O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν κατήγγειλε την Παρασκευή τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων. Ο Μπαν υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.
Αυτή η σύμβαση, εξηγεί ο ίδιος σε μία ανακοίνωση, επιβάλλει να καθορίζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες για την προστασία κάθε μετανάστη, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες. Ο Μπαν τόνισε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Όμως απευθύνει έκκληση προς «όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να ενεργούν με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης, περιλαμβανομένου του να διευρύνουν τις νομικές οδούς για την χορήγηση ασύλου».
Ο Μπαν Γκι Μουν υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αιτούντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται «κι ότι το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα». Υπενθυμίζει την ίδια ώρα ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει ότι είναι «ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε διεθνές επίπεδο» και γνωστοποιεί ότι στην προσεχή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ θα διεξαχθεί μία σύνοδος για τη μετανάστευση την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, δήλωσε πως «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μας δείχνουν ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή προσέγγιση για να λύσουμε το ζήτημα των προσφύγων και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων».
«Πρέπει να προχωρήσουμε στην καταπολέμηση των αιτίων της προσφυγιάς. Σε αυτό είμαστε σύμφωνοι στην Ευρώπη. Είμαστε επίσης σύμφωνοι ότι πρέπει να προστατεύσουμε καλά τα εξωτερικά σύνορα», τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την Ημέρα της Γερμανικής Οικονομίας νωρίτερα την Παρασκευή στο Μόναχο, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η Γερμανία θα μπορούσε να πάρει κάποιους από τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
«Για αυτό (ενν. τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων) το ΝΑΤΟ ανέλαβε τώρα την αποστολή μαζί με την τουρκική ακτοφυλακή και την FRONTEX», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι δεν μπορούμε ακόμη να δούμε την επίδραση αυτών των μέτρων. «Εμείς – και τα 28 κράτη-μέλη – θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση», σημείωσε.
Η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε πάντως τους γερμανούς επιχειρηματίες για την στάση τους στην προσφυγική κρίση, αλλά ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία και ευκαιρίες δοκιμής για τους πρόσφυγες, χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο κατώτατος μισθός.
«Τα άκουσε» και για το προσφυγικό
Αν και δεν βρισκόμαστε (ακόμη) στο ακραίο κλίμα που είχε διαμορφωθεί το καλοκαίρι του 2015, ο