θεωρούν ότι δεν περιλαμβάνονται στα υπόχρεα προς απογραφή νομικά πρόσωπα.
Από την άλλη, η κινητικότητα και η αξιολόγηση δομών προϋποθέτει ύπαρξη οργανισμών, οργανογραμμάτων , περιγραμμάτων θέσεων κ.ά. «Περισσότεροι από 70 δήμοι δεν έχουν καν Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)» επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Νίκος Τράκας. Μας μίλησε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, τον οποίο ενημέρωσε αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα προβλήματα στους δήμους.
«Δεν νοείται κινητικότητα και αξιολόγηση όταν η πλειονότητα των δήμων έχει έλλειψη προσωπικού, όταν οι μικροί, ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι αργοσβήνουν. Την ίδια ώρα οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί μέσω των μνημονιακών διατάξεων…» λέει ο κ. Τράκας. Παρένθεση: Η ΠΟΕ ΟΤΑ και ο κ. υπουργός Εσωτερικών συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν τον διάλογο με στόχο την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) στους ΟΤΑ.
Πάντως, η επόμενη ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την κινητικότητα βρίσκει τη δημόσια διοίκηση να πορεύεται ολοταχώς στη μνημονιακή ρότα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έρχεται πλήθος εγκυκλίων για την εφαρμογή των νέων κανόνων και βροχή αιτημάτων από τους εργαζομένους, μετά διαδηλώσεων – λίγο μετά την απεργία της 24ης Νοεμβρίου στο Δημόσιο και εν όψει της απεργίας της 8ης Δεκεμβρίου στον ιδιωτικό τομέα.
Παναγιώτα Μπίτσικα (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top