Ένα καλοκαίρι γεμάτο περιοδείες, συμφωνίες με χορηγούς και ομιλίες που θυμίζουν περιοδεία πολιτικού και όχι αθλητή!
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»
22 εκατομμύρια, 471 χιλιάδες και 910 δολάρια είναι τα χρήματα που προβλέπονται στο συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ενός μπασκετμπολίστα ο οποίος κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια από την επιλογή του στο draft να γίνει ένας All Star Player. Καθόλου άσχημα. Αυτό που κάνει όμως ξεχωριστό τον Έλληνα, με ρίζες από τη Νιγηρία άσο του διεθνούς star system είναι το γεγονός πως έχει αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης που συνοδεύει πλέον το αγωνιστικό αλλά και κοινωνικό status του. Και σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω πως δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να είσαι αθλητής τοπ επιπέδου και ταυτόχρονα ένας πρεσβευτής κοινωνικής ειρήνης.
Την Παρασκευή το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε πως ο Greek Freak, όπως είναι το προσωνύμιο του ταλαντούχου άσου, είναι μέσα στη λίστα με τους 50 κορυφαίους αθλητές στον κόσμο, ως προς την επιρροή και την επίδραση που έχουν στους φιλάθλους σε επίπεδο marketing.
Η ιστορία του Γιάννη είναι λίγο πολύ γνωστή και χιλιοειπωμένη. Παρά το γεγονός πως έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολες εποχές, παρά τις ατυχίες που αντιμετώπισε, ο νεαρός δείχνει πως προσέχει το… κάρμα του και στοχεύει στην ανταπόδοση της τύχης που τον ευνόησε τα τελευταία χρόνια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει διακοπές. Βρίσκεται στη χώρα μας μεν, αλλά είναι συνεχώς σε μία διαδικασία συζήτησης με το κοινό που τον παρακολουθεί είτε από αγωνιστικό ενδιαφέρον είτε με αυτούς που ενδιαφέρονται για τον Γιάννη ως κοινωνικό φαινόμενο: Οι ιστορίες με εξαθλιωμένες πρωταγωνιστές που φτάνουν στην κορυφή του κόσμου, ανέκαθεν γοήτευαν το κοινό. Και σε μερικές περιπτώσεις ενέπνεαν.
Ακόμη κι αν μιλάμε για ένα παιδί 22 ετών, το οποίο έχει αστείρευτη ενέργεια, κανείς άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αντέξει τόσο την πίεση της συνεχούς δημοσιότητας, της ψυχολογικής πίεσης που βιώνει κάποιος ο οποίος δεν μπορεί να βρει χρόνο για τον εαυτό του. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα αν συνυπολογίσει κανείς το φόρτο των συνεχών αγώνων (82 ματς μόνο η κανονική διάρκεια στο NBA) αλλά και των προσωπικών προπονήσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για έναν αθλητή της ηλικίας του, του οποίο το σώμα συνεχίζει να πλάθεται και ν’ αναπτύσσεται.
Η μεγάλη κουβέντα που ξέσπασε στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του Γιάννη στο NBA σχετικά με την… ελληνικότητά του, αποδείχτηκε πως ήταν μία μπαρούφα και μισή αν αναλογιστεί κανείς όλα τα παραπάνω. Είναι άλλωστε εκείνα που δίνουν τον ορισμό του φιλότιμου, μίας λέξης που μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να ορίσει την έννοια στο εκατό τοις εκατό.
Ξέχωρα από το κομμάτι της προσωπικότητας του Γιάννη, αυτό που αναδεικνύει η λίστα που προαναφέραμε, είναι η δυναμική που προκύπτει σε εμπορικά ζητήματα. Μέχρι στιγμής κατά την περιοδεία του στην Ελλάδα, ο Αντετοκούνμπο έχει συνάψει τέσσερις διαφορετικές χορηγικές συμφωνίες. Ο Γιάννης ήταν αναμενόμενο να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα, από τη στιγμή που χρειάζεται και την ελληνική προβολή: Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Αντετοκούνμπο έγινε All Star λόγω της ψηφοφορίας που έγινε σε παγκόσμια κλίμακα μέσω των Social Media. Η δυναμική μίας ολόκληρης χώρας να τον στηρίζει, φάνηκε όταν ο νεαρός βρέθηκε μόλις λίγες ψήφους μακριά από τέρατα του NBA όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Στεφ Κάρι, ο Κέβιν Ντουράντ. Γενικά, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, πέφτει και σε πλακώνει…
Εν κατακλείδι, ο Αντετοκούνμπο έχει να λαμβάνει περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια από τους Μιλγούοκι Μπακς. Μέσα σε αυτά τα χρήματα δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που θα προκύψουν από τις χορηγίες σε όλο τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά ο Γιάννης αποδεικνύει καθημερινά πως είναι από εκείνους που σπεύδουν να στείλουν πίσω στο σύμπαν τη θετική ενέργεια που λαμβάνουν. Ίσως αυτή να είναι τελικά η έννοια του φιλότιμου…