FIFA και UEFA βλέπουν στο καμένο τοπίο του ελληνικού ποδοσφαίρου, την ευκαιρία για να εξελίξουν το ίδιο το άθλημα, με την εδραίωση των επιπρόσθετων διαιτητών αλλά και τη χρησιμοποίηση του VAR.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
Στη βρετανική έκδοση του ESPN άναψε για τα καλά μία κουβέντα, η οποία πρόκειται να μας απασχολήσει και εμάς, εδώ στην Ελλάδα, στο μέλλον. Πρόκειται για τη φάση του πρόσφατου φιλικού της Γαλλίας με την Αγγλία. Ο Βαράν μοιάζει ν’ ανατρέπει τον Ντέλε Άλι, ο διαιτητής δείχνει την εσχάτη των ποινών, όμως δεν ολοκληρώνει την απόφασή του.
Εκείνη ακριβώς την ώρα και για μερικά δευτερόλεπτα βρίσκεται σε διαβούλευση μέσω ενδοεπικοινωνίας με το κέντρο… επιχειρήσεων του Σταντ ντε Φρανς. Έχει μόλις ζητήσει την αρωγή του VAR. Κατά κόσμον Video Assistant Referee, δηλαδή τη βοήθεια του βίντεο.
Σε λιγότερο από δεκαπέντε δευτερόλεπτα και αφού οι διεθνείς της Γαλλίας τον κοιτούν με απορία και αναρωτιούνται φωναχτά τι κάνει, αυτός τους εξηγεί με μεγάλη ψυχραιμία: «Μη μιλάτε, συζητώ με τον VAR». Ο Πογκμπά δεν μπορεί να το πιστέψει αυτό που ζει. Δεν προλαβαίνει άλλωστε. Ο διαιτητής καλεί τον Βαράν κοντά του και του βγάζει την απευθείας κόκκινη κάρτα.
Στο ESPN συζήτησαν επί μακρόν τη φάση. Μιλούσαν για γκρίζες ζώνες, για έναν ολοκαίνουριο κανονισμό, ο οποίος αυτή την στιγμή εξελίσσεται. Στην πραγματικότητα, αν και το βίντεο έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε αδιάφορα ματς, στο πρόσφατο ματς κατέστησε ξεκάθαρη την παρουσία του.
Ο VAR γεννήθηκε. Και η UEFA πριν από λίγες ημέρες είχε προτείνει στον Γιώργο Βασιλειάδη, υφυπουργό Αθλητισμού να τον εντάξει μέσα στην καθημερινότητα των Ελλήνων φιλάθλων: «Αφού σφάζεστε που σφάζεστε, τουλάχιστον ας βάλετε τον βίντεο-βοηθό, για να προσφέρετε κάτι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο λειτουργώντας ως πειραματόζωα». Προσωπικά εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα για να γίνω πειραματόζωο. Ίσα ίσα, που το αποζητάω κιόλας.
Έχω την ελπίδα ότι οι τρομακτικές παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου εν τέλει μπορεί στο τέλος να βοηθήσουν το ίδιο το άθλημα. Ίσως φτάσουμε στο σημείο να φέρουμε επανάσταση στο ποδόσφαιρο, αν όντως κουνήσουν οι αρμόδιοι τα πισινά τους και επιβάλλουν τον VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν ο VAR μπορεί να φέρει έστω και κατ’ ελάχιστον το ελληνικό ποδόσφαιρο πιο κοντά στην ισονομία, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει σε παγκόσμια κλίμακα.
Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν σαφέστατα προβλήματα τα οποία δεν ευνοούν την άμεση ενεργοποίηση του συστήματος το οποίο πρόκειται ν’ αλλάξει την ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Από τη μία, η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα σε θέματα υποδομών, από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των γηπέδων είναι… πανάρχαια. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν γήπεδα τα οποία να έχουν χτιστεί μετά τη δεκαετία του 1980 και είναι σαφές πως η εγκατάσταση του συστήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολυδάπανη.
Βέβαια, υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως να μοιάζει με μικρολεπτομέρεια μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε καν τους ανθρώπους που μπορούν να λειτουργήσουν το σύστημα VAR. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να διεξαχθούν σεμινάρια τα οποία θα επιμορφώσουν ειδικά στελέχη είτε της Λίγκας είτε της Ομοσπονδίας τα οποία θα χειριστούν το σύστημα.
Πάντως, ακόμη κι αν είχαμε τακτοποιήσει όλα τα προηγούμενα, δεν θα υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να δούμε τον βιντεο-βοηθό πριν τον Ιανουάριο του 2018. Κοντολογίς δεν θα υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στα τέλη Αυγούστου και να είναι όλα έτοιμα. Άλλωστε, από τα ελληνικά γήπεδα απουσιάζουν κι άλλα, εξίσου σημαντικά «εργαλεία» όπως οι κάμερες ασφαλείας, για τις οποίες έγινε μπόλικος ντόρος τους περασμένους μήνες, λόγω κάποιων επεισοδίων που έλαβαν χώρα στους διαδρόμους των αποδυτηρίων του «Καραϊσκάκης», κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Ολυμπιακός-Πλατανιάς.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το παραπάνω είναι κάπως… επικίνδυνο για τις ισορροπίες στο ελληνικό πρωτάθλημα, ιδίως μέσα στο εκρηκτικό κλίμα στο οποίο βρίσκεται η Λίγκα εδώ και πολλούς μήνες. Θα ήταν εντελώς άδικο για όλους αν το σύστημα VAR ενεργοποιηθεί εν μέσω του πρωταθλήματος, αν προηγουμένως έχουν προκύψει διαιτητικά… όργια και έχει κριθεί ο πρωταθλητής εν μέσω τέτοιου κλίματος. Επικοινωνιακά, οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης θα πρέπει να είναι απολύτως κατοχυρωμένη και προστατευμένη στη χώρα των… τρελών στην οποία ζούμε και στο απολύτως τρελό ποδόσφαιρο το οποίο… απολαμβάνουμε.
Το πιο «εύκολο» μέτρο πάντως, το οποίο μπορεί κάπως να μετριάσει τα προβλήματα και να θέσει σε άλλη βάση την κουβέντα γύρω από τη διαιτησία είναι η εδραίωση των δύο επιπρόσθετων βοηθών στις δύο περιοχές του γηπέδου. Μάλιστα η UEFA έχει προτείνει στην πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού πως προτίθεται να πληρώνει τους επιπρόσθετους. Φυσικά και εδώ προκύπτει ένα ζήτημα: Αυτή τη στιγμή οι διαιτητές της Super League είναι απλήρωτοι εδώ και 23 αγωνιστικές. Κάτι που σημαίνει πως έχουν πληρωθεί μόλις για τα 7 παιχνίδια που σφύριξαν κατά την απελθούσα σεζόν. Θα έχει πολύ… πλάκα να είναι πληρωμένοι οι επιπρόσθετοι και απλήρωτοι οι βασικοί διαιτητές και επόπτες…