ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ ÌÅ ÈÅÌÁ ÔÏ EUROGROUP ÊÁÉ ÔÏ ÊÕÐÑÉÁÊÏ (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Σχεδιάζουν παροχές, φλερτάρουν με εκτροχιασμό

σε Ελλάδα/Πολιτική

Ανησυχητικά σημάδια «χαλάρωσης» έχει αρχίσει να επιδεικνύει ήδη η κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όσο και στην διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Οι κυβερνώντες, για άλλη μία φορά, βαυκαλίζονται ότι επειδή έκλεισε μία αξιολόγηση και βελτιώνονται δύο νούμερα στα δημόσια οικονομικά… ξεμπέρδεψαν με το Μνημόνιο και αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά, με τις πρώτες σκέψεις και διαρροές τους, ότι η ατζαμοσύνη και η πολιτική απλοϊκότητα παραμένει κεντρική νόσος της κυβερνητικής μηχανής, αφού ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου ή στα υπουργεία ενδιαφέρεται για το πώς πραγματικά θα εκσυγχρονιστεί η χώρα και θα αποκτήσει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης ώστε να μην χρειαστεί εκ νέου δανεικά και στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Μπορεί η κοινωνία και η χώρα, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να έχουν περάσει πολλά χρόνια μνημονιακών καταναγκασμών, ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα παθήματά τους. Ο Αλέξης Τσίπρας και όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν δίπλα του υποτίθεται ότι μετά τον «μνημονιακό συμβιβασμό» του Ιουλίου του 2015 θα είχαν μάθει το μάθημά τους και θα είχαν καταλάβει ότι αν δεν τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα θα ήταν αιωνίως και αενάως εγκλωβισμένη σε Μνημόνια και θα υπαγόταν σε μηχανισμούς στήριξης, όπως ένας άρρωστος υποστηρίζεται μηχανικά σε μία μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να μην σταματήσουν οι ζωτικές του λειτουργίες. Κι όμως, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Και πως οι κυβερνώντες ούτε μαθαίνουν, αλλά ούτε έχουν κάποια διάθεση να μάθουν!

Από την χαλάρωση στο «ξήλωμα»
Η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 15ης Ιουνίου, αφού εκεί έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, αποκαταστάθηκε ένα κλίμα σταθερότητας και σταμάτησαν τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η κυβέρνηση πανηγύρισε δεόντως αυτό το γεγονός, παρά το ότι έκανε απλώς το αυτονόητο με 16 μήνες καθυστέρηση: αναγνώρισε πως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που… η ίδια είχε αναλάβει. Έκτοτε, λοιπόν, οι δανειστές άρχισαν τα θετικά λόγια για την Ελλάδα -για τους δικούς τους λόγους, που συνδέονται με την εσωτερική πολιτική ενός εκάστου εξ αυτών, αλλά και εκπορεύεται από την πολιτική ανάγκη τους να δείξουν ότι το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα «δουλεύει» και φέρνει αποτελέσματα. Μόνο που μαζί με τα καλά λόγια, στην Αθήνα κάποιοι… ξεχάστηκαν. Και όχι μόνο ξέχασαν τί είχαν υπογράψει και τί έχουν ψηφίσει, αλλά ταυτοχρόνως φαίνεται ότι οι αντιμεταρρυθμιστικοί «πειρασμοί» έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο, καθώς το μόνο που σκέφτονται τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη είναι πώς θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, σε εγκυκλίους, σε χαριστικές παροχές, αλλά και σε χαλάρωση του ζωναριού, ώστε να δείξουν στην κοινωνία ότι… «το παλεύουν». Και, βεβαίως, όλα τα παραπάνω δεν γίνονται μόνο επειδή η κυβέρνηση ουδέποτε «χώνεψε» την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και κατ’ ουδένα τρόπο ανέλαβε την περίφημη «ιδιοκτησία του προγράμματος», αλλά και διότι το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να πολιτεύεται όχι με γνώμονα την σωτηρία της χώρας, αλλά την δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαγγελίες και παροχές
Πολύ προσεκτικά, διακριτικά και κυρίως, κρυφά από τους δανειστές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια πως βαυκαλίζεται ότι έχει τελειώσει με το Μνημόνιο και έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα μέτωπα. Βεβαίως, προς το παρόν, ουδείς κυβερνητικός έχει βγει να… «σκίσει» Μνημόνια ή να ακυρώσει μέτρα που έχουν ψηφιστεί. Όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από 2,5 χρόνια στην εξουσία, έχουν μάθει πώς να κοροϊδεύουν τους εκπροσώπους των δανειστών, προωθώντας ρουσφετολογικές κινήσεις ώστε να γίνουν αρεστοί στην κοινωνία και να «δωροδοκήσουν» μελλοντικούς και δυνητικούς ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, από το πρώτο περιφερειακό συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Δυτική Μακεδονία ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να έχουν ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι κάτοικοι της εν λόγω περιφέρειας! Κι αυτό σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη για την ΔΕΗ συγκυρία, όπου η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας έχει μία επικίνδυνη μαύρη τρύπα στα ταμεία της, δυσκολεύεται διαρκώς να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της και ταυτοχρόνως βλέπει κάθε μήνα τις ζημιές της να πολλαπλασιάζονται.
Λίγο πιο δίπλα, στην κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πρώτη κρατικοποίηση εδώ και… 20 χρόνια: ο λόγος για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, καθώς η κατασπατάληση και η κακοδιαχείριση των πόρων από τους μετόχους του ιδιωτικού οργανισμού με τα λεωφορεία της συμπρωτεύουσας καθιστούσε αναγκαία την εξεύρεση μίας λύσης. Και η κυβέρνηση βρήκε μία σοβιετικού τύπου λύση, μόνο και μόνο για να κάνει επίδειξη… σοσιαλιστικής κουλτούρας.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για νέο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ στο παρασκήνιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ένα πλάνο παροχής νέων επιδομάτων σε μη έχοντες, με τον γνωστό ΣΥΡΙΖΑϊκό τρόπο: χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως ακριβώς έγινε και με το χριστουγεννιάτικο βοήθημα που η κυβερνητική προπαγάνδα ονόμασε «13η σύνταξη». Άλλωστε, όπως λένε αρμοδίως κυβερνητικά στελέχη, η παροχή και φέτος τα Χριστούγεννα μίας «13ης σύνταξης» έχει ήδη αποφασιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου -κι αυτό παρά το γεγονός ότι η περυσινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε προκαλέσει σοβαρή εμπλοκή με τους δανειστές και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε αναγκαστεί να αποστείλει επιστολή στο Eurogroup δεσμευόμενος ότι… δε θα ξανακάνει η Αθήνα τέτοια πράγματα χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους δανειστές της.
Όλα τα παραπάνω, αλλά και άλλες σκέψεις που βρίσκονται στο κυβερνητικό καλεντάρι για επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας» και ανακοίνωση «παροχών» θα θέσουν για μία ακόμη φορά σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά, θα προκαλέσουν νέα προβλήματα στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές και θα δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να πέσει έξω ο -ούτως ή άλλως εύθραυστος- προϋπολογισμός. Και όλοι ξέρουμε τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση: ο «κόφτης» έχει ψηφιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταφέρει να επιβάλει, με αυτόματο τρόπο, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ώστε να πληρωθούν οι «παροχές» του…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top