ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_

Με αδήλωτους εργαζόμενους μία στις έξι επιχειρήσεις

σε Ελλάδα/Μαζί τα φάγαμε

Με ανασφάλιστους εργαζόμενους «συνελήφθη» να λειτουργεί μία στις έξι επιχειρήσεις (16,50%) το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου πέρυσι. Από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ ελέγχθησαν δειγματοληπτικά από 1η Ιανουαρίου έως 30 Νοεμβρίου 31.348 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 5.173 βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.
Στο σύνολο των 132.874 εργαζομένων στις επιχειρήσεις, εντοπίστηκαν 9.293 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 6,99%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα 97,8 εκατ ευρώ.
Από αυτά, εκτιμάται ότι πληρώθηκε μόλις το 20%, δηλαδή 19,5 εκατ. ευρώ με έκπτωση 30%, με αποτέλεσμα να μπει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του Δημοσίου της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το ΣΕΠΕ προβλέπει μείωση του βασικού προστίμου για την αδήλωτη εργασία στα 3.500 ευρώ, καθώς το σημερινό του ύψος (10.550 ευρώ) θεωρείται εξαντλητικό και αναποτελεσματικό. Το σχέδιο προβλέπει επίσης κλιμάκωση των προστίμων, ανάλογα με το αν διαπιστώνεται ή όχι υποτροπή, ενώ οι ποινές θα συνδυάζονται με κίνητρα για να προσλαμβάνει ο εργοδότης τον αδήλωτο εργαζόμενο με νόμιμο τρόπο. Οι θεσμοί πάντως αντιδρούν και ζητούν διπλασιασμό αντί μείωσης του προστίμου.

Στοιχεία – σοκ
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο «Αρτεμις» του υπουργείου Εργασίας, μόνο τον Νοέμβριο η «μαύρη» εργασία έφτασε στο 14,75% για τις επιχειρήσεις και στο 5,75% για τους εργαζόμενους. Υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν, ωστόσο, σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας (εστίαση, μεταφορικές επιχειρήσεις, κέντρα διασκέδασης, πρατήρια βενζίνης, καθαριότητα κ.ά.): Στην Αττική οι επιχειρήσεις με ανασφάλιστους έφτασαν στο 24% και οι αδήλωτοι εργαζόμενοι στο 14%, στην Κρήτη στο 44% (οι αδήλωτοι 23,07%), στη Στερεά Ελλάδα το 30,30% και στην Πελοπόννησο το 21,51%.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι η πραγματική ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία ξεπερνά το 25%. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η καταγεγραμμένη αδήλωτη εργασία εμφανίζεται στο 16,5%, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, αφού πολλοί εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους αλλά όχι τις πραγματικές ώρες εργασίας και αποδοχές. Μόνο το ΙΚΑ εκτιμάται πως κάθε χρόνο χάνει περί τα 5 δισ. ευρώ από την ανασφάλιστη εργασία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

*Για τις καταγγελίες σας μπορείτε να στέλνετε τα email σας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του «ΆΡΘΡΟΥ», arthro@toarthro.gr, toarthro1@gmail.com ή και μέσω ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΘΡΟ», ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, ATRINA A’, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, Τ.Κ. 15125

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top