ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4_

Κύκλωμα διαφθοράς στον στρατό: Eκατομμύρια ευρώ από τις προμήθειες ένδυσης

σε Ελλάδα/Μαζί τα φάγαμε

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ φέρεται να έχει βγάλει κύκλωμα νυν και πρώην στρατιωτικών και εταιρειών που ελέγχει τις προμήθειες ένδυσης και υπόδησης του Ελληνικού Στρατού.
Οπως αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» δείχνουν πως εμπλέκονται τουλάχιστον 15 πρόσωπα και 10 εταιρείες, κάποιες από τις οποίες στήθηκαν για να εξυπηρετούν το κύκλωμα διαφθοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το κόστος για την ένδυση και την υπόδηση δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 20 με 25 εκατ., με τις δαπάνες, ωστόσο, να ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, με το παραπάνω κόστος να πηγαίνει στις τσέπες του κυκλώματος.
Για παράδειγμα, τα άρβυλα που χρησιμοποιεί ο Στρατός, που θεωρούνται ξεπερασμένα και κοστίζουν περίπου 50 ευρώ κατά έναν περίεργο τρόπο δεν αντικαθίστανται. Μάλιστα, υπάρχουν προτάσεις να μειωθεί το κόστος για τις Ενοπλες Δυνάμεις κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο, αντί να προχωρήσουν, έχουν παγώσει, ενώ ‘έγινε προμήθεια υλικού για τα παλαιού τύπου αξίας άνω των πέντε εκατομμυρίων με προοπτική κατασκευής ως το 2020.
Ακόμη, ένα παράδειγμα είναι το πουλόβερ του Στρατού το οποίο αποφασίστηκε να αντικατασταθεί από ζακέτα τύπου fleece. Αν και η απόφαση έχει παρθεί, εγκρίθηκε η κατασκευή χιλιάδων ακόμη πουλόβερ αξίας πάνω από 850.000 ευρώ.
Το κύκλωμα έχει ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά στην αρμόδια Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ, στο αρμόδιο τμήμα σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών (ΓΕΣ/ΔΥΠ), στο Χημείο του Στρατού, στη Διεύθυνση Προμηθειών της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ), στη Διεύθυνση Υποστήριξης του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΥΠΟΣΤΗ), στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και στη διοίκηση μονάδων στις οποίες ανατίθεται η υλοποίηση των διαγωνισμών.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top