Το Facebook και η FOX Sports αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού στις μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων, με τις δύο εταιρίες να συμπράττουν για τις μεταδόσεις του Champions League, ανοίγοντας όμως τον δρόμο για νέα (ακριβά) κόλπα στο ελεύθερο ίντερνετ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»
Το σημερινό μας θέμα, δεν είναι καθαρά αθλητικό. Ίσως να έχει και κοινωνικές προεκτάσεις αν αναλογιστεί κανείς τον χρόνο τον οποίο σπαταλάμε όλοι στο Facebook. Το γεγονός όμως πως οι αθλητικές μεταδόσεις θα γίνουν μέρος του αγαπημένου social media, αυτομάτως τα πράγματα θ’ αλλάξουν και στο ποδόσφαιρο, όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το άθλημα.
Η συνεργασία λοιπόν της εταιρίας Facebook, της γνωστής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με την FOX Sports, προκειμένου να μεταδίδει ζωντανά μέσω του διαδικτύου αγώνες του Champions League της περιόδου 2017-18, αυτομάτως μας οδηγεί σε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Για την ώρα οι ομάδες δεν έχουν αντιδράσει, ούτε έχουν τοποθετηθεί επ’ αυτού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν το βασικό έσοδο των κορυφαίων ομάδων και όχι μόνο.
Το κανάλι FOX Sports, ιδιοκτησίας της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής Twenty-First Century Fox Inc, ανακοίνωσε ότι κάποιες αναμετρήσεις της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα μεταδίδονται αποκλειστικά από το Facebook και το Fox Sports GO, ενώ κάποιες άλλες θα μοιραστούν στην τηλεόραση. Ως εκ τούτου φέτος θα δούμε πολλές καινοτομίες τουλάχιστον σε πιλοτικό επίπεδο. Η εταιρία Facebook καταφέρνει και βγάζει πολλά δισεκατομμύρια μέσω της διαχείρισης της διαφήμισης. Ενδεχομένως η είσοδός της στις αθλητικές μεταδόσεις να την βάλει πιο γερά στην… πίτα της διαφήμισης. Προς το παρόν και όπως έχει τονίσει κατ’ εξακολούθηση η ηγεσία της πλατφόρμας, το ενδεχόμενο της συνδρομής δεν προβλέπεται ακόμη κι όταν μιλάμε για κάποιο ακριβό προϊόν όπως είναι το Champions League, η ακριβότερη τηλεοπτική παραγωγή ανεξαρτήτως είδους θεάματος.
Οι εταιρίες πάντως όπως το Facebook και το Twitter έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο να υπογράψουν ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις, από τη στιγμή που το νεαρό τηλεοπτικό κοινό στρέφεται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο (βλ. stream) για να παρακολουθήσουν αγώνες, προκαλώντας προβλήματα κατά βάση στις ψηφιακές πλατφόρμες, τη λεγόμενη «καλωδιακή» τηλεόραση.
Όλα αυτά βέβαια έχουν ως αφετηρία και ενδεχομένως γενικό ορμητήριο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το γεγονός πως το Champions League είναι ένα τρομερά δημοφιλές γεγονός, στις ΗΠΑ τα ποσοστά τηλεθέασης, λόγω και της δημοφιλίας του ποδοσφαίρου είναι σχετικά χαμηλά. Γι’ αυτό και η Fox Sports θα διοχετεύσει τους αγώνες του Champions League στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ως η αγορά που δεν έχει καταφέρει να πέσει στα χέρια των ανθρώπων της FIFA και της UEFA. Η Ευρώπη έχει καταφέρει να διευρύνει τα γεωγραφικά της σύνορα από την Ισλανδία και τα Κανάρια Νησιά, μέχρι τα βάθη της Σιβηρίας και τη Μέση Ανατολή, όπως το Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια ώρα οι περιοδείες των ευρωπαϊκών ομάδων στην Κίνα, στην Ινδία και στην αραβική Χερσόνησο, είναι άκρως συνηθισμένες και πληρώνονται πανάκριβα από τους οικοδεσπότες
Από εκεί και πέρα αυτή η συμφωνία δεν αποκλείεται να φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και τα κινητά μας αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε το πλεονέκτημα της δωρεάν ενημέρωσης και της αλληλεπίδρασης σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη είναι ασυναγώνιστο.
Αυτό πάντως παραμένει μόνο η κορυφή του παγόβουνο, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ ανακοίνωση στην πρόσφατη εκδήλωση του Facebook πως σε συνεργασία με τη Samsung θα προωθήσει μία ειδική συσκευή εικονικής πραγματικότητας, εντελώς διαφορετική από αυτή η οποία λανσάρεται και πλασάρεται εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Το ζητούμενο για το Facebook είναι η αύξηση του χρόνου παραμονής μέσα σε αυτό το περιβάλλον και γι’ αυτό προωθούνται ειδικά προγράμματα πιο άμεσης διαδραστικότητας. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία είναι φύσει αδύνατο να δούμε το ποδόσφαιρο, μιας και είναι αυτό το οποίο μπαίνει στο θάλαμο του πειραματόζωου, να μένει απαράλλαχτο.