ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÐÁÍÁÈÇÍÁÚÊÏÓ-ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ (4ïò ÔÅËÉÊÏÓ BASKET LEAGUE) (ICONPRESS/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÍÔÏÕÍÔÏÕÌÇÓ) ÄÉÁÌÁÍÔÉÄÇÓ

Έκλεισε ο κύκλος του Παναθηναϊκού

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ελλάδος για τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ, σε συνδυασμό με το τελευταίο αγωνιστικό αντίο του Δημήτρη Διαμαντίδη, σηματοδοτεί το τέλος εποχής στην κυριαρχία των «πρασίνων»…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, τα πάντα κύλησαν φυσιολογικά στον τέταρτο και τελευταίο τελικό της Basket League. Μετά από δύο παρατάσεις, ο Ολυμπιακός επικράτησε, οι παράγοντες αντάλλαξαν χειραψίες. Υπήρξαν πανηγυρισμοί από την πλευρά των Πειραιωτών, απογοήτευση αλλά ηρεμία από την πλευρά του Παναθηναϊκού, εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, κόσμιες συζητήσεις και εν τέλει στέψη των «ερυθρολεύκων» στο ΣΕΦ.
Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως όλα κύλησαν ομαλά επειδή στον ΠΑΟ παραδέχτηκαν την ανωτερότητα του αντιπάλου τους. Προφανώς και όλα συνδέονται με το τέλος της καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη. Μία άτυπη ανακωχή που παράλληλα σημάνει και το τέλος της κυριαρχίας του Παναθηναϊκού στο άθλημα. Οι «πράσινοι» έχουν καταφέρει να κερδίσουν έξι τρόπαια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν έχουν όμως πια την αίγλη του παρελθόντος. Είναι πλέον αδύναμοι και δεν χάνουν για ψυχολογικούς λόγους στα ντέρμπι. Χάνουν επειδή δεν μπορούν να κοντράρουν την ποιότητα και το βάθος του αντιπάλου. Στην πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο.
Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός σφυρηλατήθηκε στη φωτιά και στο αμόνι. Δύσκολες καταστάσεις, απίθανες κατακτήσεις που μπόλιασαν ακόμη και παίκτες που σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα του κόσμου, δεν θα αγωνίζονταν με τίποτα ως βασικοί. Όμως τα πρώτα βιολιά της ομάδας του Πειραιά είναι απλώς ασταμάτητα, όλα αυτά τα χρόνια.
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καθοριστικό για τον Ολυμπιακό. Από τις κινήσεις στις οποίες θα προβούν οι αδελφοί Αγγελλόπουλοι, θα προκύψει και το μέγεθος του σχεδίου τους για τη διατήρηση της κυριαρχίας τους. Είναι άλλωστε σαφές, πως ο Παναθηναϊκός για τα επόμενα δύο χρόνια θα διατηρήσει χαμηλό προφίλ. Έχει μπόλικο ταλέντο και χρειάζεται μερικές δυνατές παραστάσεις προκειμένου να προχωρήσει στο βήμα παρακάτω. Παράλληλα ο Άρης και η ΑΕΚ, οι αμέσως επόμενες μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ, έχουν μπροστά τους ακόμη μπόλικα… ψωμιά για να πλησιάσουν σε αυτό το επίπεδο. Το αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι σε καμία από τις τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για ευρωπαϊκές υπερβάσεις.
Η αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από την ενεργό δράση, σημάνει αρκετά πράγματα όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. Πολύ περισσότερο όμως σημάνει το τέλος της κυριαρχίας του Παναθηναϊκού. Βέβαια, ο ίδιος ο «3D» εδώ και δύο σεζόν δεν έχει συνεισφέρει στους «πράσινους» όσα και ο ίδιος θα ήθελε. Αγωνιστικά, η αξία του είχε πάρει την κατιούσα. Στην πραγματικότητα, η βοήθεια που έδινε στον Παναθηναϊκό, ήταν διαφορετική. Ήταν ψυχολογική. Ήταν η αίσθηση της ασφάλειας, η παρουσία του μεγάλου αρχηγού.
Για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, στον ΠΑΟ δεν θα υπάρχει αρχηγός. Κι αν προκύψει σίγουρα δεν θα έχει την προσωπικότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη. Την ήρεμη κυριαρχία του μέσα και έξω από τα αποδυτήρια. Αυτό που έδινε στον Παναθηναϊκό την ώθηση να κάνει το κάτι παραπάνω, όταν η ομάδα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο.
Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, οι «πράσινοι» πρόκειται να κάνουν σημαντικά βήματα προς τα πίσω. Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι «κόκκινοι» πρόκειται να κάνουν σημαντικά βήματα προς τα μπρος. Εκτός κι αν προκύψουν κινήσεις που θα διαταρράξουν και πάλι αυτή την ισορροπία. Κινήσεις που έχουμε να δούμε πάνω από δέκα χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top