ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÁÈÇÍÁ - ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÙÍ ÇÐÁ ÌÐ. ÏÌÐÁÌÁ ÓÔÏ ÊÅÍÔÑÏ ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ÔÏÕ ÉÄÑÕÌÁÔÏÓ "ÓÔ. ÍÉÁÑ×ÏÓ"(EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ANDREA BONETTI)

Ομπάμα για τη σωστή και τη λάθος παγκοσμιοποίηση

σε Billion/Κόσμος

Πριν μια βδομάδα, στο προηγούμενο σημείωμά μου, μιλήσαμε για το μήνυμα για την παγκοσμιοποίηση που στέλνει η μεσαία τάξη των ΗΠΑ μέσω της εκλογής του Ντ. Τραμπ…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η παγκοσμιοποίηση, δηλαδή η ενοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελεί το σημαντικότερο mega-trend της μεταβιομηχανικής εποχής.
Επίσης, όπως αναφέρει ο πρ. Ομπάμα, η πρόοδος της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την ευκολία μετακίνησης των εργοστασίων και των μέσων παραγωγής σε χώρες με φτηνά εργατικά μετατόπισαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας από ανεπτυγμένες χώρες σε αναπτυσσόμενες, φέρνοντας ευημερία στις δεύτερες και την αντίληψη της οικονομικής ανασφάλειας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των πρώτων.
Ταυτόχρονα οι νομοθετικές ατέλειες του παρελθόντος επέτρεψαν σε μια ελίτ να εκμεταλλευτεί και να απομυζήσει μεγάλο μερίδιο από την αύξηση του πλούτου που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογούσε.
Το αποτέλεσμα, όπως λέγει στον λόγο του, ήταν πως: «[…] in advanced economies, there are at times movements from both the left and the right to put a stop to integration, and to push back against technology, and to try to bring back jobs and industries that have been disappearing for decades. So this impulse to pull back from a globalized world is understandable. If people feel that they’re losing control of their future, they will push back. We have seen it here in Greece. We’ve seen it across Europe. We’ve seen it in the United States. We saw it in the vote in Britain to leave the EU.”
Με άλλα λόγια παρομοιάζει την άνοδο της αριστεράς στην Ελλάδα με την εκλογή του Τραμπ και το δημοψήφισμα του Brexit. Δηλαδή αναχρονιστικές και λανθασμένες αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Μετά από αυτό ΔΕΝ είπε πως η παγκοσμιοποίηση είναι λάθος, που νομίζουν αρκετοί Έλληνες οι οποίοι πιθανόν δεν άκουσαν καν τον λόγο του! Είπε το αντίθετο!
Η σωστή αντίδραση των λαών της Δύσης, είπε, και το αναπόφευκτο μέλλον είναι αυτό που ο πρ. Ομπάμας ονομάζει Inclusive Economy, δηλαδή Περιεκτική Οικονομία.
Η μετάλλαξη των δυτικών οικονομιών δηλαδή σε μηχανές δημιουργίας ευκαιριών για τους λιγότερο προνομιούχους, τους νέους, τους δημιουργικούς που όμως δεν κατέχουν κεφάλαιο. [θα επανέλθω σε μελλοντικό άρθρο].
Αυτά με την ταυτόχρονη θωράκιση από τους επιτήδειους και τους άπληστους της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ να βρίσκουν και να εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» για να αφαιρούν την δυνατότητα βελτίωσης από τους πολλούς.
Όλα όσα είπε υποστηρίζουν την φιλελευθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Ταυτόχρονα με δημιουργία και επιβολή κανόνων δικαιοσύνης, και μηχανισμών δημιουργίας ευκαιριών για τους μη-προνομιούχους.
Πουθενά δεν είπε πως η επιστροφή στην εποχή των κορόιδων και των παρασίτων είναι εφικτή. Και σίγουρα η Περιεκτική Οικονομία πρέπει να εμβολιαστεί κατά του παρασιτισμού, της διαφθοράς και της ανισονομίας.
Μπορεί η διαδρομή μας να μην είναι λεπτομερώς χαρτογραφημένη, αλλά είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση και σε λειτουργία η πυξίδα.
Πουθενά δεν μοιάζει να έχει ρόλο ο λαϊκισμός, παρά μόνον ως οπισθοδρόμηση.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top