ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Meeting between Greek PM Alexis Tsipras and Archbishop Ieronymos II of Athens, at Maximos Mansion, on Nov. 4, 2015 / Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μαξίμου, στις 4 Νοεμβρίου,2015

Πάρτε τα μέτρα ή φύγετε!

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ Ή ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΠΡΙΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ

Χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ λόγω… κόπωσης; Ακούγεται απίστευτο, αλλά δυστυχώς μπορεί να γίνει. Κι όχι στη σφαίρα του φαντασιακού, αλλά αποτελεί την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα, εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης και των δισταγμών του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει το πολιτικό κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος έχει υπογράψει και έχει δεσμευθεί ότι θα προωθήσει. Η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη μίας κυβέρνησης η οποία διστάζει και «ροκανίζει» τον χρόνο, με αποτέλεσμα ο χρόνος που περνά να μεγεθύνει το κόστος των μέτρων και τον λογαριασμό που θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι εμείς. Ωστόσο, τώρα, με φόντο και τα συμπληρωματικά μέτρα που ζήτησε το ΔΝΤ και την ψυχρή άρνηση των Ευρωπαίων να δεχθούν να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής για… «πολιτική διαπραγμάτευση», η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και έχει έρθει η ώρα της αλήθειας για όλους -πρωτίστως για τον πρωθυπουργό: είτε, έστω και με τραγική καθυστέρηση, θα αντιληφθεί πως πρέπει να κάνει όσα πρέπει να κάνει για να σωθεί η χώρα, είτε θα πρέπει να μην μείνει στην Ιστορία ως το «μοιραίο πρόσωπο για την Ελλάδα» και να παραιτηθεί, αφήνοντας άλλους να βγάλουν από την τρύπα το φίδι που ο ίδιος έθρεψε και μεγάλωσε.
Ακούγεται παράξενο, αλλά δυστυχώς δεν είναι: στην Ευρώπη έχουν πλέον κουραστεί να ασχολούνται με την Ελλάδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πλέον ότι η χώρα μας αποτελεί αυτό που στην διπλωματική γλώσσα περιγράφεται ως «failed state», δηλαδή ως αποτυχημένη χώρα του τρίτου κόσμου, με την οποία δεν αξίζει κανείς να ασχολείται.
Το σκηνικό γνωστό και, κάθε μέρα που περνά, μοιάζει ολοένα και περισσότερο στο καταστροφικό 2015, που λίγο έλειψε να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ, στα αχαρτογράφητα νερά της ασύντακτης χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση διστάζει να τηρήσει τις υπογεγραμμένες υποχρεώσεις της χώρας, ο χρόνος περνά, ο λογαριασμός μεγαλώνει, οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα αφού η οικονομία έχει παρουσιάσει νέες «μαύρες τρύπες» και τότε, ξεκινά η «πολιτική διαπραγμάτευση». Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό: ότι φέτος έχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθούν από τα τσαλίμια μίας κυβέρνησης που δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις και προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εταίρους της για πολλοστή φορά.

Πρωτοφανής άρνηση
Η κόπωση των Ευρωπαίων, που υποκρύπτει, αυτή τη φορά, τις άγριες διαθέσεις τους, φάνηκε την περασμένη εβδομάδα. Όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν από την Αθήνα, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τα επιπλέον μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ για τυχόν κενά και αποκλίσεις που εκτιμά ότι θα παρουσιαστούν στον προϋπολογισμό του 2018, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανασύρει εκ νέου από την άδεια, επί της ουσίας, φαρέτρα του, ένα «χιλιοπαιγμένο» χαρτί: το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Έτσι, τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τού ζήτησε να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής εκτάκτως, προκειμένου τα «αγκάθια» του ελληνικού προγράμματος να συζητηθούν σε επίπεδο κορυφής -δηλαδή σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο, τότε ήταν που συνέβη το πρωτοφανές: ο Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως… δεν προτίθεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Κορυφής -κάτι που συνιστά πρωτοφανή ενέργεια, αφού βάσει του ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου, όταν μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί να συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής, τα κοινοτικά όργανα είναι σχεδόν «υποχρεωμένα» να δεχθούν αυτό το αίτημα. Έτσι, η «ψυχρή» άρνηση του πολωνού αξιωματούχου προκάλεσε σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου και, ταυτόχρονα, αποκάλυψε με την ωμότητά της, το μέγεθος και το βάθος της απογοήτευσης που επικρατεί στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για τα διαρκή «παιχνίδια» της Αθήνας.

Τέλος ανοχής και χρόνου
Επί της ουσίας, το μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αφού ο Ντόναλντ Τουσκ επί της ουσίας αποτελεί τον «πληρεξούσιο» των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ήταν σαφές: τελείωσε ο χρόνος για την Ελλάδα, αλλά και η υπομονή όλων για τα τερτίπια της Αθήνας. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η αίσθηση απίστευτης κόπωσης που επικρατεί εκτός συνόρων για τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης Τσίπρα, αντιστοιχίζεται απολύτως με την ίδια αίσθηση που επικρατεί στο εσωτερικό. Οι επιχειρηματίες τα μαζεύουν και φεύγουν όπως-όπως ο ένας μετά τον άλλο, η οικονομία μοιάζει πλέον με νεκροζώντανο ζόμπι και η οικονομική λειτουργία της χώρας περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα και στοιχειώδη. Ταυτόχρονα, οι επίδοξοι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να επιλέγουν άλλους προορισμούς για να τοποθετήσουν τα πολύτιμα χρήματά τους και θα ανοίξουν σε άλλες χώρες -και όχι στην Ελλάδα- θέσεις εργασίας.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφή την εξάντληση της ανοχής και της υπομονής Ευρωπαίων, αλλά και κοινωνίας, για την αλλοπρόσαλλη, παρελκυστική και, εν τέλει, καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης. Ο χρόνος τελειώνει, η ζημιά στην οικονομία τείνει να καταστεί μη αναστρέψιμη και τώρα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις: είτε να λάβει επιτέλους όλα τα μέτρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να αποκατασταθεί η -πολλαπλώς τρωθείσα, για μία ακόμη φορά- αξιοπιστία του, είτε να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί ή δεν αντέχει και να παραιτηθεί, αφήνοντας τον επόμενο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Κάστανα που ο ίδιος κοντεύει να μετατρέψει σε κάρβουνα.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top