Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ EΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ OΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ EΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕN ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ 2015
Μαύρα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά –για μία ακόμη φορά- πάνω από την ελληνική οικονομία, καθώς ένας ένας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των δανειστών αρχίζουν να στέλνουν μηνύματα δυσφορίας στην Αθήνα για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων και για την τακτική των διαρκών καθυστερήσεων που παίζει η κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα και την δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι χειρότερα παρά ποτέ: το περυσινό «βαρουφακικό» και καταστροφικό οκτάμηνο δοκίμασε ως τα άκρα τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και τελικά, έστω και με… πανάκριβο τρόπο, η ολική καταστροφή για την ελληνική οικονομία αποσοβήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι έστειλαν έκτοτε ένα σοβαρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: ότι δεύτερο «2015» δε θα υπάρξει και, αν το έργο επιχειρήσει η κυβέρνηση να το ανεβάσει ξανά, τότε τα εισιτήρια θα πληρωθούν με δραχμές και όχι με ευρώ και ο τίτλος του έργου θα λέγεται «χρεοκοπία».
Οι παρακολουθούντες προσεκτικά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης, αλλά και εκείνοι που διαβάζουν κάτω από τις γραμμές τις ευρωπαϊκές εκθέσεις και τις δηλώσεις καλά ενημερωμένων παραγόντων, είχαν καταλάβει εδώ και μερικές εβδομάδες ότι… κάτι τρέχει. Με άλλα λόγια, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο στέλνουν μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση να μην καθυστερεί. Ωστόσο, προς το παρόν η Αθήνα δεν καταλαβαίνει –ή, κάνει πως δεν καταλαβαίνει- και ετσι, η χώρα οδηγείται αργά και «ανεπαισθήτως» -κατά τον μέγα Αλεξανδρινό- στην επανάληψη του 2015. Που αυτή τη φορά, όμως, θα έχει διαφορετικό τέλος…
Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση
Έχουμε, λοιπόν και λέμε: η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ως το φθινόπωρο του 2015 θα είχε… κλείσει τη πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Τελικώς, η αξιολόγηση έκλεισε τον περασμένο… Ιούνιο –δηλαδή με καθυστέρηση 10 μηνών- και μάλιστα όχι ολόκληρη. Η δόση «έσπασε» σε πολλά κομμάτια και πλέον, απομένουν από τον περασμένο Ιούνιο 15 προαπαιτούμενα για να θεωρηθεί λήξασα με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση, λοιπόν, είχε όλο το καλοκαίρι για να τα δουλέψει, να τα διαπραγματευθεί και να τα φέρει σε πέρας για να προχωρήσει στην δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, τούτες τις ώρες που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχουν ολοκληρωθεί μόλις τα… 2 από τα 15 προαπαιτούμενα, ενώ όσοι ξέρουν καλά τι γίνεται στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τα προαπαιτούμενα που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι δυνατό για τεχνικούς λόγους να ολοκληρωθούν πριν τα… τέλη Οκτωβρίου. Κι όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να… «γκρεμίσει» και συμφωνίες που έχουν ήδη αποδώσει, καθώς η πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, να μειώσει τεχνητά την αξία του ΔΕΣΦΑ τινάζει στον αέρα την ιδιωτικοποίηση, αφού η αζέρικη SOCAR διαμηνύει ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την τροπολογία, η επένδυση θα τιναχτεί στον αέρα!
Σημειωτέον ότι ενώ οι αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης, το επίσημο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι στα τέλη του ίδιου μήνα θα έπρεπε να… τελειώνει η δεύτερη αξιολόγηση! Η οποία, συν τοις άλλοις, περιέχει εξαιρετικά ακανθώδεις διαπραγματεύσεις και «δύσκολα» θέματα, όπως η μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα λόγω των κυβερνητικών ιδεοληψιών.
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ, ΦΛΕΡΤΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Οδεύοντας προς την καταστροφή
Σε κάθε περίπτωση, από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του Μνημονίου συνεχώς ανατρέπεται, καθώς η κυβέρνηση, είτε εκουσίως είτε ακουσίως προσπαθεί να γλιτώσει αναδρομικά από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Μάλιστα, το περίεργο είναι ότι ενώ έχει ψηφίσει τα πιο σκληρά μέτρα του Μνημονίου, όπως οι αυξημένοι φόροι και οι περικοπές συντάξεων, η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι οφείλει να τελειώσει τις μεταρρυθμίσεις για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα! Είναι περίεργο και τραγικό, δηλαδή, να έχει μία κυβέρνηση εισπράξει το πολιτικό κόστος για το 90% του Μνημονίου και, παρόλα αυτά, να… «κολλάει» για το υπόλοιπο 10% που μπορεί να την φέρει κοντά στην επίτευξη του στόχου της υπέρβασης της κρίσης!
Σημειωτέον, πάντως, ότι αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι απλά. Δεν είναι τυχαία η φράση που χρησιμοποίησε προχθές κατά την συνεδρίαση του Eurogroup ανώτατος κοινοτικός παράγοντας, ο οποίος, απευθυνόμενος προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι «το καλοκαίρι τελείωσε». Υπονόησε, μ’ άλλα λόγια, ότι η Ελλάδα βρίσκεται… ακόμη σε διακοπές. Το αυστηρό ύφος του κοινοτικού αξιωματούχου και η ένταση των εκφράσεων δείχνει ότι αυτή τη φορά, αν οι διαπραγματεύσεις εξωκείλουν, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Αυτό διότι οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν την επανάληψη του 2015, όταν όλη η Ευρώπη είχε αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Το προσφυγικό βρίσκεται στην κορύφωσή του, η Γερμανία και η Γαλλία εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο, οι ιταλικές και οι γερμανικές τράπεζες «ζορίζονται», η Ουγγαρία έχει δημοψήφισμα για το προσφυγικό και η Αυστρία επαναληπτικές προεδρικές εκλογές και, μέσα σε όλες αυτές τις εστίες αστάθειας, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι δε θα ανεχθούν άλλη μία. Αντιθέτως, αν διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα είναι «αγιάτρευτη» περίπτωση, τότε θα αποφασίσουν την πάση θυσία και με κάθε κόστος «έξωσή» της από το ευρω, κάτι που θα ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή και τη χρεοκοπία…