ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

HǍmӵ?婠 砏믬ݫ婡 ӴŠ㩡 ﰴ骝?婥?Eurokinissi-̐ϋQǠԁԉM`)

Τελικά ήταν καλή ή κακή η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ;

σε Ελλάδα/Πολιτική

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το οποίο προκύπτει πως η κυβέρνηση κάνει ευρεία χρήση της γνωστής προπαγανδιστικής αρχής περί «κοντής μνήμης» – οπότε μπορεί κανείς να λέει ό,τι θέλει, με τη βεβαιότητα ότι ουδείς θα θυμηθεί τα πραγματικά περιστατικά – είναι και η εκ μέρους της κυβερνητικής εκπροσώπου «καταγγελία» ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας βρήκε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ

Η αλήθεια, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική: Τον Ιούνιο του 2013 το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία α) διέτασσε την αναστολή της από 11/6/2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς εκείνο το μέρος της με το οποίο προβλεπόταν ότι διακοπτόταν η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές, β) διέτασσε τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προέβλεπε η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
Άρα, ως προς το πρώτο σκέλος της, εκείνη η απόφαση του ΣτΕ κάθε άλλο παρά νομιμοποιούσε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αντίθετα, επέβαλε την συνέχιση της λειτουργίας δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Με το δεύτερο σκέλος της απόφασής του, το ΣτΕ απλώς αναγνώριζε στην κυβέρνηση το δικαίωμα για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, η οποία στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει μεν ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης, αλλά ο διαχειριστής αυτός μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο ή εν μέρει.
Δηλαδή, το ΣτΕ είχε αποφασίσει πως η κυβέρνηση είχε δικαίωμα να αναδιαρθρώσει κατά το δοκούν την ΕΡΤ, αλλά έπρεπε να βρει τρόπο να συνεχίσει να εκπέμπει το σήμα και τις εκπομπές της.
Επομένως, κάθε άλλο παρά ισχύει ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι το ΣτΕ επικρότησε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το αντίθετο: Επέβαλε στην τότε κυβέρνηση να την ξανανοίξει (όπως και έγινε), εξασφαλίζοντάς της όμως το δικαίωμα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση (κάτι που ήταν αδύνατον, όπως αποδείχθηκε, να γίνει εν λειτουργία, αφού κάθε εκκίνηση αναδιάρθρωσης εν λειτουργία συνοδευόταν – και αναστελλόταν – από ορυμαγδό απεργιών).
Το αστείο είναι πως τότε, ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου τότε του ΣΥΡΙΖΑ, είχε θριαμβολογήσει για την απόφαση του ΣτΕ, (την οποία τις προάλλες κατακεραύνωσε η κ. Γεροβασίλη), δηλώνοντας: «Η απόφαση αντικειμενικά βάζει φρένο στα σχέδια του Σαμαρά και τον εξαναγκάζει σε αναδίπλωση. Αποτελεί ένα πρώτο βήμα με σημεία νίκης».
Μάλιστα, στις 19 Ιουνίου 2013, σε συνέντευξή του στον Real Fm και στον Ν. Χατζηνικολάου, ο κ. Σκουρλέτης, είχε καταγγείλει ότι… «το σύστημα ενημέρωσης Σαμαρά κάνει και διαρροές οι οποίες πλαστογραφούν την ίδια την άποψη του ΣτΕ»!
Ιδού τι είχε επί λέξει πει ο κ. Σκουρλέτης:
«Το βασικό που προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ είναι ότι υποχρεώνει την κυβέρνηση να εκπέμψει ξανά το δημόσιο σήμα. Και νομίζω ότι αυτό από μόνο του ουσιαστικά αποτελεί ένα πολιτικό χαστούκι στις επιδιώξεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει τη δημόσια τηλεόραση για δύο-τρεις μήνες. Κάτι τέτοιο –και σωστά- κρίθηκε ότι αντίκειται στις επιταγές του Συντάγματος και με αυτή την έννοια αυτό το βήμα κρίνεται ως θετικό».
Μάλιστα, είχε δικαιολογήσει το ΣτΕ για το γεγονός ότι δεν ξεκαθάριζε αν θα έπρεπε να ξανανοίξει η ΕΡΤ με την προηγούμενη μορφή της ή αν η κυβέρνηση θα επέλεγε να πάει σε ένα μεταβατικό σχήμα. Και καλούσε την κυβέρνηση να… σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ. Είπε:
«Εδώ νομίζω ότι πηγαίνουμε σε ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα το οποίο δεν οφείλει το ΣτΕ να έχει άποψη» / «Το σύστημα ενημέρωσης Σαμαρά κάνει και διαρροές οι οποίες πλαστογραφούν την ίδια την άποψη του ΣτΕ» / «Άρα βλέπετε ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απ’ αυτή την κυβέρνηση προς το ΣτΕ».
Μάλιστα, όταν ένας ακροατής έστειλε μήνυμα πως ο Αλ. Μητρόπουλος είχε πει ότι η απόφαση του ΣτΕ είχε δικαιώσει την απόφαση Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ, ο κ. Σκουρλέτης είχε απαντήσει:
«Η εκτίμηση του κόμματός μας είναι ότι δεν αποτελεί δικαίωση, σας το είπα και εισαγωγικά. Σε σχέση με την τοποθέτηση του Αλ. Μητρόπουλου νομίζω ότι έχει να κάνει με μια νομική προσέγγιση, με πλευρές της απόφασης και δεν έχει να κάνει με μια συνολικότερη πολιτική τοποθέτηση, τουλάχιστον έτσι όπως το έχω καταλάβει εγώ».
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός (σ.σ. Α. Σαμαράς) είναι «έκθετος και παράνομος» όσο δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ζητώντας παράλληλα την «άμεση συμμόρφωση του κ. Σαμαρά» με την απόφαση.
Δηλαδή, τον Ιούνιο του 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν πανηγύριζε (σε αντίθεση με όσα υποστήριξε πρόσφατα η κ. Γεροβασίλη), λέγοντας ότι το ΣτΕ είχε εκδώσει μια καλή απόφαση και κατήγγελλε την τότε κυβέρνηση επειδή δεν έσπευσε να εφαρμόσει!
Αλλά είπαμε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η θεωρία περί του… τελευταίου ψέματος!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top