Οι διανυκτερεύσεις και όχι ο αριθμός των αφίξεων καθορίζουν το ύψος των τουριστικών εσόδων, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει μελέτη του ΣΕΤΕ Intelligence, με αφορμή τις φετινές επιδόσεις της χώρας στον τουριστικό κλάδο. Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η μέση ημερήσια δαπάνη έχει μείνει εντυπωσιακά σταθερή (70 – 75 ευρώ) τα 10 τελευταία χρόνια, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής έχει μειωθεί κατά 26% (από 10,7 σε 7,8 ημέρες), με την ΜΚΔ (Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη) να ακολουθεί κατά πόδας, με 22% (από 746 σε 580 ευρώ).
Σημειώνεται ότι γενικευμένη μείωση της ΜΚΔ παρατηρήθηκε φέτος και στις ανταγωνίστριες χώρες μέχρι τον Ιούνιο, παρότι τον Ιούλιο και Αύγουστο, η τάση αυτή αντιστράφηκε στις ανταγωνίστριες χώρες, αλλά παρέμεινε στην Ελλάδα,
Εάν η μείωση της ΜΚΔ στην Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχε περιοριστεί στα επίπεδα του ανταγωνισμού – καταλήγει η μελέτη – τα έσοδα των συγκεκριμένων μηνών θα ήταν αυξημένα κατά 500 – 550 εκατ. ευρώ – δηλαδή δεν θα είχε υπάρξει μείωση εσόδων.
Από την παράθεση των στοιχείων της περιόδου 2005 – 2015, παρατηρείται ότι – εκτός από φέτος – απόκλιση εσόδων και αφίξεων έχει παρατηρηθεί και τα έτη 2007, 2010 και 2012.
ΣΕΤΕ: Συγκρατημένη η πορεία του εισερχόμενου τουρισμού
Συγκρατημένη είναι για τους πρώτους μήνες του 2017 η πορεία του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα, παρά