Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται και πάλι η Κεντροαριστερά -και δη το ΠΑΣΟΚ- μετά την προχθεσινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τα χριστουγεννιάτικα (και μάλλον προεκλογικά) «ψίχουλα» του Αλέξη Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Κι αυτό διότι ενώ η κίνηση της κυβέρνησης δεν είναι μόνο άκρως λαϊκίστικη και αναποτελεσματική, αλλά και επικίνδυνη ως «μονομερής ενέργεια», η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να… ψηφίσει «Ναι», υπενθυμίζοντάς μας τί σημαίνει «παλιό ΠΑΣΟΚ» και «ΠΑΣΟΚαρία». Υπενθυμίζοντάς μας, δηλαδή, τις νοοτροπίες που η ίδια υιοθετεί, πραγματοποιώντας ρεσιτάλ λαϊκισμού, και είναι ακριβώς αυτές που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν.
Η σκοπιμότητα της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη και απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, δεν μπορεί παρά να απορρίψει καθαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη την συγκεκριμένη κίνηση. Πρώτον, διότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ένα ακραίο τακτικισμό στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς ζήτησε χωρίς να χρειάζεται ονομαστική ψηφοφορία για να «εκθέσει» τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις ως… «τσιράκια του Σόιμπλε», όπως έλεγαν σε κανάλια και ραδιόφωνα δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, επειδή είναι προφανές ότι ακόμη και από οικονομικής πλευράς, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης πάσχει από παντού: πρόκειται για μία κίνηση χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό όφελος, που αφήνει σε «δεύτερη ταχύτητα» τους πραγματικά υποφέροντες, δηλαδή τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ αγνοεί πλήρως και τους μόνους μοχλούς ανάπτυξης: δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υποφέρουν από το βάρος της δυσθεώρητης φορολογίας και θα ανάσαναν πραγματικά αν ορισμένα χρήματα από την υπέρβαση του πλεονάσματος κατευθύνονταν σ’ αυτές υπό μορφήν φορολογικών ελαφρύνσεων.
Ανοιχτή απειλή
Όλα τα παραπάνω, όμως είναι οι δευτερεύοντες λόγοι για τους οποίους μπορεί να πει ένας μεταρρυθμιστής και υπεύθυνος πολιτικός ένα ξεκάθαρο «όχι» στα «ψίχουλα» που τους πετά ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εξαγοράσει τις συνειδήσεις τους και να «θάψει» τις αντιδράσεις των συνταξιούχων για τις άγριες περικοπές που έχουν υποστεί. Ο βασικότερος λόγος απόρριψης της εν λόγω τροπολογίας, την περασμένη Πέμπτη, ήταν ότι με την κίνησή της αυτή, η κυβέρνηση θέτει τη χώρα εκ νέου σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε., τους δανειστές και την Ευρωζώνη, καθώς προέβη σε αυτό τον λαϊκίστικο πολιτικαντισμό χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Μ’ άλλα λόγια σε μία συγκυρία που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση διακινδυνεύει (και μάλλον θα το πετύχει) να τινάξει τις συζητήσεις στον αέρα για να κάνει επίδειξη… κοινωνικής ευαισθησίας! Και μάλιστα με υποκρισία, καθώς δίνει στους συνταξιούχους ένα πολλοστημόριο απ’ όσα τους έχει πάρει με διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων και του ΕΚΑΣ ως τώρα, αλλά και από όσα θα τους πάρει από 1ης Ιανουαρίου, με τις νέες μειώσεις στο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις!
Πιο παλιά κι απ’ το παλιό!
Κι όμως, λοιπόν, ενώ συνέτρεχαν όλοι οι παραπάνω λόγοι προκειμένου η Φώφη Γεννηματά να πει ένα βροντερό «όχι» και να δείξει υπεύθυνη στάση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να πει το «ναι». Μάλιστα, η κ. Γεννηματά αγνόησε τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματός της, ενώ επέλεξε να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων μία πορεία 5ετούς υπευθυνότητας που είχε επιδείξει το ΠΑΣΟΚ, κυβερνώντας και εφαρμόζοντας Μνημόνια. Σημειωτέον, άλλωστε, ότι αν η κ. Γεννηματά είχε επιλέξει να κινηθεί στην οδό της υπευθυνότητας, δε θα ήταν μόνη. Θα είχε υιοθετήσει, αντιθέτως, την υπεύθυνη στάση που τήρησαν τα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης! Σημειωτέον ότι στην εν λόγω ονομαστική ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «παρών», το Ποτάμι επέλεξε την «αποχή» ενώ την ίδια στάση κράτησε ακόμη και η Ένωση Κεντρώων! Μ’ άλλα λόγια, ακόμη και ο Βασίλης Λεβέντης στην συγκεκριμένη ψηφοφορία εμφανίστηκε πιο υπεύθυνος από το ΠΑΣΟΚ! Τέτοια κατάντια…
Με την εν λόγω συμπεριφορά της, η Φώφη Γεννηματά βαυκαλίζεται ότι ψαρεύει σε θολά νερά, ότι αποκαθιστά το φιλολαϊκό προφίλ του κόμματός της και ότι μπορεί να απορροφήσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Συν τοις άλλοις, με το βροντερό «ναι» που είπε στα «ψίχουλα» προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, η κ. Γεννηματά επανέφερε το ΠΑΣΟΚ στις χειρότερες νοοτροπίες και παραδόσεις του: δηλαδή στην επιδοματική πολιτική, στις παροχές με δανεικά, στο «ξεχείλωμα» του προϋπολογισμού και στην εκπομπή του μηνύματος ότι… το κράτος-πατερούλης θα βγάζει πάντα τους πάντες από την δύσκολη θέση.
Εσωκομματικές εξελίξεις
Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η κ. Γεννηματά δυσκολεύθηκε να επιβάλει στο κόμμα της την συγκεκριμένη απόφαση. Μάλιστα, ακόμη και βουλευτές που υπερασπίστηκαν την απόφαση αυτή στην Βουλή, έδειξαν την διαφωνία τους: για παράδειγμα, η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην ομιλία τους, τόνισε μεν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψηφίζει «ναι», ωστόσο πρόσθεσε: «εμείς ψηφίζουμε ναι, αλλά εσείς να σηκωθείτε να φύγετε αύριο το πρωί. Δεν σας αντέχει άλλο ο τόπος». Συν τοις άλλοις, δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εξέφρασαν την δυσφορία τους για την απόφαση της προέδρου τους, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε να εκφράσει δημοσίως την διαφοροποίησή του: «Η ονομαστική ψηφοφορία αλλοιώνει το περιεχόμενο της ψήφου των κομμάτων. Δεν πρόκειται για όχι στο εφάπαξ βοήθημα των συνταξιούχων το οποίο το έχουν ψηφίσει τα κόμματα, αλλά για υφαρπαγή μια ψευδούς εντύπωσης δημιουργίας εθνικού μετώπου στήριξης της κυβέρνησης», επισήμανε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί την αποχή από την ψηφοφορία. Ωστόσο, μην θέλοντας να δώσει αφορμή στην Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πειθάρχησε στην «γραμμή», ώστε να μην κατηγορηθεί για υπονόμευση. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, πλειάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκείνος που εκπροσώπησε το συλλογικό αίσθημα του στελεχικού δυναμικού του κόμματος. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αιτιολόγησε την απόφασή του να ψηφίσει, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση αλλά διεύρυνση της προσέγγισης ανάμεσα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου». Και, χρησιμοποιώντας την λέξη «διάσπαση», επί της ουσίας έστειλε ένα μήνυμα στην Φώφη Γεννηματά πως αν συνεχίσει στον κατήφορο του λαϊκισμού, τότε θα αναληφθούν πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες που είτε θα οδηγήσουν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είτε στην πόρτα της εξόδου, είτε ενώπιον μίας διάσπασης του κόμματός της. Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΑΡΘΡΟΥ», πολλά στελέχη του Κινήματος και της Κεντροαριστεράς εν γένει έχουν προσεγγίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τού ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κάνει κόμμα. Βεβαίως, ο ίδιος προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο, συμφωνεί με τους συνομιλητές του στην διαπίστωση ότι η χώρα χρειάζεται μία υπεύθυνη Κεντροαριστερά και όχι την… επιστροφή στην ΠΑΣΟΚαρία.