Κατά μέτωπο επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιαν Φαμπρ. Με ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει επίθεση στον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και καλεί καταρχήν το υπουργείο Πολιτισμού να εστιάσει όχι στα πρόσωπα αλλά στους θεσμούς, και να παρουσιάσει μια συγκροτημένη πρόταση πολιτιστικής πολιτικής με σαφείς στόχους, «μια πρόταση που θα εμπνέεται από το αριστερό όραμα και το υπάρχον πρόγραμμα για τον πολιτισμό και δεν θα δίνει λευκή επιταγή σε εγχώριους ή εισαγόμενους σταρ».
Επίσης στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «Η άγνοια του ελληνικού καλλιτεχνικού πεδίου από τον νέο διευθυντή (ή επιμελητή, όπως προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται) είναι αναμενόμενη και συγγνωστή. Ωστόσο αυτή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε απαξίωση του εγχώριου δυναμικού και αποκλεισμού του από έναν σημαντικό δημόσιο θεσμό. Η τολμηρή σύνθεση, έστω κι αν γίνεται με όρους χρονικής πίεσης, έχει τις δυνατότητες να εντάξει ανεκβίαστα, δίκαια και χωρίς τα παραδοσιακά συμπλέγματα μειονεξίας, το ελληνικό έργο και τους Έλληνες δημιουργούς στον φυσικό τους χώρο ‒ το διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο. Ο κύριος Φαμπρ οφείλει να καλύψει το κενό της ελλιπούς ενημέρωσής του και να συνεργαστεί τόσο με τους καταξιωμένους όσο και με τους νεότερους Έλληνες δημιουργούς».
Να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του, Γιαν Φαμπρ, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση σε όλο το καλλιτεχνικό φάσμα. Το πρόγραμμα υπενθυμίζουμε είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό της χώρας του, το Βέλγιο, γιατί όπως ανέφερε ο Φλαμανδός καλλιτέχνης, δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να… ετοιμάσει τις ελληνικές προτάσεις. «Για το πρώτο έτος της θητείας μου και επειδή δεν είχα χρόνο από την ώρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αποφάσισα με την ομάδα μου να ασχοληθούμε με το Βέλγιο και σιγά σιγά να χτίσουμε μαζί, χρόνο με τον χρόνο, το περιεχόμενο και τη κατεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, του οποίου δηλώνω επιμελητής» είχε δηλώσει ο Φαμπρ.
Η αμορφωσιά ως συγκριτικό πλεονέκτημα εξουσίας
Σε μια εποχή όπου η διάχυση της γνώσης αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής χειραφέτησης, οι λαϊκίστικες