ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ӵ飬鼴᰼ ??면骾??ﭠ?䱯 䧬缾ᴟᲠб謁?ᵫެ屡 Ӝ⢡8 ͯ嬢? 2014  (EUROKINISSI/ ̐ϋQǠԁԉMi

Ο Λεβέντης στα χνάρια του Παΐσιου

σε Ελλάδα/Πολιτική

Έχει προφητέψει σχεδόν τα πάντα: ότι θα πέσει η κυβέρνηση, ότι θα καταστραφούμε, ότι θα ζήσουμε μία «εθνική καταστροφή», ότι θα αλλάξει ο πρωθυπουργός, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πάει στη ΝΔ και άλλα πολλά. Κι όμως, δεν έχει βγει αληθινός σε τίποτα, αλλά από πολλά ΜΜΕ συνεχίζει να προβάλλεται ως… ο «Νέστορας της πολιτικής». Ο λόγος, φυσικά, για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος απολαμβάνει το γεγονός ότι απέκτησε… ιδιότητα αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος έπειτα από 30 χρόνια θητείας στην trash tv και ταυτόχρονα αποδεικνύει πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο του πολιτικού μας προσωπικού.
Ήδη από το 2015, όταν τα κανάλια και τα ραδιόφωνα είχαν αρχίσει να «παίζουν» τις ως άνω προφητείες του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, ο Βασίλης Λεβέντης εμφανιζόταν ως ο… Παΐσιος της πολιτικής: είχε προβλέψει τα… πάντα, ανάλογα, βεβαίως, με τις δικές του επιθυμίες και απόψεις. Και από πολύ νωρίς, πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, ο Λεβέντης είχε προφητεύσει ότι… «ή θα σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση ή θα πάμε σε εθνική καταστροφή». Βεβαίως, οικουμενική κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε, σε εθνική καταστροφή δεν έχουμε πάει, αλλά άλλαξε κάτι άλλο από τότε: έγιναν εκλογές και προστέθηκε ένα κόμμα στη Βουλή: η Ένωση Κεντρώων…

Πολιτική του καφενείου
Έκτοτε, ο Βασίλης Λεβέντης εκμεταλλεύεται απολύτως τα προνόμια που τού δίνει η θέση και ο ρόλος του ως πολιτικού αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος. Και το κάνει ακριβώς όπως το κάνουμε όλοι στα καφενεία: έχει υιοθετήσει έναν απλοϊκό λόγο -τον μόνο που ξέρει, όπως λένε οι κακές γλώσσες- και εκφράζεται σαν να βρίσκεται σε ένα καφενείο με τους φίλους του, εκεί που όλοι εκφράζουν προφητείες με την βεβαιότητα του ανθρώπου που βλέπει το μέλλον. Προφητείες απ’ αυτές που συνήθως ξεκινούν με την φράση «να μου το θυμηθείς» και… καταλήγουν στο πιο απίστευτο συμπέρασμα! Ο Βασίλης Λεβέντης, λοιπόν, τα έχει πει… όλα: έχει προφητεύσει ότι θα πέσει η κυβέρνηση, έχει υπονοήσει ότι τον Μάρτιο… θα είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ενώ κατά τις προβλέψεις του, θα έπρεπε η χώρα να είχε χρεοκοπήσει… καμία δεκαριά φορές και η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε πέσει τουλάχιστον είκοσι!
Παράλληλα, σαν να μην έφταναν αυτά, η πολιτική του καφενείου στην οποία επιδίδεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δεν περιορίζεται μόνο στις ικανότητές του ως… μέντιουμ. Διαρκώς πετάει νέες προτάσεις, επικαλείται τα απίστευτα και ταυτόχρονα έχει κατακτήσει ένα δικαίωμα: το δικαίωμα το ακαταλόγιστο, αφού ποτέ κανείς δεν τού ζητεί τον… λογαριασμό, ή έστω αποδείξεις, για όσα λέει. Για παράδειγμα, προσφάτως, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενικός», στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο Βασίλης Λεβέντης άρχισε να αναλύει… τί θέλουν οι Γερμανοί. Και για να… μας δείξει ότι ξέρει τί λέει, επικαλέστηκε… μυστικό ταξίδι στη Γερμανία και επαφές με… Γερμανούς «αξιωματούχους»! Ενώ, όμως, αν οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος ανέφερε κάτι τέτοιο, όλοι θα τον «ανέκριναν» από την επόμενη μέρα σχετικά με το πότε πήγε στη Γερμανία, ποιους συνάντησε και τί του είπαν, κανείς δεν ενόχλησε με αυτές τις ερωτήσεις τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. Αντιθέτως. Το είπε, πέρασε… «στα ψιλά» και ουδείς ασχολήθηκε. Κάπως έτσι, μείναμε με τις… νεφελώδεις αποκαλύψεις για τις μυστικές επαφές του στο Βερολίνο -και δεν απάντησε, συν τοις άλλοις, ούτε στο αυτονόητο ερώτημα που θα δεχόταν ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός: γιατί κράτησε μυστικό το… υποτιθέμενο ταξίδι του, αλλά και ποιος πήρε την πρωτοβουλία για το ταξίδι αυτό: αν, δηλαδή, ζήτησαν οι Γερμανοί να μιλήσουν μαζί του ή αν… ήθελε εκείνος να πιάσει επαφή.

Κολλημένη βελόνα…
Βεβαίως, πέραν των προφητειών και των… υποτιθέμενων επαφών και αποκαλύψεων, ο Βασίλης Λεβέντης έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό, ένα μόνιμο μοτίβο, στον πολιτικό λόγο του: το επίμονο -όσο και βαρετό πια- αίτημα για… συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο προέδρος της Ένωσης Κεντρώων ζητεί οικουμενική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, με κάθε ευκαιρία και με κάθε… αφορμή. Θα έλεγε κανείς ότι έχει… κολλήσει η βελόνα, κατά την γνωστή λαϊκή έκφραση. Ταυτόχρονα, αν παρακολουθήσει κανείς τον ειρμό της σκέψης του, θα καταλάβει ότι… δεν υπάρχει ειρμός: στην αρχή, ήθελε για πρωθυπουργό τον Γιάννη Στουρνάρα. Όταν κατάλαβε ότι είναι πολύ «χοντρό» να αναλάβει πρωθυπουργός ο νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, τότε εξήντλησε την εφευρετικότητά του και πρότεινε… τον προκάτοχο του Γιάννη Στουρνάρα: τον Γιώργο Προβόπουλο! Ταυτόχρονα, εδώ και μήνες, ο Βασίλης Λεβέντης υποστήριζε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ»! Δηλαδή, ήθελε μαζικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις! Όμως, όταν αποφάσισε να… καταγγείλει το πρόσφατο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες κατηγόρησε τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό ότι… δεν ασχολήθηκαν με τις… «συντάξεις του ελληνικού λαού» που «κινδυνεύουν».
Πλέον, με αυτά τα δεδομένα, ουδείς γνωρίζει πόσο θα… αντέξει το «άστρο» του Βασίλη Λεβέντη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατάφερε μέσα σε ένα 6μηνο να αποκομίσει τόση δημοσιότητα, όση αποκομίζει ένας πολιτικός αρχηγός σε.. 3 χρόνια. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ξέχασε έναν βασικό κανόνα: ότι η υπερέκθεση ενός πολιτικού στα ΜΜΕ τον… «καίει» πολιτικά και επικοινωνιακά. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η υπερέκθεση είναι… πασπαλισμένη με μπαρούφες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top