ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4_

Χιλιάδες ευρώ χάθηκαν σε ΜΚΟ: Φορέας του υπουργείου Παιδείας δεν επιστρέφει 400.000 ευρώ

σε Ελλάδα/Κοινωνία/Μαζί τα φάγαμε

Το «αγκάθι» των αμαρτωλών ΜΚΟ συνεχίζει να ξεριζώνει η Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος εμπλεκομένων σε δύο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Και οι δύο αφορούν σε χορήγηση κονδυλίων τα οποία δεν κατέληξαν στους σκοπούς για τους οποίους διατέθηκαν.
Η πρώτη υπόθεση για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση αφορά την αμερικανική ΜΚΟ με την επωνυμία «German Marshall Fund». Η Εισαγγελία Διαφθοράς ερεύνησε χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ προς τη ΜΚΟ.
Το επίμαχο ποσό δόθηκε την χρονική περίοδο 2004-2006 μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε πως χρηματοδοτήθηκε η εν λόγω ΜΚΟ, με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις.
Η κίνηση αυτή έγινε χωρίς έλεγχο των αρμοδίων αρχών για το πού τελικά κατέληξε το ποσό που μπήκε στο ταμείο της ΜΚΟ και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.
Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης για απιστίας υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος 11 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που ενεπλάκησαν στην ιστορία, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Η δεύτερη δικογραφία αφορά χρηματοδότηση 400.000 ευρώ σε βάρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας) το 2005 για δύο αναπτυξιακά προγράμματα. Τα χρήματα εισπράχθηκαν μέχρι το 2006 ωστόσο τα προγράμματα τα οποία έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2008 δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Επιπλέον το ποσό των 400.000 ευρώ παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για την υπόθεση ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των τότε διοικούντων τον ΟργανισμόΕπαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Οι έρευνες της Δικαιοσύνης συνεχίζονται από ανακριτές διαφθοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top