ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Stournaras

«Φρένο» Στουρνάρα για βιαστική έξοδο στις αγορές

σε Ελλάδα/Οικονομία/Πολιτική

Η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων, δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μιλώντας στη Wall Street Journal και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, σημείωσε: «Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς». «Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα», συμπλήρωσε ο διοικητής της ΤτΕ.
Όπως αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, αυτή είναι η πρώτη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα για το ζήτημα, από την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τη WSJ, ο κ. Στουρνάρας καταλόγισε εξάλλου σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως η Γερμανία ότι διακινδύνευσαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αυξάνοντας τα πλεονάσματα στο εξωτερικό τους ισοζύγιο «την ώρα που άλλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας».
Ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική για την έλλειψη σαφήνειας σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προειδοποιώντας πως χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνσή του, ενδεχομένως θα χρειαζόταν νέο πρόγραμμα διάσωσης.
«Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν αποσαφηνίσουν τη θέση τους, σε ό,τι αφορά το χρέος, και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια, τότε φοβάμαι πως θα είναι αναπόφευκτο ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την ένταξη της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, αλλά κάλεσε μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις, όπως τη Γερμανία, να προχωρήσουν σε διορθώσεις, με στόχο την ενίσχυση των εισαγωγών και των επενδύσεων. «Κανείς δεν λέει στη Γερμανία να μειώσει τις εξαγωγές του», συμπλήρωσε.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη και να εξετάσει την αγορά ελληνικού χρέους φέτος, υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
«Υπάρχει πολύς χρόνος, γιατί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν θα ολοκληρωθεί αιφνιδίως», πρόσθεσε. «Καθώς η ΕΚΤ μπήκε αργά στο QE», είπε, στη συνέντευξή, «νομίζω ότι δεν πρέπει να κινηθούμε με τρόπο που θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Χαίρομαι που το Εκτελεστικό Συμβούλιο και οι συνάδελφοί μου παίρνουν αυτή τη θέση έως τώρα και ειδικά ο Μάριο Ντράγκι. Συμφωνώ πλήρως μαζί του στο θέμα».
Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι υπάρχουν ελπίδες για ένταξη των ελληνικών ομολόγων, προς το τέλος του χρόνου. Οχι, όμως, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους απ’ το Eurogroup, όπως διαμηνύει. Κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά ποτέ ένταξη στο QE, αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν ξεκαθαρίσουν πριν από το 2018, όπως θέλει η Γερμανία, και η ΕΚΤ ξεκινήσει εν τω μεταξύ την έξοδο απ’ το πρόγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top