«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά». Αυτό το έχει πει ο κοσμαγάπητος «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σεν-Εξιπερί, που εδώ και πολλές δεκαετίες μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Αλλά εάν οι μικροί δεν έχουν λεφτά, έχουν όμως οι μεγάλοι: ένα αυθεντικό σκίτσο, μια υδατογραφία, της πρώτης έκδοσης, διά χειρός του ίδιου του συγγραφέα που εικονογράφησε το βιβλίο του, αναμένεται να δημοπρατηθεί στις αρχές Μαΐου στη Νέα Υόρκη, από τον γαλλικό Οίκο Artcurial, με τιμή καταλόγου τις πενήντα με εξήντα χιλιάδες ευρώ. Εικονίζεται ο λαοφιλέστατος πιτσιρικάς, να στέκεται σε αμμόλοφους, με το κασκόλ του να ανεμίζει. Αυτή η τόσο χαρακτηριστική εικόνα του έργου, είναι πραγματικά μια τρυφερή ζωγραφιά, μοναδική, που κάνει τους μεγάλους να ονειρεύονται περισσότερο κι απ΄ τους μικρούς, διότι οι μεγάλοι, εκτός από την νοσταλγία που τους ξυπνά η εικόνα, έλκονται και από την αισθητική και συλλεκτική της αξία.
Να θυμίσουμε πως ο «Μικρός Πρίγκιπας» αφηγείται την ιστορία ενός πιλότου του οποίου το αεροπλάνο συντρίβεται στην έρημο, όπου και γνωρίζει ένα πολύ παράξενο πλάσμα, ευγενικής καταγωγής, το οποίο του αφηγείται τη ζωή του στο μητρικό του πλανήτη.
Το βιβλίο, που γράφτηκε το 1942 και κυκλοφόρησε το 1943, ήταν από εκείνα που λες και τα είχε αγγίξει το δάχτυλο του Θεού – αμέσως λατρεύτηκε, όπως περίπου και ο «Φύλακας στη σίκαλη» του Σάλιντζερ, μεταφράστηκε σε 270 γλώσσες, ενώ μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 145 εκατομμύρια αντίτυπα… Το ειρωνικά τραγικό στοιχείο είναι πως ο συγγραφέας, ο Σεν-Εξιπερί, χάθηκε με το αεροπλάνο του εν υπηρεσία, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του, το 1944.
Στα καθ’ ημάς, το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά, σε διάφορες καλαίσθητες εκδόσεις (όπως αυτή του Πατάκη), ενώ ακόμα παίζεται σε κάποιες αίθουσες η ταινία animation «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Μαρκ Όσμπορν, η πρώτη διασκευή του βιβλίου του Σεν-Εξιπερί σε κινούμενα σχέδια (computer animation), όμορφη αλλά πολύ πιο «mainstream» από το πρωτότυπο.
Δημοπρασία με ιλλιγιώδη ποσά για αναμνηστικά από το φεγγάρι
Ένας σάκος που είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ για να μεταφέρει κατά την επιστροφή