ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

nea-agkathia-ston-suriza-me-tsakalwto-kai-sakellaridi.w_hr

Τα ψέματα για το χρέος συνεχίζονται

σε Ελλάδα/Πολιτική

Προφανώς δεν χρειάζεται να σχολιάσει κανείς τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων μετά τη Δήλωση του Eurogroup…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Όλοι όσοι σ’ αυτήν τη χώρα δεν τρέφουν αυταπάτες και δεν έχουν καταληφθεί από παραισθήσεις, αντιλαμβάνονται πως οι διακηρύξεις περί έναρξης της ανάπτυξης, εκτίναξης της οικονομίας, ελατηρίων (!) και εξόδου από τα μνημόνια δεν αποτελούν απλή θριαμβολογία, αλλά παραληρηματικού τύπου προπαγάνδα.
Και προφανώς δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ότι οι δύο εταίροι (και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών συνακόλουθα) έκαναν (και συνεχίζουν να κάνουν) επιλεκτική χρήση τμημάτων της Δήλωσης του Eurogroup, όπου ειδικά όσον αφορά στο χρέος έγινε ένα αναμάσημα των προηγουμένων Δηλώσεων και μάλιστα επί τα χείρω.
Με τη δήλωση, απλώς επιβεβαιώθηκε η απόφαση των εταίρων για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής «διόρθωσης» και μπήκε ταφόπλακα σε κάθε ελπίδα για οποιαδήποτε περικοπή του χρέους.
Φυσικά, οι διάφοροι προπαγανδιστές, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στην ειδική παράγραφο, από την οποία προκύπτει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στην πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων – εξυπηρετουμένων και μη – με «πρόσκαιρη εξαίρεση των μικρών δανείων πρώτης κατοικίας».
Όσο για τα περί χρέους, κάθε άλλο παρά ισχύει ότι «μπήκε για πρώτη φορά συγκεκριμένα στο τραπέζι» και ότι υπάρχει πλέον ένας «οδικός χάρτης τριών φάσεων».
Όσοι γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, διαπίστωσαν πως απλώς χρησιμοποιήθηκε το τρυκ των τριών φάσεων για να χρυσωθεί το χάπι και να μην φανεί ότι δεν έγινε τίποτε απολύτως.
Απλώς, οι παλαιότερες σχετικές δηλώσεις κόπηκαν σε κομμάτια και επιπλέον προστέθηκε μεγαλύτερη ασάφεια.
Και βέβαια, είναι ψέμα ότι στις παλαιότερες Δηλώσεις υπήρχε μια απλή υπόσχεση για κάποια ρύθμιση, όπως λέει ο κ. Τσίπρας. Αντίθετα, μια πρόχειρη αντιπαραβολή δείχνει ότι οι προηγούμενες Δηλώσεις ήσαν πολύ πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, έσπευσε να δηλώσει την επομένη των πανηγυρισμών ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν συνιστά τεχνικό μέτρο, αλλά πηγαίνει σαφώς πέρα από το θέμα διαχείρισης χρέους: «Αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού με μέτρα για το χρέος, τότε για αυτό έχουν εισαχθεί κάποια στοιχεία στην συζήτηση ως πιθανά στοιχεία. Αλλά και αυτό δεν είναι κάτι επαναστατικό, διότι η Σύνοδος Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού μίλησε ήδη για αναδιάρθρωση του χρέους και πρόκειται ακριβώς για αυτά τα θέματα. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι απλώς αναδεικνύονται κάποιοι πιθανοί τρόποι», δήλωσε.
«Αυτό που έκανε ο κ. Ρέγκλινγκ στο Eurogroup ήταν να φέρει τέσσερα πιθανά στοιχεία στην συζήτηση, αλλά τονίζω ότι δεν έγινε συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για λεπτομέρειες. Όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στη διαχείριση χρέους, αλλά στην πιο ευρεία συζήτηση. Τώρα υπάρχει μια εντολή εργασίας στο τεχνικό επίπεδο (EWG), να επεξεργαστεί αυτή τη ρήτρα για το χρέος ως τις 24 Μαΐου. Αυτές οι συνομιλίες θα τρέξουν τις επόμενες εβδομάδες. Θα είναι σίγουρα πολύ εντατικές και στις 24 θα δούμε σε ποια διατύπωση θα καταλήξουμε. Σημαντικό, όμως, είναι ότι έχουμε ένα συνολικό αποτέλεσμα -επιτυχής ολοκλήρωση, αυτόματος μηχανισμός- και τότε μπορούμε υπό τις αναφερθείσες προϋποθέσεις και μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, να συζητήσουμε και για τη μείωση του βάρους του χρέους», προσέθεσε.
Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι στις 24 Μαΐου δεν θα αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα οδηγούσαν αναγκαστικά σε μια αλλαγή του προγράμματος. «Θα αναδείξουμε δρόμους πώς, υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, στο τέλος, μετά το 2018, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση για το χρέος».
Επισήμανε δε ότι ο ESM δίνει στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα χρήματα υπό πολύ συμφέροντες όρους και ο ίδιος αναχρηματοδοτείται από τις αγορές. «Το θέμα είναι κατά βάση πώς μπορεί κανείς να βελτιστοποιήσει την αναχρηματοδότηση του ESM στις αγορές κατά τρόπο ώστε με μια μακροπρόθεσμη προοπτική το ελληνικό βάρος χρέους να σταθεροποιηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο», επισήμανε.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι κάθε συζήτηση για το χρέος είναι περιττή μέχρι την ώρα που αυτό θα συζητηθεί στη γερμανική Βουλή. Και κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά προβλέπεται […].

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top