ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_

Ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ καταγγέλεται ότι εξασφάλισε «χρυσό εφάπαξ» 258.000 ευρώ

σε Μαζί τα φάγαμε

Μετά τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, για νέο σκάνδαλο, με τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα αυτή τη φορά, κάνει λόγο με καταγγελία του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.
Όπως τονίζει ο κ. Σκρέκας στο κείμενο ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, «συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο που έχουν στήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος, οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας.
Έτσι την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το μπαράζ φόρων και εισφορών του κ. Τσίπρα και ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα νέες περικοπές για τους συνταξιούχους, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ»!
Τι ακριβώς έχει συμβεί; Όπως τονίζει ο ερωτών βουλευτής, «ο συγκεκριμένος διοικητής του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, προέρχεται από την εταιρεία και πριν την επιλογή του ως Προέδρος, εργαζόταν στο ΔΕΣΦΑ ως απλός διευθυντής.
Στις 11 Νοεμβρίου λοιπόν, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του, πέτυχε και εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο η οργανική του αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο βαθμό του Διευθυντή Δραστηριότητας (Γενικού Διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο). Η συγκεκριμένη προαγωγή ωστόσο δεν ήταν τυχαία όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.
Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της προαγωγής, ο εν λόγω διοικητής παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης. Αποτέλεσμα; Η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική του θέση εκτίναξε το ΕΦΑΠΑΞ του (αποζημίωση απόλυσης) κατά περίπου 100.000 ευρώ, στις 258.000 ευρώ!
Και όλα αυτά επειδή «προήγαγε» τον εαυτό του για λίγες μέρες κατά δύο οργανικές βαθμίδες και αμέσως μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, παραμένοντας βεβαίως μέχρι σήμερα στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου».
Στην ίδια ερώτηση υπογραμμίζεται πως οι καταναλωτές είναι εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν τη χρυσή αυτή διευθέτηση κι αυτό διότι λίγες ημέρες πριν την έγκριση της προαγωγής του, ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10.000.000 (10 εκατομμύριων) ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζόμενων στον Διαχειριστή από πιθανό «bail in», μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση.
Το ποσό αυτό των 10.000.000 ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων, τιμολόγια που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, μια εταιρεία που κατά 65% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% στα ΕΛΠΕ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρείας, με πρόβλεψη στο νέο σχήμα το Ελληνικό Δημόσιο να κατέχει το 34% της εταιρείας με όλα τα δικαιώματα της μειοψηφίας και της συμμετοχής του στις στρατηγικές αποφάσεις.
Τελικός ανάδοχος είχε αναδειχθεί η Αζέρικη SOCCAR προσφέροντας 400.000.000 ευρώ τίμημα και διασφαλίζοντας ένα επενδυτικό πλάνο τουλάχιστον 2.5 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
«Ως γνωστόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε άλλα σχέδια. Τορπίλισε την ιδιωτικοποίηση ικανοποιώντας το κομματικό της ακροατήριο και την ιδεοληψία της περί κρατισμού. Αποτέλεσμα να μην εισρεύσουν 400.000.000 ευρώ στην Ελληνική οικονομία και να βρίσκονται στον αέρα επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμύριων ευρώ.
Δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά λοιπόν, αν το χρυσό εφάπαξ για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ αποτελεί την πλουσιοπάροχη ανταμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση της ιδιωτικοποίησης και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία» αναφέρει ο κ. Σκρέκας.

«Δεν υπάρχει σκάνδαλο στον ΔΕΣΦΑ»
Αμφισβήτησε τα 2/3 των καταγγελιών κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ και χαρακτήρισε συνηθισμένη πρακτική την προαγωγή προ συνταξιοδότησης…
Στήριξη στον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ που κατηγορείται ότι χορήγησε στον εαυτό του «χρυσό εφάπαξ» παρέσχε από τη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υποστηρίζοντας ότι δεν ισχύουν όσα λέγονται περί σκανδάλου.
«Βρήκατε λάθος πεδίο για να ανακαλύψετε σκάνδαλο» ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή απαντώντας σε βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες για τα «χρυσά golden boys» του ενεργειακού τομέα. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης δεν ισχύουν τα 2/3 και υπογράμμισε ότι η προαγωγή προ της συνταξιοδότησης είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική στο Ελληνικό Δημόσιο.
«Δεν είναι ατόπημα η προαγωγή προ της συνταξιοδότησης» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως δεν παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές του προέδρου του ΔΕΣΦΑ παραπέμποντας για λεπτομέρειες στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας. «Όλα τα νούμερα θα τα δείτε στη Βουλή όταν θα κατατεθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στον αντίποδα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση. «Πόσο σύνηθες είναι να ανεβαίνει ο πρόεδρος δύο κλιμάκια και να παίρνει εφάπαξ τρεις μέρες;» διερωτήθηκε η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ ότι μετέφερε 10 εκ. ευρώ της επιχείρησης σε ασφαλιστικό φορέα άλλων για να διασφαλίσει τα χρήματα των συνταξιούχων από τυχόν bail in (κούρεμα καταθέσεων).

*Για τις καταγγελίες σας μπορείτε να στέλνετε τα email σας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του «ΆΡΘΡΟΥ», arthro@toarthro.com, toarthro1@gmail.com ή και μέσω ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΘΡΟ», ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, ATRINA A’, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, Τ.Κ. 15125

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Μαζί τα φάγαμε

Go to Top