Η πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Στην επιχείρηση, όπου συμμετείχαν οχτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελληνική Αστυνομία έλαβε μέρος μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε 150 άτομα, που δραστηριοποιούνταν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), με 224 θύματα.
Όπως λένε οι διωκτικές αρχές «ως μεταφορέας παράνομου χρήματος χαρακτηρίζεται το άτομο που στρατολογείται από εγκληματίες για τη νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέτων χρημάτων. Ο μεταφορέας παράνομου χρήματος μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.»
Και προσθέτουν: «Οι εγκληματίες προσφέρουν στα υποψήφια θύματα τους φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας, με σκοπό να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου να συγκαλύψουν τα ίχνη τους. Προκειμένου να είναι πιο αληθοφανής η απάτη, μπορούν μέχρι και να αντιγράψουν αυθεντικές ιστοσελίδες εταιρειών και να χρησιμοποιήσουν παραπλήσιες διευθύνσεις.»
Ως προς το προφίλ του μεταφορέα παράνομου χρήματος είναι συνήθως «νεοαφιχθέντες στη χώρα. Επίσης είναι άνεργοι, φοιτητές και άτομα σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ακόμη είναι άντρες ηλικίας 18-34».
Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 22 έως 26-02-2016 με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF). Συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες του Βελγίου, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας ενώ υποστηρίχθηκε και από άλλες χώρες, όπως η Μολδαβία.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, με την κοινή ειδική ομάδα δράσης κυβερνοεγκλήματος J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce), σε συνεργασία με τη Eurojust και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), παρείχαν επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες.
Συνολικά, εντοπίστηκαν περίπου 700 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), συνελήφθησαν 81 άτομα και εξετάστηκαν 198 ύποπτοι. Επίσης, την επιχείρηση υποστήριξαν 70 πιστωτικά ιδρύματα.
Αξιοσημείωτα είναι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τα χρηματικά ποσά, των οποίων η μεταφορά απετράπη, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά τα εννιακόσια 900 άτομα.
Πάνω από το 90% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, malware, e-commerce fraud, payment card fraud, sophisticated on – line Nigerian on – line fraud, κ.ά.).
Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη διασταύρωση πληροφοριών και τη συλλογή αυτών για περεταίρω ανάλυση.
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της κοινής αστυνομικής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος.
Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται επιπλέον ότι η αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την πρώτη συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi – disciplinary Platform Against Criminal Threats) και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής. Επίσης αποτελεί πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών Αρχών, εισαγγελικών Αρχών και πιστωτικών ιδρυμάτων.
*Για τις καταγγελίες σας μπορείτε να στέλνετε τα email σας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του «ΆΡΘΡΟΥ», arthro@toarthro.gr, toarthro1@gmail.com ή και μέσω ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΘΡΟ», ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, ATRINA A’, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, Τ.Κ. 15125