ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

loyketo_

Χιλιάδες λουκέτα στον βωμό της «περήφανης διαπραγμάτευσης»

σε Ελλάδα/Οικονομία

Το «επιχείρημα» των κυβερνητικών σχετικά με τις συνέπειες από την καθυστέρηση της αξιολόγησης, είναι πως τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν μεσολαβούσε αυτή η «περήφανη διαπραγμάτευση»…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

Φυσικά, τα πράγματα χειροτέρεψαν ακριβώς εξαιτίας της καθυστέρησης. Και όσοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαπραγματεύονται για το… καλύτερο, τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν πετύχει το χειρότερο. Όσο δίνουν δήθεν τη μάχη των εργασιακών σχέσεων, η επιχειρηματικότητα καταστρέφεται – με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας. Δηλαδή, δίνοντας τη «μάχη των εργασιακών σχέσεων» κατάφεραν να καταργήσουν και την εργασία!
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2016 – Ιανουάριος 2017, διέκοψαν τη λειτουργία τους 18.410 επιχειρήσεις, ενώ προβλέπεται πως το επόμενο διάστημα, τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό ότι θα κλείσει.
Η ζοφερή πρόβλεψη είναι πως το α΄ εξάμηνο του 2017 θα διακόψουν τη λειτουργία τους 18.700 επιχειρήσεις, ενώ τα «λουκέτα» θα συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις κυρίως, της Αττικής και στον κλάδο της μεταποίησης.
Ως συνέπεια, έρχεται η ακόμη πιο ζοφερή πρόβλεψη για κίνδυνο απώλειας 34.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για την περυσινή χρονιά, σχεδόν 100 επιχειρήσεις την ημέρα αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά μέσα στο 2016, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των λουκέτων σε 33.606, όταν οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων δεν ξεπέρασαν τις 28.250.
Τα άλλα είναι επίσης γνωστά:
Στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις το 83% των επιχειρήσεων είχαν χαμηλότερο τζίρο, με μέσο όρο πτώσης 20,2%.
Πτωτικά κινήθηκε ο τζίρος στην πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών το τέταρτο τρίμηνο 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών μειώθηκε σε: ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες (11,4%), εκδοτικές δραστηριότητες (10,5%), δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες (1,2%), δραστηριότητες επεξεργασίας δεδομένων και δραστηριοτήτων παροχής πληροφόρησης (29,6%), υπηρεσίες νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων (5,6%), δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης (28,1%), αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών- τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις (21,4%), διαφήμιση και έρευνα αγοράς (5,7%), άλλες επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες (5,2%), δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας (2,6%), δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (21,2%) και δραστηριότητες καθαρισμού (21,7%).
Την ίδια ώρα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας, χάρη στην ισχυρή ζήτηση και τις εξαγωγές, σύμφωνα με έρευνα της Markit – δείκτης ανήλθε στις 56,0 μονάδες από τις 54,4 ένα μήνα νωρίτερα, ενώ ο υποδείκτης για την απασχόληση ανήλθε στο 53,8 από το 53,4, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2007.
Και δεν πρόκειται για κάτι το ευκαιριακό. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 5,5 και πλέον ετών.
Και ήδη από τον Νοέμβριο του 2016 είχε σημειώσει μείωση (έστω και οριακή) το κόστος νέου τραπεζικού δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Επίσης, με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αυξήθηκε τον Νοέμβριο 2016 η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης προς τις επιχειρήσεις. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) επιταχύνθηκε στο 4,8% τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για ρυθμό αύξησης 4,4%.
Στην Ελλάδα, βέβαια, συνέβησαν τα εντελώς αντίθετα. Με αποτέλεσμα να ανακοινώσει προσφάτως η ΕΛΣΤΑΤ ότι σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 102,5% ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών) το δ’ τρίμηνο 2016.
Και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Φεβρουάριο του 2017 αυξήθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 7.148 άτομα.
Βαρύ το κόστος της «περήφανης διαπραγμάτευσης» σ’ αυτήν την περιπέτεια που ξεκίνησε το 2015…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top