ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

aigiorgis

Τα αρνούμενα νησιά αιολικής ενέργειας να πληρώνουν τα επί πλέον στη ΔΕΗ

σε Ελλάδα/Οικονομία

Αστεία μέχρι γελοία η άρνηση νησιωτών να δεχθούν εγκατάσταση ανεμογεννητριών – Για φθηνό ρεύμα, ανάγκη να γεμίσει η Ελλάδα με ΑΠΕ…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟ

Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε τελευταία για τις υπέρογκες χρεώσεις της ΔΕΗ, πέραν της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ κ.ά., οι οποίες πολλές φορές υπερβαίνουν και αυτήν την κατανάλωση ρεύματος και έτσι με αφορμή τις χρεώσεις αυτές γράφεται το σημείωμα τούτο, για να διαμαρτυρηθώ έντονα, εκ μέρους σχεδόν όλων των Ελλήνων θέλω να πιστεύω. Δεν είναι ίσως η στιγμή να ελέγξουμε πότε , πως, για ποιο λόγο και ποια απόφαση, καθιερώθηκαν αυτές οι χρεώσεις, πάντοτε βέβαια ερήμην του λαού, τον οποίον υποτίθεται όλοι προστατεύουν και φροντίζουν.
Ο λόγος αυτού του σημειώματος, είναι να εκφράσω την απορία, ανάμεικτη με αγανάκτηση, για τους λόγους που δεν έχει κυριολεκτικά γεμίσει η Ελλάδα παντού, τόσο στην στεριά όσο και στη θάλασσα, με ανεμογεννήτριες και λοιπές ΑΠΕ, δηλαδή Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες θα μας παρείχαν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και θα περιοριζόταν στο ελάχιστο η ατμοσφαιρική μόλυνση. Οι λεγόμενοι οικολόγοι, θα όφειλαν να πρωτοστατούν σε τέτοιες λύσεις και όχι να αντιδρούν για ανόητους, αν όχι γελοίους λόγους. Έχουμε τη δέσμευση των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, να παράγουμε το 20% των ενεργειακών μας αναγκών από ΑΠΕ μέχρι το 2020 και μέχρι σήμερα έχουμε μόνο 15%, όταν η Δανία παράγει 140% των αναγκών της από ΑΠΕ και εξάγει το περίσσιο, η Σουηδία προσβλέπει στο 100% των αναγκών της, όπως και η Ισλανδία παράγει σχεδόν το 100% των αναγκών της, η Γερμανία παράγει το 85% των αναγκών της και τόσες άλλες προσβλέπουν στο 100% των αναγκών τους, όπως 25 πολιτείες των ΗΠΑ και τόσα άλλα κράτη.
Διεθνείς αναλυτές – μελετητές έχουν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα είναι πλούσια σε ΑΠΕ όσο η Σαουδική Αραβία σε υδρογονάνθρακες. Η χώρα μας λοιπόν, είναι προικισμένη πλουσιοπάροχα με ήλιο και ανέμους. Έχουμε επομένως υποχρέωση να εκμεταλλευτούμε αυτή την δωρεά της φύσης. Ιδιαίτερα όσον αφορά το νησιώτικο σύμπλεγμα του Αιγαίου, το οποίο μας απασχολεί εδώ, όπου η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη και το αιολικό δυναμικό σχεδόν απεριόριστο, οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε. αντί να χρησιμοποιούμε θερμική ενέργεια με δαπανηρά καύσιμα τα οποία θα πρέπει να εισάγουμε και με τα οποία θα μολύνουμε την ατμόσφαιρα, αλλά και ακριβή συντήρηση. Συγχρόνως η ερευνητική εταιρεία Bloomberg New Energy Finance, επιβεβαιώνει ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τελικά είναι φθηνότερες από τις θερμικές. Σε πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στις 7/2/2013, δημοσιεύουν τη δαπάνη παραγωγής μιας κιλοβατώρας (ΚWh) σε δολάρια Αυστραλίας είναι, με ανεμογεννήτριες 80 $/KWh, ενώ με φυσικό αέριο είναι 116 $/KWh και με άνθρακα 143 $/KWh. Ο δε Michael Liebreich, chief executive of Bloomberg, βεβαιώνει ότι «Η αντίληψη ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι φθηνά και οι ΑΠΕ είναι ακριβές, είναι παρωχημένη». Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο και η δαπάνη των ΑΠΕ μειώνεται.
Εγκαθιστώντας ανεμογεννήτριες στα νησιά, θα καταστούν αυτάρκη, όχι μόνο η Κρήτη, αλλά και όλα τα νησιά του Αιγαίου. Αν υπάρξουν σοβαρές και βάσιμες αντιρρήσεις τοποθέτησης ανεμογεννητριών πάνω στα νησιά, υπάρχει τεχνολογία και δυνατότητα να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, ακόμη και 100 μέτρα ανοικτά ή και περισσότερο, μακριά από τα «ευαίσθητα» όμματα των οικολόγων και μακριά από ακρογιαλιές και άλλα επίμαχα σημεία των νησιών και έτσι θα αρθεί κάθε αντίρρηση, όσο τραβηγμένη και αν είναι. Τα αναφυόμενα τεχνικά προβλήματα, όπως τυχόν αποθήκευση ενέργειες κ.ά., θα επιλυθούν οπωσδήποτε.
Υπάρχει κατασκευαστικό δυναμικό στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στην κατασκευή και εγκατάσταση τόσο των ανεμογεννητριών, όσο και του καλωδιακού πλέγματος, προσφέροντας έτσι και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πρωτοβουλίες μπορούν να αναλάβουν τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα αν δημιουργηθεί θετικό και ασφαλώς επενδυτικό περιβάλλον με την ενεργοποίηση του άρθρου 107 του Συντάγματος, επεκτείνοντάς το και στα κεφάλαια εσωτερικού.
Πέραν των άλλων, είναι κοινωνικά άδικο να επιβαρύνεται περιβαλλοντικά η ηπειρωτική Ελλάδα για χάρη της νησιωτικής και δη χωρίς αποχρώντα λόγο! Αν λοιπόν επιμένουν οι νησιώτες και οι Κρήτες να μη δέχονται τις ΑΠΕ αυτές, οι οποίες θα τους λύσουν τα ενεργειακά προβλήματα και σε φθηνή τιμή, και αν η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να επιβάλει το ορθό, δίκαιο, φθηνό και οικολογικό, τότε όλες οι επί πλέον επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να επιβαρύνουν τους νησιώτες αυτοί και μέχρι να αντιληφθούν το λάθος τους.
Ας έχουμε υπόψη τα οφέλη που θα πετύχουμε με την ανάπτυξη των ΑΠΕ:
• Συνεχή ηλεκτρική ενέργεια όλο το 24ωρο, με πολύ χαμηλή δαπάνη συντήρησης.
• Οι ανεμογεννήτριες, καθώς και το δίκτυο καλωδίωσης του νησιωτικού συμπλέγματος, μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, ως μία σοβαρή επένδυση. Καλύπτοντας έτσι και την ενδεχόμενη σκοπιμότητα ελληνικών συμφερόντων.
• Θα απορροφηθεί ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων.
• Θα μειωθούν, μέχρι και να καλυφθούν πλήρως οι ενεργειακές ανάγκες μας και κατά συνέπεια οι δαπάνες σε υδρογονάνθρακες, θα μειωθούν κατ΄ αρχήν, με προσδοκία να εκλείψουν στη συνέχεια.
• Θα προστατεύσουμε την ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας καθαρή ενέργεια.
• Τέλος θα υπερκαλύψουμε την υποχρέωσή μας για ΑΠΕ 20% των ενεργειακών μας αναγκών μέχρι το 2020, με βάσιμη προσδοκία να φθάσουμε στο 100%.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top