ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

assets_LARGE_t_942_45059720

Ποια διακυβέρνηση φέρνει ανάπτυξη;

σε Ελλάδα/Οικονομία/Πολιτική

Μια κυβέρνηση που απαλλοτριώνει το 55% του ΑΕΠ και ξοδεύει το 51,5% αφήνει πλεόνασμα 3,5%…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Μια κυβέρνηση που φορολογεί το 40% του ΑΕΠ και ξοδεύει το 36,5% αφήνει πλεόνασμα 3,5% επίσης. Μια κυβέρνηση που φορολογεί μόνον το 30% του ΑΕΠ και ξοδεύει το 26,5% αφήνει πλεόνασμα 3,5% επίσης.
Η πρώτη κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της «αριστεράς».
Αυτή η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της στην οικονομία και τα δυο μνημόνια που διαπραγματεύτηκε, το Τρίτο για την θητεία της και το Τέταρτο για την επόμενη κυβέρνηση, δημιούργησε απόκλιση από τις προβλέπεις της τρόικας για το μέγεθος του ΑΕΠ το 2022, της τάξεως των €42 δις.
Με άλλα λόγια το 2022 η ελληνική οικονομία θα έχει μέγεθος -€42 δισ. λιγότερα από την πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης, και δυνατότητα υποστήριξης -420.000 θέσεις εργασίας από όσες θα είχε η οικονομία αν η προηγούμενη κυβέρνηση ΔΕΝ είχε πέσει από την αποστασία στην εκλογή ΠτΔ της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη ώστε να φέρει την κυβέρνηση Τσίπρα πριν προλάβουν να φανούν τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Η δεύτερη ήταν η κυβέρνηση συνεργασίας της κεντροδεξιάς και των κεντροαριστερών. Την είδαμε στο μεγαλύτερο μέρος της κρίσης και ενώ φέρνει θετικά αποτελέσματα δεν τα φέρνει αρκετά γρήγορα. Η τρίτη θα είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς.
Αυτή δεν την έχουμε δει ακόμη, αν και οι δημοσκοπήσεις έχουν ήδη κάνει τους ΣΥΡΙΖΑίους από δεξιά και από αριστερά της Νέας Δημοκρατίας να χάσουν τον ύπνο τους.
Η τρίτη κυβέρνηση όμως δεν θα έχει αρκετά χρήματα για «δωράκια» σε ολιγάρχες και κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γι’ αυτό και η «κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ» της χώρας στηρίζει αριστερά ως τα μπούνια. Εξάλλου από την αριστερά παίρνει «δωράκια» μέχρι και τα πρόστιμα των εταιριών που αγοράζει, μέχρι και εθνικής εμβέλειας κανάλια. Η Ιστορία έχει αποδείξει πως η Ανάπτυξη έρχεται από την παραγωγική οικονομία. Δεν είναι προϊόν ούτε εντολής ούτε κεντρικού σχεδιασμού.
Για κάθε €1 που το ελληνικό κράτος εισπράττει, παράγει έργο αξίας €0,50. Δηλαδή με το 55% του ΑΕΠ να πηγαίνει σε φόρους, το ελληνικό κράτος καταστρέφει τα 27,5% του ΑΕΠ, ή €48,12 δις από τα €175 δις που παράγει η οικονομία κάθε χρόνο.
Φυσικά η μείωση της συμμετοχής του κράτους στην οικονομία δεν μπορεί να έρθει σε μια μέρα, ούτε σε ένα χρόνο.
Η μείωση θα είναι κλιμακωτή και θα έρθει μειώνοντας αρχικά τη φορολόγηση και κατόπιν κρατώντας στάσιμα τα έξοδα του κράτους σε απόλυτους αριθμούς σε ευρώ, ενόσω η οικονομία θα πάρει οξυγόνο και θα αρχίσει να αναπτύσσεται και να αυξάνει το ΑΕΠ από την ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας, ώστε το ποσοστό φορολόγησης να μειώνεται από την αύξηση του παρονομαστή (ΑΕΠ).
Μιλάμε για κλασική φιλελεύθερη διακυβέρνηση την οποία όμως δεν έχουμε ακόμα δει στην πράξη. Καμία έκπληξη και κανένα θαύμα. Απλή αριθμητική.
Με ποια κυβέρνηση αλήθεια πιστεύετε πως θα αναπτυχθεί η οικονομία περισσότερο για τους κανονικούς πολίτες και με ποια θα χρεοκοπήσει κάνοντας πάμπλουτους τους νέους και τους παλαιούς ολιγάρχες;

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top