ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

5876389b1dc524ce2a8b4720

Οι Έλληνες μετανάστες, Μαρτυρίες, Μέρος 1ο

σε Ελλάδα/Πολιτική

Ήθελα να γράψω ένα κείμενο για τα μεγάλα θύματα της Ελληνικής κρίσης: τους αυτοεξόριστους, τους οικονομικούς μετανάστες, και όσους Έλληνες για οποιονδήποτε λόγο έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Ήμουν προσωπικά οικονομικός μετανάστης από το 1982 ως το 1999. Ξέρω. Έφυγα από μια Ελλάδα που οπισθοχωρούσε ολοταχώς στον Λαϊκισμό, και επέστρεψα νομίζοντας πως σε 17 χρόνια είχαμε προοδεύσει ως κοινωνία.
Από τους 7.675 φίλους μου στα κοινωνικά δίκτυα ζήτησα, όσοι φύγανε από τη χώρα να μου γράψουν επιγραμματικά σε 50-100 λέξεις:
α. το λόγο που φύγανε
β. πως νιώθουν εκεί
γ. για ποιον λόγο θα επέστρεφαν, αν θα επέστρεφαν καν.
Ακολουθούν κάποιες από τις απαντήσεις που πήρα, που πιστεύω θα βοηθήσουν εμάς που έχουμε μείνει στην Ελλάδα να κατανοήσουμε το σκεπτικό και τα κίνητρα που έχει κάποιος που φεύγει από τη χώρα.
Καθεμία είναι μια κατάθεση ψυχής, και την αντιμετωπίζω με το σεβασμό που δικαιούται. Στο επόμενο και 2ο κείμενο αυτής της σειράς τριών (3) κειμένων που θα γράψω θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω τα κίνητρα της αποδημίας, και στο τρίτο και τελευταίο τί χρειάζεται να γίνει για να μπορέσουν να επιστρέψουν (αν θέλουν) όσοι έφυγαν ή τους έδιωξε η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης.
Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά:
«Α) Ξανάφυγα το 2006 (είχα γυρίσει για έξι μήνες), γιατί είδα ότι η Ελλάδα ζει σε μια τεράστια φούσκα που κάποια στιγμή θα έσκαγε.
Β) Το ισοζύγιο είναι θετικό, όχι τέλειο αλλά θετικό. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακίνησης σε ευνοϊκότερο περιβάλλον.
Γ) Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω και όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης. Γενικά δε θεωρώ έξυπνη κίνηση την επιστροφή. Η Ελλάδα είναι ασθενής σε κώμα και η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια τουλάχιστον». – Ι.Α.
«Οι άνθρωποι φεύγουν σήμερα για τον ίδιο λόγο που έφευγαν και το 1982. Και το 1960 προς τη Βόρεια Ευρώπη. Και στον Β’ Ελληνικό Αποικισμό προς Κάτω Ιταλία και Μικρά Ασία. Και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας προς Ιταλία και Αυστροουγγαρία. Και στις αρχές του 20ου αιώνα προς Αμερική. Για καλύτερες συνθήκες ζωής κυρίως στον οικονομικό τομέα.
Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε». – Χ.Ο.
«α) υψηλότερες απολαβές, προβλεψιμότητα / σταθερότητα και η (συζητήσιμη) υπόθεση ότι θα έπρεπε να παρκάρω τον εαυτό μου εκτός μέχρι να στρώσουν τα πράγματα β) δεν κάνω τούμπες, αλλά μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια, κάτι που είχα χάσει στα τελειώματα στην Ελλάδα (2013 αρχές). γ) ακόμη το ψάχνω». – Κ.Κ.
«Έφτασα στο Λονδίνο στις 21 Αυγούστου του 2002 ημέρα Τετάρτη, με πτήση της Easyjet και με 1000 λίρες Αγγλίας στη τσέπη, για να τελειώσω τις σπουδές μου στη Ψυχολογία με Κοινωνιολογία, παράλληλα εργαζόμενος.
Έφυγα για να μειώσω το χρόνο σπουδών αλλά κυρίως γιατί θεωρούσα ότι στην Ελλάδα δεν έχω προοπτικές δεδομένης και της έντονης εμπειρίας από τη λειτουργία του κράτους και του Δημοσίου τομέα από μέλη της οικογένειας.
Ένιωθα και νοιώθω εξόριστος ειδικά μετά την έναρξη της κρίσης η οποία συνέπεσε διαβολικά με οικογενειακές και επαγγελματικές συγκυρίες που με είχαν φέρει βολιδοσκοπικά στην Ελλάδα.
Η επιστροφή δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου και καθημερινά παρακολουθούσα και παρακολουθώ τις εξελίξεις με την ελπίδα να δω την αρχή του τέλους της κρίσης ώστε να ξεκινήσω τη διαδικασία επιστροφής». – Γ.Φ.
«α) ανύπαρκτη ανταποδοτικότητα στην οποιανδήποτε παροχή υπηρεσιών. Πληρώνεις αδρά για υπηρεσίες όπως υγεία, ενέργεια ασφάλεια εκπαίδευση δικαιοσύνη που δε σου παρέχονται.
β) ολοκληρωτικά ηλίθιος που δεν έφυγα 10ετια νωρίτερα
γ) για διακοπές μέχρι 10ήμερο είναι μια χαρά». – Γ.Κ.
«Έφυγα τον Απρίλη του 12 γιατί η προσφορά που μου έγινε και ως προς αντικείμενο και ως προς την αμοιβή δεν χτυπιόταν.
Το 2015 έφυγε η γυναίκα μου με τη μικρή .
Πώς αισθάνομαι; Αισθάνομαι «σπίτι» όπως δε αισθάνθηκα ποτέ στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί εδώ είμαι ήρεμος, οι συνθήκες είναι ανθρώπινες ,η κοινωνία λειτουργεί, προσφέρουμε στο παιδί μου και στον εαυτό μας όσα ίσως δε θα μπορούσαμε να του προσφέρουμε στην Ελλάδα και πάνω από όλα υπάρχει μέλλον και ευκαιρίες.
Αν θα γύριζα ; Ούτε με σφαίρες. Όταν ρίχνεις μια ζαριά την ακολουθείς μέχρι τέλους.
Ή διαφορετικά , θα γύριζα είτε με τον τριπλάσιο μισθό από αυτόν που παίρνω εδώ ή με τις ίδιες συνθήκες: άρα ποτέ». – Χ.Δ.
«Ομοιοπαθής Άγη. Άρχισα γερμανικά το 1983 με το που είδα τη βρώμα του ΠΑΣΟΚ και έφυγα το 1986 με το που πήρα πτυχίο. Γύρισα Καθηγητής από Γερμανία το 2003, αφού πίστεψα, ότι η κατάσταση βελτιώθηκε και μας δέχθηκαν στην Ευρωζώνη. ΛΑΘΟΣ. Έκανα και επένδυση 500.000€ στη δουλειά μου το 2007. Φυσικά πήρα τον … με τις εφορίες, τις προκαταβολές, τα τεκμήρια κλπ. Πλήρωνα φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα. Με το νέο ΠΑΣΟΚ του Τσίπρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι και πήρα πάλι το δρόμο της μετανάστευσης. Ευτυχώς στη Γερμανία ήμουν ήδη γνωστός και η μετάβαση ήταν απόλυτη επιτυχία. Εκτός από την οικονομική ανεξαρτησία και το δικαίωμα να χαίρομαι την περιουσία μου και τους κόπους μου, ζω σε οργανωμένη κοινωνία, μπορώ και προγραμματίζω το μέλλον μου και έχω την ασφάλεια του κοινωνικού κράτους. Ά, θα πάρω φυσικά και σύνταξη, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Φυσικά απόλυτη αξιοκρατία εδώ. Ελλάδα μόνο για διακοπές και μάλιστα όχι πάντα». – Ν.Κ.
«Καλησπέρα! Έφυγα δυο φορές από Ελλάδα
Την πρώτη για σπουδές στο εξωτερικό (Γαλλία). Ο δεύτερος λόγος είναι η ύπαρξη της πράσινης κάρτας (1985) που χωρίς αυτή δεν μπορούσες να κανείς τίποτα στην Ελλάδα.
Την δεύτερη φορά μετά την στρατιωτική θητεία, ήμουν 25 ετών.
Αφού είχα ζήσει εκτός Ελλάδας για 5 χρόνια, ήθελα να επιχειρήσω στην πατρίδα μου.
Φτιάχνοντας έναν φάκελο που κατέθεσα στην τράπεζα για ένα δάνειο, για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλημα έγκρισης, έπρεπε να δώσω ένα ποσοστό του δανείου (25%) για τους υπαλλήλους της τράπεζας.
Μετά από μια εβδομάδα η βαλίτσα μου ήταν έτοιμη για δεύτερη φορά και έφυγα.
Στο αν θα ξαναγυρίσω, μετά από μια ικανοποιητική σταδιοδρομία, έχοντας κάνει οικογένεια κλπ, η απάντηση είναι όχι». – Α.Κ.
(συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top