ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

seb-thumb-large

ΣΕΒ: Κίνδυνος μη βιώσιμης ανάκαμψης το 2017

σε Ελλάδα/Οικονομία

Στη μείωση του εισοδήματος και την ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης εστιάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της μη βιώσιμης ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η απόκλιση μεταξύ κατανάλωσης και διαθεσίμου εισοδήματος, είναι ταυτόσημη με την επιδείνωση της ήδη αρνητικής αποταμίευσης, καθώς εντατικοποιείται η χρησιμοποίηση πόρων που έχουν ήδη αποσυρθεί στο παρελθόν από τις τράπεζες ή προέρχονται από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Εναλλακτικά, εξηγεί ο ΣΕΒ, η απόκλιση μπορεί να αντανακλά την ένταση της φοροδιαφυγής, αφενός λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και αφετέρου λόγω της αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων από την εντονότερη χρήση καρτών στις συναλλαγές, μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια – εκτιμά ο Σύνδεσμος – η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική, καθώς αν συνεχιστεί, δεν προοιωνίζει μία βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017.
Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση, η οποία έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του εισοδήματος, δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ. «Όχι μόνο η αποταμίευση γίνεται όλο και πιο αρνητική – και αργά ή γρήγορα οι επενδύσεις θα καταρρεύσουν πλήρως – αλλά και οι παραγωγικοί άνθρωποι είτε αναγκάζονται να αποκρύπτουν εισοδήματα, είτε μεταναστεύουν» τονίζει, αναλυτικά.
Επιπλέον – καταλήγει ο ΣΕΒ – το υψηλό μη μισθολογικό κόστος αποτελεί τροχοπέδη στις νόμιμες προσλήψεις κάθε είδους και κάνει απαγορευτικές τις προσλήψεις εργαζομένων με υψηλές εξειδικεύσεις και αποδοχές, επί ζημία των δυναμικότερων και πιο εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top