ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ntonalnt-tramp

Ο Τραμπ υπέγραψε την αποχώρηση από την TPP

σε Billion

Ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την εκτελεστική διαταγή για την επίσημη απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού (TPP).
Η συνθήκη είχε θεωρηθεί αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και είχε υπογραφεί το 2015 από 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.
«Το είχαμε πει από καιρό» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην τελετή, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή «είναι ένα καλό πράγμα για τον εργαζόμενο Αμερικανό». Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε χαρακτηρίσει «φρικτή» τη συμφωνία και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν το συντομότερο δυνατόν από αυτήν.
Στα τέλη του 2016 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, εκ των υποστηρικτών της συμφωνίας, είχε αναγνωρίσει ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ η εφαρμογή της TPP «δεν έχει νόημα».
Η συνθήκη αυτή είχε υπογραφεί από 12 χώρες: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top