Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να… κλείσει -κούτσα κούτσα και μετά πολλών εμποδίων και απαράδεκτων καθυστερήσεων- την αξιολόγηση, ώστε να πάρει πολιτικό «αέρα» και χρόνο, όμως των… φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν: αυτή την ρήση εφαρμόζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε αιφνιδιαστικά προχθές έναν κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και, συγκεκριμένα, στις ανάγκες συμμαχιών που θα έχει, ως νικητής, μετά τις επόμενες εκλογές -οψέποτε κι αν αυτές γίνουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι παρά την πίστωση χρόνου που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα δύσκολα και τα αδιέξοδα βρίσκονται μπροστά μας και όχι πίσω μας. Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας πολύ γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις απαιτήσεις της τρίτης αξιολόγησης (βλ. Πρώτο θέμα της εφημερίδας) οι οποίες θα είναι αυξημένες και θα συνεπάγονται έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό νέων μέτρων, εξαιτίας των δραματικών συνεπειών που έφερε η απαράδεκτη και εκτός κάθε ορίου καθυστέρηση στο κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης. Άρα, η κυβέρνηση θα βρεθεί πάλι στην δίνη της αστάθειας, το ποτήρι της υπομονής θα ξεχειλίσει για την κοινωνία, ενώ στο Μαξίμου θα καταλάβουν ότι είναι ατέρμονος ο κύκλος των δύσκολων ψηφοφοριών, των σκληρών μέτρων και της διαρκούς πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Με τον έναν τρόπο, λοιπόν, ή τον άλλο, η παρούσα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές -είτε έχοντας χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, είτε επειδή ο Αλέξης Τσίπρας θα κρίνει ότι πρέπει να αφήσει στον επόμενο την «καυτή πατάτα» και τον φορτωμένο λογαριασμό των μέτρων που ο ίδιος δημιούργησε.
Νέο σκηνικό
Βεβαίως, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις αλλά και η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα, ο νικητής των εκλογών θα είναι η ΝΔ, ενώ το μόνο κόμμα -από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης- που φαίνεται ότι θα βγει ενισχυμένο από τις επόμενες κάλπες θα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι η δυναμική που έχει ήδη αναπτύξει η ΝΔ, χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις για να διεκδικήσει το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αυτοδυναμία, «πιάνοντας» τις 151 έδρες στη Βουλή. Όμως, ακόμη κι έτσι, το σκηνικό που θα δημιουργηθεί θα είναι νέο. Κι αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έναν πολύ σοβαρό λόγο που δεσμεύεται από τώρα ότι «θα αναζητήσει συνεργασίες, ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος»: γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να βγει οριστικά και αμετάκλητα η Ελλάδα από την κρίση δεν μπορούν να προωθηθούν από μία μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά από μία κυβερνητική συνεργασία «πολύχρωμη», που να εκπροσωπεί πολλαπλές κοινωνικές δυνάμεις και, άρα να διασφαλίζει την ευρύτατη κοινωνική αποδοχή για την πολιτική της.
Στο «μέτωπο της λογικής»
Τούτων δοθέντων, το ραντεβού της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει πολλαπλή σημασία: κι αυτό διότι, ενώ έως πρότινος η Φώφη Γεννηματά υπογράμμιζε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, αλλά από κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης», φαίνεται ότι σιγά σιγά το ΠΑΣΟΚ αλλάζει στάση. Κι αυτό, βεβαίως, δεν οφείλεται μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά σε πολλούς παράγοντες: ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εδώ και καιρό εκφραστεί υπέρ της ανάγκης να προκύψει μία νέα Βουλή, με το επιχείρημα ότι από μία Βουλή που έχει την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να προκύψουν οι απαιτούμενες πολιτικές λύσεις. Συν τοις άλλοις, στην λογική της ανάγκης να γίνουν εκλογές έχει προσχωρήσει εδώ και μία εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. Άρα, η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε σε μία συγκυρία κατά την οποία ήταν πολλαπλώς πιεζόμενη να αλλάξει την γραμμή του κόμματός της. Και, αν κρίνουμε από την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσχώρησε, επιτέλους, στο «μέτωπο της λογικής», που υπαγορεύει την προτεραιότητα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Τόσο από την ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, τόνιζαν, μετά την συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, πως «κοινή διαπίστωση με την οποία εξάλλου συμφωνεί και η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων», είναι πως, «προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης και έξοδος της χώρας από την κρίση είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση». Βεβαίως, τα δύο κόμματα πρόσθεσαν -για να μην δώσουν την εντύπωση κάποιου πολιτικού «ντιλ» ότι «προφανώς τα δύο κόμματα πέραν των κοινών εκτιμήσεων για τα παραπάνω, διατηρούν το καθένα τις δικές του γνωστές και διατυπωμένες θέσεις τους, για την υπέρβαση αυτής της δύσκολης για τη χώρα και την κοινωνία κατάστασης».
Έπεται ο Σταύρος
Ωστόσο, αυτό είναι αυτονόητο και δεδομένο, καθώς αν το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν να συμφωνεί σε όλα με την ΝΔ, θα ήταν σαν να αυτοκτονεί πολιτικά ενόψει των εκλογών -όποτε κι αν αυτές γίνουν- καθώς οι πολίτες θα σκέφτονταν ότι “αφού τα δύο κόμματα λένε τα ίδια, ας ψηφίσουμε την ΝΔ που θα βγει νικητής των εκλογών”.
Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης: ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» την ερχόμενη Τρίτη, 4 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι και, παρά την διαρκή δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, το «Ποτάμι» ακόμη συσπειρώνει έναν κόσμο που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, κατά της διαφθοράς και του κρατισμού, αλλά και υπέρ της ανάγκης να αλλάξει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο για να πάψει να είναι ο «μεγάλος ασθενής» που κατατρώγει τους φόρους του κράτους. Ενόψει της συνάντησης, αλλά και με δεδομένες τις ομοιότητες στις πολιτικές απόψεις Μητσοτάκη-Θεοδωράκη, όλα δείχνουν πως οι δύο άνδρες θα βρουν πολλά κοινά και δεν αποκλείεται να προκύψει μία συμφωνία για κοινό πολιτικό βηματισμό. Στην περίπτωση αυτή, το «μέτωπο της λογικής» θα έχει αποκτήσει σάρκα και οστά και ταυτοχρόνως, δε θα έχει δημιουργηθεί μόνο ένα αντιπολιτευτικό μπλοκ κατά της κυβέρνησης ενόψει των ψηφοφοριών για τα μέτρα της συμφωνίας της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και μία κρίσιμη και καθοριστική μάζα πολιτικών δυνάμεων που μπορούν, την επαύριο των εκλογών, να αναλάβουν το δύσκολο έργο να κάνουν όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεκολλήσει επιτέλους η Ελλάδα από τον βάλτο της κρίσης και τον διαρκή φαύλο κύκλο των καθυστερήσεων και των μέτρων που διαδέχονται το ένα το άλλο.