ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ӕͅđɁӇ ԇӠĉQʏՓ ŐɔяЇӠωʏ͏̉ʙ͠Րψœř͠É`ԇ͠ŋˇ͉ʇ ӔTɓԉʇ Qׇ (EUROKINISSI // ԁԉM`̐ϋQǩ

Άτακτη υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΛΣΤΑΤ

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαθιά εγγεγραμμένη στο DNA της κυβέρνησης αποδεικνύεται η αδυναμία κατανόησης της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και των «καθαρών σχέσεων» που πρέπει να έχει μία χώρα της Δύσης με τους εταίρους και δανειστές της. Αυτό διότι, την ώρα που όλοι οι Έλληνες έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο και τεράστια ποσά, υφιστάμενοι τις επιπτώσεις της ύφεσης, της ανεργίας και των Μνημονίων, με στόχο να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά έρχεται και, για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά και για να υπηρετήσει θεωρίες συνωμοσίας και εμμονές, πετά στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες όλων μας. Και ταυτόχρονα, στέλνει για μία ακόμη φορά μήνυμα προς όλους τους διεθνείς εταίρους και συνομιλητές της χώρας ότι, όσο κι αν η Ελλάδα εφαρμόζει πλέον Μνημόνιο και τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, παραμένει ένας συνομιλητής στον οποίο ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη.

Ο λόγος, φυσικά, για την περίφημη «υπόθεση Γεωργίου», δηλαδή για την απόφαση του Αρείου Πάγου να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για ενδεχόμενη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Βεβαίως, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς τί ακριβώς σχέση έχει η κυβέρνηση με μία δικαστική απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Η απάντηση είναι πως… έχει και παραέχει. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για «παρεμβατική διάθεση» προς τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, ενώ για πολλούς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η απόφαση του Άρειου Πάγου προέκυψε μετά την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Πάει με όλα
Η υπόθεση Γεωργίου, λοιπόν, είναι μία ιστορία που ενεργοποιεί πολιτικά ρήγματα, αλλά και ελκύει όσους έχουν τον πειρασμό της πολιτικής κουτοπονηριάς ή προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον κόσμο με τα γυαλία των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και θέλει να κρατά «ζεστούς» πολλούς πολίτες, που ακόμη πιστεύουν ή υποπτεύονται ότι η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο οφείλεται σε… κάποια «συνωμοσία» ή σε «μαγείρεμα» στατιστικών στοιχείων και όχι στα χρόνια και δομικά προβλήματα, που κορύφωσε η καταστροφική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη υπόθεση επηρεάζει και το εσωκομματικό σκηνικό στη ΝΔ. Αυτό διότι οι «καραμανλικοί» και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει ως βασικό στόχο να αποκατασταθεί η υστεροφημία του και να «ξεχαστούν» οι δραματικές και ιστορικές ευθύνες του για την κρίση, θέλουν να «περάσουν» την άποψη ότι η Ελλάδα δε θα είχε μπει στο Μνημόνιο αν δεν είχε διογκωθεί το έλλειμμα. Λες και έχει πραγματικά σημασία αν το έλλειμμα του 13,5% έγινε… 15,5%, αφού και το πρώτο ποσοστό δείχνει πόσο καταστροφική και μοιραία ήταν η θητεία του Κώστα Καραμανλή στη θέση του πρωθυπουργού.
Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την κρίση -και, μάλιστα, το έχει κάνει με γενναιότητα. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει, εξάλλου, το γεγονός ότι ως βουλευτής της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπερψήφισε την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενθυμούμενος ότι ήταν ο βασικός υπουργός των προσλήψεων, των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων, αλλά και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού εν γένει. Για τον λόγο αυτό, η ΝΔ δεν άφησε υπόνοιες περί… συνωμοσίας, ούτε «καταδίκασε» τον Ανδρέα Γεωργίου. Αντιθέτως, άφησε τους «καραμανλικούς» να επαναλαμβάνουν την «καραμέλα» των «ψεκασμένων» θεωριών μόνοι τους, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός και οι τακτικοί συνομιλητές του να μην κρύβουν τον εκνευρισμό τους για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΤΥΧΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΓΙΑ AΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ EΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ EΛΛΕΙΜΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Όλα στον αέρα!
Φυσικά, οι Ευρωπαίοι πλέον μας ξέρουν. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρά την «δικαιολογία» περί «ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», αν η κυβέρνηση δεν ήθελε, δε θα μιλούσαμε σήμερα για αναψηλάφιση της υπόθεσης Γεωργίου. Ως εκ τούτου, οι δανειστές προειδοποίησαν σε πολύ υψηλούς τόνους το Μέγαρο Μαξίμου ότι, εξαιτίας της εμμονής προς τις συνωμοσίες, αλλά και του μικροπολιτικού παιχνιδιού που επιχειρούν να παίξουν σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο όλο το πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και την συμφωνία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους! Κι αυτό βασίζεται σε μία πολύ απλή λογική: αν οι λαοί των χωρών των δανειστών μάθουν ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θεωρεί ότι τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν όλοι οι υπολογισμοί ήταν… λαθεμένα, τότε θα θεωρήσουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να ακυρώσει το τεράστιο χρέος της προς την Ευρώπη! Άρα, όχι μόνο δε θα ρυθμίσει κανείς το ελληνικό χρέος -αφού κανείς δε θα μπορεί να πιστοποιήσει ότι όλοι μιλούν για… το ίδιο ύψος χρέους- αλλά ταυτόχρονα θα τιναχτεί το πρόγραμμα στον αέρα, αφού θα εκτεθούν όλες οι Βουλές των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υπερψηφίσει την παροχή δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα!
Τα μηνύματα, λοιπόν, προς την κυβέρνηση ήταν σαφή και άγρια: «πάρτε πίσω την διαδικασία για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα».

Όπισθεν ολοταχώς
Μόλις προχθές, ο προέδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε δημοσίως ότι η παραπομπή Γεωργίου «ήταν μεγάλο λάθος», ενώ την περασμένη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, που εκπροσώπησε τη χώρα στο Euroworking Group άκουσε.. τα εξ αμάξης. Μερικές ώρες νωρίτερα, επίσης στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης άκουγαν και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί να… ωρύεται για το θέμα.
Κάπως έτσι, προχθές στη Βουλή, ο Γιώργος Χουλιαράκης σηματοδότησε την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat», επισήμανε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ».
Ταυτόχρονα, μήνυμα… ευθυγράμμισης με τον πολιτικό ρεαλισμό και την κοινή λογική έστελνε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης: «Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα και ψηφίστηκε από 221 βουλευτές πέρσι τον Ιούλιο», διαβεβαίωσε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» και στη συνέχεια, «διέλυσε» και τις «ψεκασμένες» συνωμοσίες που αρέσουν σε πολλούς: «Η θεωρία ότι μπήκαμε στο Μνημόνιο επειδή κάτι «μαγειρεύτηκε» στην ΕΛΣΤΑΤ εκείνη την περίοδο δεν «αντέχει» στον κριτικό έλεγχο και απέχει της αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά. Καλά και χρήσιμα όλα αυτά, όμως το κακό έχει ήδη γίνει. Και, δυστυχώς, η αξιοπιστία, όπως και το καλό όνομα, θέλουν πολύ κόπο και θυσίες για να χτιστούν, όμως φτάνει μία ατυχής στιγμή για να διαλυθούν…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top