ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ĉň͇ӠnjőɄ`ԏՠՐŎ É`ԏ ̅ˋύ ԇӠŕљЇӠ--בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI

Τούρκους ψηφοφόρους στη Θράκη «ανακάλυψε» ο Κατρούγκαλος

σε Ελλάδα/Πολιτική/Πρώτη φορά αριστερά

Τη θέση της Άγκυρας στη διένεξη με την Ολλανδία πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Στις δηλώσεις του αναφορικά με την απαγόρευση, από τις ολλανδικές αρχές, συγκεντρώσεων εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, με τη συμμετοχή Τούρκων υπουργών, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε:
«Δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών, αλλά ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται το προεκλογικό κλίμα να επεμβαίνει και να «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ζητηθεί να γίνουν τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις και στην Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Εμείς προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη».
Και προσέθεσε, ανοίγοντας «παράθυρο» για συγκεντρώσεις και στη χώρα μας, εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος: «Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση, που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας».
Για «επικίνδυνη επιπολαιότητα» και «άγνοια» της εσωτερικής πραγματικότητας και των διεθνών συνθηκών κατηγόρησε ο κ. Δημήτρης Σταμάτης τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.
Με αφορμή την πρόσκληση Κατρούγκαλου για τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος που ετοιμάζει ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σταμάτης εξηγεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν εκδηλώσεις από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.
«Την ώρα που κορυφώνεται η σύγκρουση Τουρκίας – Ευρώπης και αυξάνεται η προκλητικότητα των Τούρκων σε βάρος της χώρας μας, ο αναπληρωτής υπουργός Κατρούγκαλος με δηλώσεις του, τάσσεται κατά των Ευρωπαίων Εταίρων μας, ενώ προσκαλεί ουσιαστικά τους Τούρκους να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Σταμάτης στην ερώτησή του για να προσθέσει: «με την πρωτοφανή δήλωση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δείχνει ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα και άγνοια(;) της ελληνικής εσωτερικής πραγματικότητας. Δεδομένου, πέραν των άλλων, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι.
Αφετέρου, παρεμβαίνει – ως μη όφειλε- υπερ των απόψεων της τουρκικής κυβέρνησης σε εσωτερικά ζητήματα χωρών μελών της ΕΕ για να αποσπάσει τους επαίνους (!) του Τουρκικού Τύπου».
Ρωτά τέλος τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εάν «οι απόψεις του αναπληρωτή του απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης» καθώς και αν προτίθεται η κυβέρνηση να επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις τουρκικών κομμάτων στην χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top